ממחט ועד ענן: איך השתנתה הדרך שבה אנחנו מאזינים למוסיקה, ומה איבדנו בדרך?

• פותח הנושא פותח הנושא dtown
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

dtown

מנהל
צוות האתר
מעורבות
816
נקודות
113
שרשור תגובות לכתבה: https://www.dtown.co.il/winds-of-change

לפני הכל, אני מעריך את המהפך בצורת הכתיבה: בלי לרדת על אף אחד ועל אף דבר, היסטריה מזווית אישית, עם קצת נוסטלגיה שבהחלט מתאימה לנושא, ובהחלט מרתק. תודה וכל הכבוד! (ורד)

תודה על המשוב, מעריך מאוד.
רק חשוב לי לחדד שהכתבה הזו, כמו קודמותיה, לא נכתבה כתגובה לביקורת על כתבות קודמות, אלא נכתבה זמן רב מראש והעלאתה היום הייתה מתוזמנת, כחלק מהרצף.
לכן בעיניי נכון לקרוא אותה כפרק נוסף במסע ולא כפעולה מתקנת.
ושוב תודה.

ומה איתכם? איך אתם מתמודדים עם השינוי הזה?

זאת לא התמודדות. זה שימוש מושכל בכל המדיות.
אני אישית ממשיך לשמוע ולצרוך תקליטי וויניל, מזרים מוזיקה מאפל מיוזיק, שומע דיסקים. ואפילו רחמנא לצילן מחובר עם מחשב נייד ל יוטיוב.
מיבחר ענק. כיף גדול.

רק חשוב לי לחדד שהכתבה הזו, כמו קודמותיה, לא נכתבה כתגובה לביקורת על כתבות קודמות, אלא נכתבה זמן רב מראש והעלאתה היום הייתה מתוזמנת, כחלק מהרצף.
לכן בעיניי נכון לקרוא אותה כפרק נוסף במסע ולא כפעולה מתקנת.
זה לא באמת משנה -- העיקר שזה אפשרי.

מצטרף לעמיר בברכות על הכתבה, ממש כיף. מסכים עם כל מילה שכתבת ומוסיף לגבי הקלטות, שאין כמו הזמן שהושקע לעשות קלטת מיוחדת לחברה.
לגבי ההתמודדות, אני חושב שטרנד השנים האחרונות של חזרה לויניל ואולי עכשיו גם ל CD הוא מין קרן של תקוה לעולם שהוא יותר איטי ויותר בעל משמעות

זה נכון שסטרימינג מאפשר לקפוץ מטרק לטרק ומאפשר להאזין כפעילות משנה, ומאפשר להיעזר באלגוריתמים, וזה נכון שיש הרואים בעצם האפשרות גם הזמנה לעשות כך, אבל -- וזה אבל ענק -- אלה רק התנהגויות של ברירת מחדל.

סטרימינג לא מזמין לשום דבר, הוא רק מאפשר. מה שעושים עם האפשרויות הוא באחריות המאזין.

אין שום הכרח לזפזפ. אפשר למצוא אלבום אחד, להתיישב ב‑sweet spot, או לחבוש את האוזניות, ולהקשיב בריכוז מירבי מהשנייה הראשונה עד האחרונה.

אין שום הכרח להאזין כפעילות משנה ‑‑ אפשר להפעיל רק כשבאמת רוצים להקשיב בריכוז.

אין שום הכרח להיעזר באלגוריתמים, שמנסים למצוא עבור המאזין מוזיקה שתתאים לטעמו, ואפשר לחפש המלצות של מישהו אנושי. יש רק להזכיר שההמלצות ברדיו אינן אישיות ואין להן קשר למאזין הספציפי, ושאנושי לאו דווקא תמיד עדיף על AI ייעודי.

יש כאלה שחסר להם התיעוד שמגיע עם תקליט/דיסק, אבל יש לציין שבחלק מאתרי הסטרימינג מוצע digital booklet לחלק מהאלבומים. יש לציין שלרוב לא קשה למצוא אינפורמציה ברשת שתהיה לא פחות מועילה/מרתקת מאשר הספרון המוגבל.

תמיד יהיו כאלה שחסרים להם המגע, והריח, וההתעסקות, והטקסים, והחפירות בחנויות פיזיות, וההתרגשות שבמציאת משהו מבטיח, והתזכורת לזה שפעם היו צעירים וכו' וכו' -- בחלק מהמקרים מטעמים נוסטלגיים ובחלק לא -- אבל לסטרימינג יש לא מעט יתרונות משמעותיים מאוד, כולל למשל:
  1. גישה למיליוני טרקים במחיר חודשי של פריטים פיזיים מועטים, במיוחד אם יש צורך לשלם עבורם דמי משלוח ומע"מ
  2. בחלק מהמקרים הרזולוציה גבוהה יותר מ‑CD (אם כי יש הטוענים שמדיה פיזית נשמעת טוב יותר מקבצים ו/או סטרימינג)
  3. אין צורך לעסוק בחפירות בחנויות פיזיות, בהזמנות, בללכת לדואר לקבל אותן, כולל למצוא חנייה, בהחזרות, וכו'
  4. אין בעיות של נזק או אובדן במשלוח, ובעיות של פריטים שגויים או פגומים
  5. אין צורך לחכות עד שהמשלוח מגיע, אפשר להאזין מיידית
  6. לא תופס מקום פיזי
  7. אין צורך לקטלג, לסדר על מדפים, ולהזיז מדפים כדי לפנות מקום
  8. אין צורך לקום, ללכת לחפש על המדפים, להוציא מהאריזה, לנקות, ואח"כ לקום כדי להחזיר לאריזה ולהחזיר למקום.
  9. אין בעיה של לא למצוא משהו, לשים משהו במקום הלא נכון, וכו'
  10. מוגן מפני גניבה, שריפה, הצפה, רעידת אדמה, חום, לחות, עובש, לכלוך, וכו'
  11. יש גישה מכל מקום בעולם, לא רק בבית. לא צריך לבחור למה להאזין באוטו או בחופשה
  12. יש אפשרות לבדוק מוזיקה, ביצועים והקלטות בלי לרכוש אותם ו/או לפני רכישה
  13. ציוד ההשמעה אינו מכיל חלקים נעים שמתקלקלים, וגם ולא רכיבים מתכלים, כמו ראשים/מחטים, לייזרים וכו'
  14. אין צורך בניקוי של תקליטים, דיסקים, מחטים ולייזרים, ואין צורך במכונות, אביזרים, וחומרי ניקוי למיניהם
  15. אין צורך בסטאפ מוקפד של ראש/זרוע/פטיפון, ואין בעיות של דיוק במהירות הממוצעת (⅓33, 45) בסטיות מהמהירות הזו (wow & flutter), ועוד בעיות של ויניל
ואני בטוח שיש עוד.

נערך לאחרונה ב:
ולזה יש להוסיף שלסטרימינג (ולקבצים) יש יתרונות אדירים לא רק למאזין אלא גם לתעשיית המוזיקה, כולל למשל:
  1. אין צורך בחומרי גלם לייצור מדיה פיזית, אריזות, וכל מה שבתוכן
  2. אין צורך בכל התהליכים היקרים של הכנת והדפסת המדיה, כולל חריטה, הכנת מטריצות וסטמפרים, pressing, וכיו"ב
  3. אין צורך לייצר jewel cases לדיסקים למיניהם, ולהדפיס covers, booklets, leaflets, insert, labels, sleeves וכיו"ב, בכמויות שמותאמות למדיות הפיזיות
  4. אין צורך בתהליך המסובך של הכנסת המדיות ונספחיהן לאריזות
  5. אין צורך בשטחי איחסון, בהעברה אליהם, ובהעמסה על משאיות
  6. אין צוךך בהובלות לספקים ומספקים לחנויות
  7. אין בעיות של פגמים בייצור ובאריזה, נזקים בזמן האיחסון ובזמן ההובלה וטיפול בהחזרות
  8. אין בעיות של ניהול מלאי -- אם מכינים יותר מדי, מפסידים, ואם פחות מדי, מפסידים
  9. אין צורך במציאת וניהול יחסים עם מפיצים ואולי גם חנויות
ואני בטוח שיש עוד.

כל מה שצריך זה רק לשים קבצים על שרת ולמכור -- לפעמים באותו מחיר או יותר מאשר מדיה פיזית וכל מה שכרוך בה. הרווח נטו גדל בהרבה.

מי שמפסיד זה אולי האומנים, ובטח כל השרשרת של מפיצים וחנויות.

כך שנראה לי שסטרימינג הוא win-win, ולכן כנראה שזה העתיד.

נערך לאחרונה ב:
עד ש massive attack מחליטים להחרים את ישראל...

ולזה יש להוסיף שלסטרימינג (ולקבצים) יש יתרונות אדירים לא רק למאזין אלא גם לתעשיית המוזיקה, כולל למשל:
  • אין צורך בחומרי גלם לייצור מדיה פיזית, אריזות, וכל מה שבתוכן
  • אין צורך בכל התהליכים היקרים של הכנת והדפסת המדיה, כולל חריטה, הכנת מטריצות וסטמפרים, pressing, וכיו"ב
  • אין צורך לייצר jewel cases לדיסקים למיניהם, ולהדפיס covers, booklets, leaflets, insert, labels, sleeves וכיו"ב, בכמויות שמותאמות למדיות הפיזיות
  • אין צורך בתהליך המסובך של הכנסת המדיות ונספחיהן לאריזות
  • אין צורך בשטחי איחסון, בהעברה אליהם, ובהעמסה על משאיות
  • אין צוךך בהובלות לספקים ומספקים לחנויות
  • אין בעיות של פגמים בייצור ובאריזה, נזקים בזמן האיחסון ובזמן ההובלה וטיפול בהחזרות
  • אין בעיות של ניהול מלאי -- אם מכינים יותר מדי, מפסידים, ואם פחות מדי, מפסידים
  • אין צורך במציאת וניהול יחסים עם מפיצים ואולי גם חנויות
ואני בטוח שיש עוד.

כל מה שצריך זה רק לשים קבצים על שרת ולמכור -- לפעמים באותו מחיר או יותר מאשר מדיה פיזית וכל מה שכרוך בה. הרווח נטו גדל בהרבה.

מי שמפסיד זה אולי האומנים, ובטח כל השרשרת של מפיצים וחנויות.

כך שנראה לי שסטרימינג הוא win-win, ולכן כנראה שזה העתיד.
אתה מתכוון הווה ;)

אתה מתכוון הווה ;)
לפי נתוני RIAA, סטרימינג באמצע 2025 בארה"ב היווה "רק" 83.7%, כך שיש לו עדיין הרבה להתקדם.

הורדת קבצים: 2.5%
ויניל: 8.3%
קומפקט דיסק: 1.9%

אני מתכוון למצב שבו לא הרבה ידעו מה זה CD או תקליט, ואולי אפילו לא מערכת סטטית שיושבים מולה.

83.7 אחוז נראה לי בגדול כמות כל האנשים הצורכים מוזיקה מתחת לגיל 40... בנוסף לפי הלינק אילו רק מנויים משלמים, יש המון המזרימים ללא תשלום (ספוטיפי למשל)
בכל מקרה רוב העולם כבר ללא מדיה פיזית

נערך לאחרונה ב:
83.7 אחוז נראה לי בגדול כמות כל האנשים הצורכים מוזיקה מתחת לגיל 40... בנוסף לפי הלינק אילו רק מנויים משלמים, יש המון המזרימים ללא תשלום (ספוטיפי למשל)
בכל מקרה רוב העולם כבר ללא מדיה פיזית
כך או כך, ההבחנה בין "הווה", שכבר התממש לכאורה, לבין "עתיד", שעדיין בדרכו למימוש מלא, היא הבחנה סמנטית, שלמסקנותיה אין הרבה משמעות מבחינתי.

החזון של שירותי הסטרימינג כפי שהם פועלים בשני העשורים האחרונים מאז כניסת אייטיונז של אפל, הוצע כבר ב1982 ע"י פראנק זאפה. עוד לפני הדיסקים... מאז נדרשו שני עשורים, התקדמות טכנולוגית, פיתוח כיווץ הקבצים והרחבת הפס, וכמובן נאפסטר שהתחיל את קבורת המדיה הפיזית כמעט לחלוטין ביוני 1999, כדי להדביק את החזון של זאפה. אחרי תקופה קצרה יחסית של נגני MP3 ומלחמה של חברות המוסיקה בצרכנים, עד 2004, אפל הוציאו את האייפוד והשאר הסטוריה.
“The next document explains the meeting mentioned above at Rothschild Venture Capital, led in the long-forgotten past, when CD’s weren’t even on the market…

“A PROPOSAL FOR A SYSTEM TO REPLACE PHONOGRAPH RECORD MERCHANDISING

“Ordinary phonograph record merchandising as it exists today is a stupid process which concerns itself essentially with moving pieces of plastic, wrapped in pieces of cardboard, from one location to another.

“These objects, in quantity, are heavy and expensive to ship. The manufacturing process is complicated and crude…

“The bulk of the promotional effort at every record company today is expended on NEW MATERIAL…. the latest and greatest of whatever the cocaine-tweezed r**-****ers decide to inflict on everyone else this week.

“More often than not, these ‘aesthetic decisions’ result in mountains of useless vinyl/cardboard artefacts which cannot be sold at any price, and are therefore returned for disposal and recycling. These mistakes are expensive.

“Put aside momentarily the current method of operation and think what is being wasted in terms of GREAT CATALOG ITEMS, squeezed out of the marketplace because of limited rack space in retail outlets….

“Every major record company has vaults full of (and perpetual rights to) great recordings by major artists in many categories which might still provide enjoyment to consumers if they were made available in a convenient form…

“MUSIC CONSUMERS LIKE TO CONSUME MUSIC… NOT SPECIFICALLY THE VINYL ARTIFACT WRAPPED IN CARDBOARD.

“We propose to acquire the rights to digitally duplicate THE BEST of every record company’s difficult-to-move QUALITY-CATALOG-ITEMS, store them in a central processing location, and have them accessible by phone or cable TV, directly patchable into the users home-taping appliances, with the option of direct digital-to-digital transfer to the F-1(Sony home digital tape), Beta Hi-Fi or ordinary analogue cassette tape.

“All accounting for royalty payments , billing to the consumer, etc., would be automatic, built into the software for the system.

“One advantage of the TV cable is: … a visualization of the original cover art, including song lyrics, technical data, etc., could be displayed while the transmission is in progress… since there are so many consumers who like fondle and fetish the packaging while the music is being played.

“In this situations Fondlement and Fetishism Potential [F.F.P.] is supplied, without the cost of shipping tons of cardboard around.”

Back
למעלה
תצוגת צבעים באתר (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
+ 100% -
סגור