מקרן קול SONOS Ray במבחן

תמיר עיואן
06-06-2022 11:27

במידה ויש לכם טלוויזיה קטנה, או שפשוט יש לכם מעט מקום לצידה, שווה להשקיע במקרן קול, כדי לשפר את איכות הסאונד הרזה שבוקע מרוב מכשירי הטלוויזיה הביתיים. רוב מקרני הקול כוללים חיבור HDMI עם eARC, או בבלוטות', שקיימים בטלוויזיות החדישות, אולם רבים מאיתנו מחזיקים גם טלוויזיות ותיקות שאינם כוללים חיבורים אלה. מדובר בטלוויזיות שבמקרה הטוב כוללות חיבור אופטי. בנוסף, רבים גם אינם מנצלים את הפורמטים המתקדמים כמו דולבי אטמוס או פורמטים כגון DTS-MA, ומשכך הם עשויים להידרש למקרן קול שיספק את צרכיהם הבסיסיים לצפייה בטלוויזיה.

סונוס (Sonos)

סונוס שונה מחלק ניכר מהחברות בעולם הסאונד, מכיוון שהיא חברה ציבורית שמשקפת את אסטרטגית השיווק שלה. בעבר סקרתי כאן את מסיבת העיתונאים שלה, בה מנכ"ל החברה הציג את המודל העיסקי שכולל סאונד בכל מקום וכולל שילוב של חומרה ותוכנה, אשר מספק ערך ללקוח לאורך זמן. בשונה בשאר היצרניות בתחום, כשני שליש מצוות ההנדסה של סונוס עוסק בפיתוח התוכנה, אסטרטגיה ייחודית בנוף יצרניות האודיו.

באוקטובר האחרון סקרתי כאן את ה- Sonos Beam Gen 2 שמתחבר באמצעות HDMI עם eARC ותומך בפורמטים העדכניים כגון דולבי אטמוס, ודולבי דיגיטל פלוס.

סונוס הבינה שה- Beam Gen 2 עלול להיות overkill עבור כאלה שפשוט רוצים לצפות בשידורי טלוויזיה וליהנות מסאונד טוב יותר, אולם אין להם חיבורי HDMI עם תמיכה ב- eARC, ולכן החליטה להשיק דגם בסיסי יותר.

Sonos Ray

הסונוס Ray הוכרז כאן לפני מספר ימים, והנה הוא כאן לפנינו לסקירה. סונוס מאמינה שמכיוון שרבים בעולם שינו הרגלים והחלו לראות סרטים בבית, במיוחד בסטרימינג, יש מקום למוצר כמו Ray, מקרן קול קטן מימדים שניתן יהיה לאפשר לאנשים להציב אותו בכל חלל, ללא בעיית מיקום, ובכך לשפר את חווית ההאזנה במגוון חללים בהם מוצבת טלוויזיה.

לטענת היצרן, יש מקום בשוק גם למקרן קול כזה, מכיוון שכ-9 מתוך 10 מכשירי טלוויזיה בעולם לא מחוברות למגבר סאונד כלשהו, ומשכך הפוטנציאל להציע מקרן קול קטן מימדים, שיתחבר לכל טלוויזיה בשוק, גבוה.

בוא לגדול איתנו

בשונה המתחרים, סונוס מציעה ללקוחותיה לקנות במועד עתידי רכיבים נוספים כגון רמקולי סראונד או סאב וופר, שיתחברו למקרן הקול מתוצרתה, וכך להרחיב את חווית הקולנוע הביתי. בנוסף, ה- Ray מסוגל להוות חלק בלתי נפרד ממערכת השמע בכל חללי הבית, באמצעות

קונספט

ה-Ray מהווה כיום מקרן הקול הזול ביותר של סונוס, מה שגורם לכך שמקרני הקול יהפכו נגישים לקהל רחב יותר של יצרן בינלאומי זה. הוא אמנם אינו תומך בדולבי אטמוס, אבל זה מכיוון שהוא מיועד לחללים קטנים יותר, אפילו אם החלטתם למקם אותה בתוך ארון יחד עם הטלוויזיה שלכם. מיצובית הוא פונה לכל מי שעדיין לא היה בבעלותו מקרן קול.

באריזה

אריזת ה-Ray תואמת את רוח הקיימות: אריזת קרטון מנייר ממוחזר, שאפילו המדבקות שאוטמות אותה, עשויות נייר ממוחזר.

האריזה כוללת:

  • מקרן קול

  • כבל חשמל

  • כבל אופטי (Toslink)

  • הוראות בטיחות

 אריזת ה-Ray

עיצוב

העיצוב של ה-Ray אינו שונה מזה של ה- Beam Gen 2. הוא אמנם צר וקצר ממנו, אבל מבחינת עיצוב הוא ממש דומה: עם חלק עליון שטוח, גריל מתכת שפונה קדימה ולוגו Sonos מלפנים. הוא מגיע בשחור או בלבן, כמו ה- Beam Gen 2.

Sonos Ray

גובהו 7 ס"מ, אורכו 56, ועומקו 10 ס"מ, כלומר קצר בכ-10 ס"מ מה-Beam Gen 2. בשונה ממקרני קול שחלק מהדרייברים שלהם פונים כלפי מעלה, ב- Ray כולם פונים כלפי היושבים ממול, וכך ניתן למקם אותו על מדף או בתוך ארון בו ממוקמת גם הטלוויזיה מבלי להפריע להקרנת הקול.

חומרה

ב-Ray קיימים ארבעה דרייברים, שכל אחד מהם מקבל הגברה נפרדת האמצעות מגבר קלאס D: שני מיד-וופרים אליפטיים במרכז, ומשני צידיהם זוג טוויטרים שפונים בזווית לצד. העיצוב הייחודי מפנה את התדרים הגבוהים קדימה והחוצה לתחושה מרחבית עם החזרים מהקירות. בשונה ממקרני קול אחרים שעברו תחת ידי, ל-Ray אין וופרים מובנים. במקומם התדרים הנמוכים מתקבלים דרך שתי יציאות באס רפלקס מעוגלות. באמצעות מערך הדרייברים הייחודי, מבקש היצרן לספק צליל מאוזן, דיאלוג חד ובס עוצמתי.

שני מיד-וופרים שני טוויטרים ושני פורטים מקופלים של באס רפלקס להעצמת הבאס

שני מיד-וופרים שני טוויטרים ושני פורטים מקופלים של באס רפלקס להעצמת הבאס

חיבורים וקישוריות

החיבורים שלו שונים באופן משמעותי מאלו של שאר מקרני הקול שקיימים. הוא כולל חיבור לכבל LAN במהירות 10/100 Mbps, כניסה אופטית – וזהו! הקישוריות האלחוטית כוללת Wi-Fi בתדר 2.4 ג'יגה הרץ, לצורך חיבור לאינטרנט, ול-AirPlay2. ללא חיבור HDMI או קישוריות בלוטות'. מכיוון שהוא לא תומך ב-HDMI, גם אין לו תמיכה ב- eARC, וכמובן גם שלא בפורמטי אודיו כגון דולבי אטמוס. לכן, כל שנדרש היא כניסה אופטית. סונוס רואה זאת כבשורה משמעותית, מכיוון שהיא פונה בעיקר לבעלי טלוויזיות ישנות יותר, שכוללות חיבור אופטי, אבל לא HDMI עם eARC, שפשוט מבקשים לשפר את הסאונד המקורי של הטלוויזיה.

חיבורים וקישוריות

עם חיבור אופטי בלבד לטלוויזיה, התמיכה של ה-Ray בפורמטים, מוגבלת לסטריאו, דולבי דיגיטל, PCM, ו-DTS. המקום בו נוכל לראות את פורמט הסאונד הוא האפליקציה.

Multi Room

אם יש דבר שסונוס ידועה בו, היא היכולת לתמוך בהאזנה לתכנים שונים בחללים שונים. לכן, לא הופתעתי לגלות שגם ב- Ray קיימת תמיכה כזו. בנוסף, ה-Ray מציע את הגמישות ליצור מערכת סראונד רב-ערוצית שניתן להוסיף אליה לאורך זמן, לדוגמא, תוכלו להוסיף בעתיד שני רמקולים אחוריים One SL ואפילו סאב וופר מדגם ה-Sonos Sub. בנוסף, ניתן להוסיף רמקולים של איקאה כמו Symphonisk IKEA Rage, רמקול מדף הספרים של Symphonisk ורמקול המנורה של Symphonisk.

עוזרת קולית

ל-Ray אין מיקרופון מובנה, ומשכך, בניגוד ל- Beam Gen 2, אין לו תמיכה בעוזרות קוליות. עם זאת, ניתן לשלוט בו באמצעות הלחצנים המצויים בראשו, ובאמצעות האפליקציה המתקדמת של סונוס.

שליטה

ה-Ray כולל תכונת 'למידה מרחוק' כחלק מתהליך ההתקנה הראשונית. האפליקציה תבקש מכם לכוון את השלט של הטלוויזיה אל ה-Ray וללחוץ על כפתורי הווליום. באופן זה תוכלו ללמד את ה- Ray את אותות האינפרא אדום בשלט הטלוויזיה שלכם, ואז תוכלו להשתמש בשלט הטלוויזיה כדי לשלוט בעוצמת השמע במקרן הקול. ללא זאת, תידרשו לשלוט בעוצמת השמע של מקרן הקול רק דרך הסלולרי.

האזנה

הטוויטרים שמופנים הצידה מכוונים למאזינים שיושבים על הספה מול ה- Ray, אולם גם החוצה ובאופן זה יוצרים סאונד מרחבי. למרות שהבאסים בדיוק מרעידים את הבטן, הם היו מורגשים, וניתן להעצימם באמצעות כיוון האקולייזר באפליקציה.

עברתי לצפות בעונה השישית של "סמוך על סול". מה לא נאמר על הסדרה הזו: יש שחושבים שהיא שנונה, ועפים על זוויות הצילום הייחודיות בה, ואילו אחרים לא בדיוק מתחברים לעלילה המפוזרת. אבל בכל הקשור בסאונד, ה- Ray הדגים באופן משכנע את נחיצותו. הסאונד נשמע הרבה יותר טוב מזה שקיים בסמסונג Q70 שלי. הוא היה מאוזן באופן שהייתי מתאר כסאונד ייחודי של סונוס. הדיאלוגים היו ברורים גם לאנשים מבוגרים שבאופן טבעי עלולים לסבול מירידה בשמיעה. הבהירות הווקאלית של כוכב הסדרה תפסה במיוחד את תשומת ליבי, מכיוון שקשה לפספס אותה.

עברתי לצפיה בסדרת הטבע הדוקומנטרית Planet Earth, ומקריין בה דיוויד אטנבורו, שמסקר את המגוון העצום והמדהים שבעולם הטבע. הסדרה צולמה במשך ארבע שנים ב-64 מדינות שונות.

עשיתי זאת כדי לטעום מהאופן בו ה- Ray מטפל בקול בתנועה ומנווט את הסאונד עם תוכן ויזואלי. קולות בעלי החיים הוצגו באופן משכנע, וה- Ray ידע לנווט אותם בחלל החדר גם כשהם נעו על המשך מצד לצד. זה משהו שכדאי להקדיש לו זמן, מכיוון שחלק ממרכיבי חוויה קולנועית הוא מיקום הסאונד במרחב, במיוחד במהלך מונולוג של קריין כדיוויד אטנבורו.

סיימתי בשידורי טלוויזיה בעידן פלוס, וכאן העוצמה המירבית של ה- Ray היתה נמוכה יותר מזו שהיה בסרטים או סדרות עם סאונד רב ערוצי.

אפליקציה

לא לחינם רוב עובדי סונוס שייכים למחלקת התוכנה של היצרן. אפליקציית "SONOS" שולטת על המכשיר מיד עם הדלקתו הראשונית. בשונה ממקרני קול אחרים, סונוס מבקשת לזהות את המוצר ברמת המספר הסידורי. לכן, ההתקנה הראשונית מחייבת איתחול מקרן הקול בשילוב קולות ייחודיים שיצע מקרן הקול למיקרופון של הסלולרי שלכם. ללא שלב זה, לא תוכלו לאתחל אותו או לשלוט בו.

זיהוי חד ערכי באמצעות האפליקציה

זיהוי חד ערכי באמצעות האפליקציה

האפליקציה חולשת על כל התכונות המתקדמות שסונוס מספקת:

  • כיוון סאונד עם האקולייזר

  • מצב המדגיש דיבור כדי לסייע למאזינים לדיאלוגים

  • מצב לילה שמצמצם את הדינאמיות של ה- Ray, כדי לא להעיר אחרים.

  • Trueplay, אפליקציית הכיול שמשתמשת במיקרופון במכשירי iOS כדי למדוד את האקוסטיקה בחדר. Trueplay לא זמינה באנדרואיד.

אפליקציה שמציגה את פורמט האודיו הרלוונטי ומזרימה מדיה מהרשת ומקומית

אפליקציה שמציגה את פורמט האודיו הרלוונטי ומזרימה מדיה מהרשת ומקומית

סיכום

אין זה סוד ששוק מקרני הקול מבעבע. רק בשנה האחרונה נסקרו כאן מגוון אדיר של מקרנים, החל מסמסונג Q950A בתקציב-על, דרך הדנון DHTS516H ועד LG Éclair QP5W במימדים ותקציב קומפקטיים הרבה יותר. סונוס Ray פונה לפלח לקוחות אחר מכולן: עם חיבור אופטי בלבד, מימדים קומפקטיים ביותר, דרייברים שמכוונים ליושבים ממול ולא למעלה, אפליקציה מתקדמת, ותג מחיר משתלם במיוחד. הוא נועד מלכתחילה למי שמעוניין ברמקול מתקדם שישפר את הסאונד הרזה בטלוויזיה, עם אפשרות ייחודית לצרף בעתיד רמקולי סראונד וסאב וופר. האפלקציה המתקדמת מספקת שליטה מלאה, יכולות הזרמה מאפליקציות כמו ספוטיפיי, SoundCloud, YouTube Music ורבות אחרות. הוא אמנם תומך רק בדולבי סראונד ו-DTS, אולם זה בדיוק מטרתו: לספק את הצרכים הבסיסיים של רבים מאיתנו שאינם מזרימים סרטים ב- True HD או DTS-MA. הערך המוסף שלו לטלוויזיה בסיסית גבוה, מכיוון שהוא הופך את הסאונד מרזה ומצומצם, לגדול ורחב. לכן, במידה וחשבתם לשדרג את הסאונד גם בטלוויזיה עם מקרן קול קטן וממזר, כדאי שתקחו את ה- Ray בחשבון.

יבואן: באג

מחיר: 1,000 ש"ח

מעבר לתגובות בפורום