סיפור מדהים, וזה בטח על קצה המזלג.
אני מניח שאז לא השתמשתם בכבלי אודיו ....
אז למה כבל מתח משפיע על הקול?
ואיזה פרמטרים בכבל נחשבים ל"טובים"?
בפורום הזה ובכלל בתחום יש לא מעט מהנדסים. אחד מהם, מהנדס חשמל, בעל ידע כביר בתחום ההנדסה בזכות העובדה שהוא עוסק בתחום המתח (חברת חשמל) כבר 30 שנה, אמר לי שכל הקטע בהנדסה הוא שכשאתה בא עם ידע מקדים, ופתאום שומע הבדלים, אתה יוצא יותר מבולבל ממה שניכנסת. העניין הוא שרוב המהנדסים בטוחים (ואני לא מרמז עלייך חלילה) שהם יודעים הכל כי הם מהנדסים. הבאסה היא שוואלה, אנחנו לא יודעים הכל.
אז מהי ההשפעה של כבל חשמל? עזוב את ההנדסה בצד ותשמע בעצמך. איך עושים את זה? עם מערכת שקופה ויכולת הבחנה בהאזנה.
האם יש לך יכולת הבחנה? אני משער שכן. משום שלא נתקלתי באדם שלא הבחין בהבדלים דרמטים בין כבלי חשמל וכבלים בכלל. היו כאלה שהבחינו אבל סרבו להודות בכך. איך אני יודע שהבחינו? כי אמרתי להם שאני משמיע להם שני מגברים שונים והם הצביעו באופן מוחלט על המגבר שניגן. מה שכן, הם שמעו את ההבדלים בין כבלי רמקול (לא ידעו), אחרי שגילו, התחילו לבחון כבלים, שמעו ורכשו.
בשורה התחתונה.
עזוב את ההסברים ההנדסיים. בוא תשמע הבדלים משמעותיים בין כבלי חשמל.
ההבדל ביננו שאתה מסתמך על האוזן כמכשיר מדידה.
אני מסתמך על ציוד מדידה חשמלי.
תחילה אני רוצה לכמת את ההבדלים בסאונד, אחר כך להגיד אם אני אוהב או לא.
אתה טוען שאם אני שומע הבדל חייב להיות שינוי במדידות. זו הטענה הטכנית.ההבדל ביננו שאתה מסתמך על האוזן כמכשיר מדידה.
אני מסתמך על ציוד מדידה חשמלי.
תחילה אני רוצה לכמת את ההבדלים בסאונד, אחר כך להגיד אם אני אוהב או לא.
אני יוצא מתוך הנחה שיש הבדלים בסאונד שניתנים למדידה.
כשעבדתי בתעשייה הזו לפני מספר שנים, יצרנו כבלי חשמל עבור חברה גרמנית מאוד מכובדת, הקושי לייצר עבורם כבל כוח היה באיכות שדרשו, על הבידוד הופיעו נקודות שהיה ניתן לבחין בהם רק במיקרוסקופ, ועדיין הכבל נפסל חזותית, תו התקן לייצר עבור גרמניה עלה הון תועפות, כולל בדיקות אינסופיות, כלומר כבל אינו דבר פשוט כמו שנראה, האם זה מצדיק את המחיר זה תלוי תמיד אם יש קונים לדבר
לני,
אני יכול לישאול למה יש חברות נחשבות לכבלים?
שעוסקות במחקר ופיתוח במטלורגיה בציפויים
המדידות פיזיקליות של הכבל מבנה הכבל,
תתחיל להאמין שאודיו הוא אניגמטי לא ניתן למדוד איך כבל ישמע,כמו שלא ניתן למדוד את
הרגשות של אדם,כמה הוא רגיש,כועס,שונא
או אהב,גם היצרנים מבצעים ניסוי וטעייה ותוצאה
שלילית היא גם תוצאה נחשבת לומדים מטעויות,
תזכור חוקי מרפי כל דבר שנראה פשוט הוא כלל
לא פשוט כדי לבצע פרוייקט לייצר כבלים טובים
צריך לבצע הרבה פעולות הכנה עד ביצע הפיזי
של הכבילה.
זה בדיוק ההבדל בין מדע להנדסה.
מדען קודם מחפש את השינוי ובודק מאיפה הוא נבע. מהנדס, גם אם הוא מזהה שינוי, והשינוי מובהק, אבל אין לו הסבר הנדסי לכך, השינוי מבחינתו אינו קיים. קצת רובוטי הייתי אומר.
הלקוח הוא לא מכשיר המדידה אם כי האוזן. והאוזן מחוברת לרקמות רגישות ומורכבות יותר מכל מכשיר מדידה טוב ככל שיהיה. ולכן, קודם עליה מסתמכים.
רוצה לשמוע הבדלים בין כבלים? בוא ותשמע. ואם תשמע, מה חשוב לך אם הצלחת למדוד את ההבדל או לא? ואם לא הצלחת להבין מהמדידה מה השתנה, אז מה ששמעת לא שמעת?
ביצעתי לא מעט ראיונות עם מתכננים של ציוד. בין היתר עם מתכננים של חברות כבלים. הם לא משחררים ציוד לשוק ללא צוות האזנה. ומדוע? מפני שהם אומרים במפורש שמדידה אינה יכולה לנבא כיצד המוצר ישמע. בסוף, צריך את כלי המדידה הרגיש ביותר בעולם - בן אדם.
לני,
אני יכול לישאול למה יש חברות נחשבות לכבלים?
שעוסקות במחקר ופיתוח במטלורגיה בציפויים
המדידות פיזיקליות של הכבל מבנה הכבל,
תתחיל להאמין שאודיו הוא אניגמטי לא ניתן למדוד איך כבל ישמע,כמו שלא ניתן למדוד את
הרגשות של אדם,כמה הוא רגיש,כועס,שונא
או אהב,גם היצרנים מבצעים ניסוי וטעייה ותוצאה
שלילית היא גם תוצאה נחשבת לומדים מטעויות,
תזכור חוקי מרפי כל דבר שנראה פשוט הוא כלל
לא פשוט כדי לבצע פרוייקט לייצר כבלים טובים
צריך לבצע הרבה פעולות הכנה עד ביצע הפיזי
של הכבילה.
אתה טוען שאם אני שומע הבדל חייב להיות שינוי במדידות. זו הטענה הטכנית.
אני טוען שאני שומע הבדל שלא בהכרח בא לידי ביטוי במדידות.
זה לא מדע חדש, בחלקו גם נובע מכך שאף אחד לא ילך להשקיע הון עבור מחקרים בשביל קבוצת אודיופילים קטנה.
בחלק מהמקרים שכן בדקו, פתאום התברר למשל שאנחנו, בני האדם, כן מגיבים לתדרים שמעל 20 ק״ה ולתדרים שמתחת ל 20 הרץ ויש הבדל גדול בהתרשמות מצליל של מערכת שמוגבלת לגבולות ״התדר הנשמע״ בהשוואה למערכת שמאפשרת תדרים גבוהים ונמוכים מחוץ לגבולות ״התדר הנשמע״.
אריה
אני ממש לא מסכים.
אתה מניח שהאוזניים שלנו זה החיישן הכי רגיש מתוחכם ולא מובן.
אני לא חושב כך, זה כמו שאני אגיד שהעיניים הרבה יותר טובות מהמצלמה שיש בטלפון.
בסוף האוזניים שלנו שומעים גלי קול.
אין שום בעיה למדוד גלי קול ולנתח אותם.
אי אפשר גם לטעון שהאוזניים זה החיישן האולטימטיבי ואין ציוד מדידה שמשתווה אליו.
כי זה בסטירה לכך שאנחנו משתמשים בציוד אלקטרוני שמהנדסים פתחו שהוא אולי פחות טוב מציוד מדידה.
בעזרת הציוד מדידה אפשר לכמת מה ההשפע על גלי הקול. האוזניים יקבעו אם זה לטעמנו או לא...
אני ממש בתחילת הדרך שלי האודיופילית שלי.
אבל מוזר לי איך אודיופיל כמוך לא מנסה להבין מה השינוי שנוצר בסאונד בעקבות החומרה החדשה שגורם לך לאהוב אתו.
בקיצר, אתה מדבר כל הזמן על החיישן ואנחנו עונים כל הזמן על הפרוססור...אני ממש לא מסכים.
מהנדסים הם לא כאלו טמבלים כמו שחושבים.
וזה לא משנה אם אני מהנדס או שרברב.
בסוף יש ציוד מדידה אובייקטיבי.
אתה מניח שהאוזניים שלנו זה החיישן הכי רגיש מתוחכם ולא מובן.
אני לא חושב כך, זה כמו שאני אגיד שהעיניים הרבה יותר טובות מהמצלמה שיש בטלפון.
אי אפשר גם לטעון שהאוזניים זה החיישן האולטימטיבי ואין ציוד מדידה שמשתווה אליו.
כי זה בסטירה לכך שאנחנו משתמשים בציוד אלקטרוני שמהנדסים פתחו שהוא אולי פחות טוב מציוד מדידה.
בעזרת הציוד מדידה אפשר לכמת מה ההשפע על גלי הקול. האוזניים יקבעו אם זה לטעמנו או לא...
אני ממש בתחילת הדרך שלי האודיופילית שלי.
אבל מוזר לי איך אודיופיל כמוך לא מנסה להבין מה השינוי שנוצר בסאונד בעקבות החומרה החדשה שגורם לך לאהוב אתו.
.
.
ומה הקשר הישיר בין תקן לבין ביצועים ברמת החווייה האודיופילית או בכלל ברמת הביצועים?השאלה אם חברות הכבלים גם בודקות בתקן כזה מחמיר.
לדעתי - לא...
הלכת למקום אחר לגמרי.אציע ניסוי פשוט,
קונים בהום סנטר כבל הכי זול שנמצא במלאי ומשווים לכבל שרוצים לרכוש.
במקרה ונשמע הבדל מוחשי, השמיים הם הגבול.
במידה ולא נשמע הבדל, יש מקום לחשיבה מחודשת...
אורי
-לא מסכים.
כול הפיסיקה מאחורי כבלים מוגדרת לפי חוקי מקסוול.
אני מניח שהם משתמשים בציוד רפרנס בשביל לשמוע את השפעת הכבל.
אני מניח גם שהם מודדים את הסאונד ולא רק שומעים.
בסופו של דבר הכבל משפיע על פאזה/אמפיטודה /הרמוניות/ תגובה להלם וכול אלה מדדים הניתנים בכלות להימדד בספקטרום אנלייזר.
לפי השמיע הם יכולים להגדיר מה זה הכבל הטוב.
ולפי הפיסיקה איך לעשות אותו.