שאלה למצב שלא יצא לי לבדוק אף פעם:
איך נשמע רמקול סופר נציל, שתוכנן לעבוד עם מגברים מעוטי וואטים, בחיבור להגברה טרנזיסטורית חזקה? איך רמקולים כאלה נשמעים עם הגברה טרנזיסטורית איכותית וחזקה מאוד, שתוכננה להוציא את המקסימום מרמקולים משמעותית פחות נצילים?
איך הם נשמעים בהשוואה לחיבור למגברי שפופרות מעוטי וואטים? מה ההבדלים?
אשמח ללמוד ממי שבאמת בדק והשווה ראש בראש, אותם רמקולים עם הגברות שונות.
תודה על התגובה.
כיבואן, אני מתמקד אך ורק ברמקולים נצילים מאוד (ThivanLabs ו-MAVIS), כי הדינמיקה והמהירות של רמקולים כאלה
היא מופתית, מה גם שהם מאפשרים לעבוד איתם עם כל סוג הגברה ועוצמה (רמז מטרים לתשובה בהמשך).
בדקתי את הרמקולים האלה עם כל סוגי ההגברה, ובעוצמות החל מ-8 וואט ועד 1000 וואט.
אם כן, אתחיל מהסוף, ומהתובנה שלי כי
אין דבר כזה מגבר חזק מדי, יש רק מגבר חלש מדי.
כמעט בכל המערכות שיוצא לי לשמוע - חסר כח. הן פועלות בתת-כח כרוני, עם כל המשתמע מכך.
זה נובע מהעובדה שכמעט כל הרמקולים בדור וחצי האחרונים קשים לדחיפה, לפעמים אפילו קשים מאוד
(למה הם קשים זו שאלה שאעסוק בה בהזדמנות אחרת).
ועכשיו ספציפית לשאלתך הראשונה.
רמקולים נצילים מאוד יכולים להישמע נפלא עם "הגברה טרנזיסטורית איכותית וחזקה מאוד".
כשאני אומר "נפלא" אני מתכוון שהרמקולים נעלמים לגמרי, הדינמיקה היא ברמה של Start-Stop,
המהירות בלתי מוגבלת, הבמה ענקית, הבס מוחלט, והכל זורם בנינוחות ממכרת ובאפס מאמץ.
בדקתי את הרמקולים עם כמה וכמה מגברים כאלה, והתוצאה הייתה עקבית.
חשוב להדגיש שזה קורה רק בתנאי שהמגבר הטרנזיסטורי באמת איכותי. כי היו שני מקרים
של מגברים שהשילוב ביניהם לבין הרמקולים הפיק רעש ממש חזק - תוצאה של בעיקר שנאים נחותים,
ומשהו שלא שמעו אותו בחיבור לרמקולים לא נצילים.
לגבי שאלתך השנייה, "איך הם נשמעים בהשוואה לחיבור למגברי שפופרות מעוטי וואטים? מה ההבדלים?"
באופן כללי, מגברים טרנזיסטוריים גדולים מצטיינים בתמונת המקרו, בשליטה נחרצת על התחום התחתון, ובשליטה בכלל בכל זוג רמקולים.
"מגברי שפופרות מעוטי וואטים" אינם מסוגלים כמובן לשלוט בכל זוג רמקולים, אבל אם הם משודכים לרמקולים המתאימים, שהם בהכרח נצילים מאוד, הם מצטיינים בתמונת המיקרו - גיוון טונלי, צבעוניות ססגונית ודקויות במרקם - כמו גם בדינמיקה ובמהירות פנטסטיות.
בכל מקרה, הבחירה צריכה להיות תלויה בשני גורמים עיקריים:
1. גודל חלל ההאזנה. מן הסתם, בחלל האזנה קטן נדרש פחות כח מאשר בחלל גדול.
2. סוג המוזיקה. אין ספק שסימפוניה של שוסטקוביץ' מצריכה מגבר עם ביצים קצת יותר גדולות ממוזיקה לזמרת וגיטרה.
כמו כן, סוגי מוזיקה שונים תובעים דגשים שונים. לדוגמה, מוזיקה אקוסטית (לא מוגברת) תובעת דגש חזק יותר על איכות טונלית מאשר, למשל, מוזיקת פופ מקומפרסת.
אז אם חלל ההאזנה קטן והמוזיקה שמקשיבים לה נוטה להיות אינטימית/לירית/רגועה - מגבר SET מעוט וואטים - נגיד 300B - הוא בהחלט חלום. מגבר כזה יודע לייצר מרקם טונלי ודקויות צבע שאין להם תחרות.
לעומת זה, אם חלל ההאזנה גדול והמוזיקה שמקשיבים לה נוטה להיות סימפונית/איצטדיונית וכיו"ב - מגבר אדיר כח הוא הדרך.
שתי הדוגמאות האלה הן קיצוניות בכוונה, לצורך ראשי פרקים, אבל המציאות כמובן יותר מורכבת ומעניינת.
מכל מקום, רצוי תמיד לבחור מגבר בעל
שליטה מלאה על הרמקולים (כמפורט לעיל), שיהיה גם מסוגל להפיק משטח צבעים משכנע.
שבת שלום והאזנה עריבה