בקשר לפוקוס כשהמערכת מאוזנת מבחינת חשמל ושאר הדברים

• פותח הנושא פותח הנושא שניצל
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

שניצל

חבר משקיען
מעורבות
2,001
נקודות
113
כאשר הכל מאוזן הפוקוס ננעץ כברזל במרכז גם אם תזוזו שמאלה ימינה מטרים , לי יש ספה של 3.5 מטרים , יכול לשבת שמאלה או ימינה עד הסוף , הפוקוס נעוץ במרכז , או אולי השפעה קלילה אבל בטח לא שומע אך ורק הרמקול בצד בו אני נמצא , התאפקתי לא לגלות לכם איך בודקים הפאסה הנכונה שיש בעיקר מונובלוקים , ובכן
נעמדים מטר מול הרמקול ומנגנים זמרת או זמר נטול אשכים , מאזינים נניח לרמקול הימני וקובעים את גובה הזמרת וזוכרים זאת , לאחר מכן הופכים פאסה חשמלית באותו רמקול במונו הימני , האם הצליל מתרומם כלפי מעלה , זו הפאסה הנכונה , באם יורד לחזור חזרה , לאחר מכן אותו דבר ברמקול השני וקחו בחשבון שלא חייב להיות זהה כל מונו לשני , יתכן אחד כזה והשני הפוך , זה גם יקבע לכם הפוקוס וישפר ההי מיד טיפה, לא יפעם מצב של פוקוס שלא ניתן להזיז הראש כמו אצל מיודענו בעל ההורנים וחביב הקהל .

סורי אבל אני לא מסכים.

*ניסחתי עם AI

הרעיון שמרכז הבמה לא יזוז מילימטר כשיושבים בקצה ספה של 3.5 מטר הוא לא נכון, כי לפי חוקי הפיזיקה והאקוסטיקה (אפקט הקדימות), כשאנחנו מתקרבים לרמקול אחד – הצליל ממנו מגיע אלינו מהר וחזק יותר, והבמה תמיד תזוז איתנו.

יש אמנם שיטות העמדה (כמו זווית Toe-in חדה במיוחד) שיכולות לשפר את יציבות המרכז מחוץ לנקודת האמצע, אבל הבמה עדיין תשתנה. אם היא נשארת "קפואה" לחלוטין במרכז, זה קורה בדרך כלל בגלל עודף החזרים מהקירות בחדר שמטשטשים את הפוקוס, או משום שההקלטה והמערכת נוטות לסאונד מונופוני.

הקטע עם גובה הזמרת והפאזות הוא פשוט שילוב של טעות טכנית ואפקט פלצבו:

• בכבלים של הרמקול (+/-): אם תהפוך פאזה ברמקול אחד בלבד, לא תרים שום זמרת – אתה פשוט תמחק את הבאס ותהרוס לחלוטין את הפוקוס במרכז. הסאונד יישמע חלול ומפוזר (Out of Phase).
  • בשקע החשמל בקיר: הפיכת כיוון התקע של המונובלוק יכולה לפעמים לנקות רעשי רקע (Hum) או לשפר דינמיקה, אבל היא לא משנה את הגובה הפיזי של הבמה.
התחושה שהצליל "מתרומם" כשעומדים מטר מהרמקול היא פסיכו-אקוסטיקה: המוח שלנו נוטה לתרגם שינוי קל בתדרים או בנקיון של הצליל כאילו הוא זז למעלה או למטה. במילים אחרות – המצאה חביבה, אבל לא פיזיקה.

תחושת הגובה לאחר הפיכת פאזת החשמל מנורמל ל-הפוך נובעת בגלל שבמצב הפוך יש הנחתה של הבאס וצלילים גבוהים נותנים תחושה של גובה.
בכבלים של רמקול כשאחד הפוך מקבלים בעיקר קול נשי בגובה שלוש מטר, תתפלא Juiced כמה 'אודיופילים' נכנסו לחדרי השמעה והתלהבו מהצליל וה "גובה"...

בוקר טוב

אני חושב שקודם כל צריך להבין למה בכלל מתכוונים כשאומרים "פוקוס"...

מבחינתי "פוקוס" זה לא (רק) שהזמר נמצא "בערך" באמצע בין שני הרמקולים.
פוקוס אמיתי מבחינתי, זה כשהקול (כל דבר שהוקלט כ"סנטר"/מרכז בהקלטה עצמה) ננעל במקום ברור, עם גובה, עומק, גוף וגודל טבעי...

לא נקודה קטנה וחדה מדי, ולא קול שמרחף ונמרח על כל מרכז הבמה...אלא ממש תחושה שיש שם "דמות"...חיה ונושמת...

אותו דבר גם לגבי הכלים. לכל כלי יש מקום משלו, יש אוויר ושקט סביבו, והוא לא נבלע בתוך שאר המוזיקה.
מצד שני, הכול עדיין נשמע מחובר וטבעי ולא כמו אוסף של צלילים שחתכו והדביקו בנפרד.

עוד דבר שממחיש "פוקוס" טוב מבחינתי, הוא מה קורה כשהקטע נהיה עמוס ודינמי.
אם הזמר נשאר באותו מקום, לא מתנפח, לא זז ולא נמרח כשהתופים, הגיטרות ושאר הכלים נכנסים...מבחינתי שם באמת מבינים עד כמה המערכת נעולה...

אצלי למשל, בנקודת ההאזנה הזמר או הזמרת ננעלים ממש במרכז, לפעמים אפילו מאחורי קו הרמקולים, עם גובה וגוף מאוד ברורים. הרמקולים עצמם נעלמים לחלוטין, אין תחושה שהצליל יוצא מהם, וכל הבמה נבנית סביב המרכז הזה גם לרוחב וגם לעומק. כשזה קורה נכון, לא מחפשים את הרמקולים ולא מנתחים מאיפה כל צליל מגיע...פשוט נשאבים לתוך ההתרחשות...

ברור שאם זזים בצורה משמעותית הצדה, הפיזיקה עדיין קיימת והתמונה תשתנה.
אבל במערכת שמכוונת נכון, היא לא אמורה לקרוס מכל תזוזה קטנה של הראש, והמרכז לא אמור מיד לברוח לרמקול הקרוב...

לחשמל, לפאזה, למיקום, לזוויות, לאקוסטיקה ולאיזון בין הערוצים יש השפעה, לפעמים אפילו משמעותית מאוד. אבל מבחינתי לא נכון לקחת סימן אחד ולהפוך אותו לחוק מוחלט.

בסוף "פוקוס" נמדד בתוצאה הכוללת...עד כמה הדמויות ננעלות, עד כמה הבמה נשארת יציבה, עד כמה הרמקולים נעלמים ועד כמה כל הקלטה מצליחה לשמור על האופי והגודל האמיתיים שלה...ומשתנה מהקלטה להקלטה.

אחלה שבת.

סורי אבל אני לא מסכים.

*ניסחתי עם AI

הרעיון שמרכז הבמה לא יזוז מילימטר כשיושבים בקצה ספה של 3.5 מטר הוא לא נכון, כי לפי חוקי הפיזיקה והאקוסטיקה (אפקט הקדימות), כשאנחנו מתקרבים לרמקול אחד – הצליל ממנו מגיע אלינו מהר וחזק יותר, והבמה תמיד תזוז איתנו.

יש אמנם שיטות העמדה (כמו זווית Toe-in חדה במיוחד) שיכולות לשפר את יציבות המרכז מחוץ לנקודת האמצע, אבל הבמה עדיין תשתנה. אם היא נשארת "קפואה" לחלוטין במרכז, זה קורה בדרך כלל בגלל עודף החזרים מהקירות בחדר שמטשטשים את הפוקוס, או משום שההקלטה והמערכת נוטות לסאונד מונופוני.

הקטע עם גובה הזמרת והפאזות הוא פשוט שילוב של טעות טכנית ואפקט פלצבו:

• בכבלים של הרמקול (+/-): אם תהפוך פאזה ברמקול אחד בלבד, לא תרים שום זמרת – אתה פשוט תמחק את הבאס ותהרוס לחלוטין את הפוקוס במרכז. הסאונד יישמע חלול ומפוזר (Out of Phase).
  • בשקע החשמל בקיר: הפיכת כיוון התקע של המונובלוק יכולה לפעמים לנקות רעשי רקע (Hum) או לשפר דינמיקה, אבל היא לא משנה את הגובה הפיזי של הבמה.
התחושה שהצליל "מתרומם" כשעומדים מטר מהרמקול היא פסיכו-אקוסטיקה: המוח שלנו נוטה לתרגם שינוי קל בתדרים או בנקיון של הצליל כאילו הוא זז למעלה או למטה. במילים אחרות – המצאה חביבה, אבל לא פיזיקה.
מסכים עם אי הסכמתך - אבל הדברים נאמרו מתוך נסיון שלי ושל מיטב המכילים באירופה כמו למשל פבריציו ברטה האיטלקי ׳ לצערי לא כל מה שכתוב בai נכון ונאלצתי לתקנו עשרות פעמים , אבל אתה יכול כמובן לאחוז בדעתך או שתבוא ואדגים לך הדרמה _ לפעמים התובנות מגיעות מדם יזע ודמעות - בוא תווכח ואולי תשנה דעתך באם אין לך נעילה מנטלית כמו שיש לרובנו

אני כמובן יכול לטעות - אינני מדריך של אף אחד ,אבל אחת התאבון שלי היא במה בגודל live ולא זמרת גמדה וגם לא מעוניין שהמוזיקה תרחף מטר מהריצפה או לחליפין במה בגודל של תיאטרון בובות בפארק לילדים - חושבני שאולי תבדוק בעצמך ואני מניח שאין לך אביזרים המתאימים לכך אז פנית לai

עושה לי הרהורים באם כדאי לחלק את הנסיון של שנים כאן בפורום , בסוף אתה מצטייר בעקבות כך כמטומטם אובססיבי למרות הנסיון הקטן לתת פן אחר של תובנות .

עושה לי הרהורים באם כדאי לחלק את הנסיון של שנים כאן בפורום , בסוף אתה מצטייר בעקבות כך כמטומטם אובססיבי למרות הנסיון הקטן לתת פן אחר של תובנות .
מבין אותך, יש את אותם רעלנים קבועים שאם דעתך לא באה להם טוב הם יעשו לך חיסול ממוקד ולא דיון מכבד וענייני, אל תתייאש, אתה עושה נסיונות והרכבות כמו אודיופיל אמיתי ולא רק שם צ'ק שמן על היי אנד, ובניגוד לאשך אודיו ואלוהי האודיו אתה מפרט ולא מסתיר בניגוד אליהם שמאחוריהם אין כלום, עלה והצלח!(ורד)

Back
למעלה
תצוגת צבעים באתר (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
+ 100% -
סגור