AK1
חבר משקיען
- מעורבות
- 3,108
- נקודות
- 113
אין לי שום יומרות להיות איזה מומחה גדול ו/או בעל ניסיון רחב בענייני ראשים, זרועות, פטיפונים, פונו סטייג'ים וכיו"ב, אבל לפני כמה חודשים עלתה במוחי האפשרות לבקש מ-AI לכתוב מדריך לבחירת ראשים. פניתי ל-Claude, ותוך כמה דקות קיבלתי מדריך מעשי, מפורט וחביב למדי.
עם זאת, היו לי המון הסתייגויות, דברים שאפילו עם הידע/ההיגיון המוגבלים שלי נראו לי לא נכונים או לא מדויקים, דברים חסרים, עובדות שההסבר להן אינו אינטואיטיבי, וכו', וגם היה לי מאוד ברור שראש אינו פריט נפרד, אלא הוא חלק משרשרת, שכוללת את הראש (ובמיוחד המחט והגנרטור שבו), הזרוע, הפונו-סטייג' שלא תמיד מודעים לו ולתפקידו, ועוד, כך שממש חשוב להתאים את מה שדורש התאמה.
לאור זה התחלתי לאתגר את ה-AI, לבדוק דברים, להצביע על שגיאות ולברר מה כן נכון, לחשוב מה אולי שווה להסביר כדי שייתן הבנה יותר מעמיקה ולא רק אוסף הוראות מה לעשות, וכו' וכו'. אם הייתי עושה את התהליך הזה עם מישהו בפורום, כבר היו מאשימים אותי בסדיזם, למרות שמבחינתי זה היה דיון ענייני כל הזמן
אז בינתיים העניין התנפח ליותר מ-11,000 מילים -- כ-1,500 שורות, ועוד היד נטויה. עשיתי את זה עבור עצמי, כדי ללמוד, אבל אז עלה בדעתי שאולי אפשר להעלות את זה ככתבה לאתר, כי זה בטח לא נכנס לפוסט אחד או שניים, וגרוע מזה: אופציות העריכה שהשתמשתי בהן ב-Word אינן תואמות את מה שהעורך של הפוסטים מכיר (למשל היפוך העמודות בטבלה שמובאת בהמשך), וזו תהייה עבודה עצומה לעשות הסבה לכל זה. בינתיים לא קיבלתי תשובה ברורה עד כמה זה רצוי מבחינת האתר.
להלן שלוש דוגמיות: המבוא, קצת הסבר לתוספת הבנה בעניין החריץ (groove) של התקליט, ודוגמה מעשית לבדיקת התאמה בין ראש לפונו סטייג' (כל המונחים שם הוסברו קודם)
אבל ראש הקריאה אינו יחידה עצמאית. הוא חלק משרשרת שכוללת את הרכיבים הבאים (המונחים יוסברו בהמשך):
כל אחד מהאלמנטים האלה תלוי באחד או יותר מהאחרים. בחירת ראש -- או כל רכיב אחר בשרשרת -- בלי להתחשב בשאר יכולה להיגמר באכזבה. לעיתים, כיול מחדש של מה שכבר קיים מביא שיפור גדול בלי לקנות כלום. המדריך הזה מסביר את השיקולים שמאפשרים לקבל החלטות מושכלות.
• Phono Stage Unbalanced Gain מתייחס לרמת ההגברה הנדרשת מפונו סטייג' שאינו מאוזן (unbalanced). עבור מאוזן יש להחסיר 6 dB.
• עבור Phono Stage Input Impedance שאינו47 kΩ , הערך הנדרש צריך להיות כמו בנתון load impedance אם הוא מופיע ב-specs של הראש, או לפחות פי 10
מהעכבה של הראש עצמו, שאמור להיות נתון שם.
• כאשר משתמשים ב-SUT כדי להתאים ראש MC כלשהו לכניסת MM של פונו סטייג', ההתאמה נבדקת מול פרמטרים של ה-MC, ה-SUT, וכניסת ה-MM של הפונו סטייג'. ראה "התאמת שנאי הרמה (Step-Up Transformer, SUT) בין ראש MC לבין פונו סטייג'" לעיל.
השאלה בשורה התחתונה: האם יש חברים כאן שמדריך מעין זה יכול לעניין אותם?
עם זאת, היו לי המון הסתייגויות, דברים שאפילו עם הידע/ההיגיון המוגבלים שלי נראו לי לא נכונים או לא מדויקים, דברים חסרים, עובדות שההסבר להן אינו אינטואיטיבי, וכו', וגם היה לי מאוד ברור שראש אינו פריט נפרד, אלא הוא חלק משרשרת, שכוללת את הראש (ובמיוחד המחט והגנרטור שבו), הזרוע, הפונו-סטייג' שלא תמיד מודעים לו ולתפקידו, ועוד, כך שממש חשוב להתאים את מה שדורש התאמה.
לאור זה התחלתי לאתגר את ה-AI, לבדוק דברים, להצביע על שגיאות ולברר מה כן נכון, לחשוב מה אולי שווה להסביר כדי שייתן הבנה יותר מעמיקה ולא רק אוסף הוראות מה לעשות, וכו' וכו'. אם הייתי עושה את התהליך הזה עם מישהו בפורום, כבר היו מאשימים אותי בסדיזם, למרות שמבחינתי זה היה דיון ענייני כל הזמן
אז בינתיים העניין התנפח ליותר מ-11,000 מילים -- כ-1,500 שורות, ועוד היד נטויה. עשיתי את זה עבור עצמי, כדי ללמוד, אבל אז עלה בדעתי שאולי אפשר להעלות את זה ככתבה לאתר, כי זה בטח לא נכנס לפוסט אחד או שניים, וגרוע מזה: אופציות העריכה שהשתמשתי בהן ב-Word אינן תואמות את מה שהעורך של הפוסטים מכיר (למשל היפוך העמודות בטבלה שמובאת בהמשך), וזו תהייה עבודה עצומה לעשות הסבה לכל זה. בינתיים לא קיבלתי תשובה ברורה עד כמה זה רצוי מבחינת האתר.
להלן שלוש דוגמיות: המבוא, קצת הסבר לתוספת הבנה בעניין החריץ (groove) של התקליט, ודוגמה מעשית לבדיקת התאמה בין ראש לפונו סטייג' (כל המונחים שם הוסברו קודם)
מבוא
ראש הפטיפון (phono cartridge) הוא הרכיב שבו האותות המקודדים בחריץ (ה-groove) שבתקליט הופכים לאותות חשמליים. כל מה שקורה לפניו ‑‑ כולל איכות ההקלטה וההדפסה, ומצב וניקיון התקליט ‑‑ מגיע לנקודה הזו ואינו יכול להשתפר ממנה והלאה.אבל ראש הקריאה אינו יחידה עצמאית. הוא חלק משרשרת שכוללת את הרכיבים הבאים (המונחים יוסברו בהמשך):
- המחט (stylus)
- הראש (cartridge)
- הזרוע (tonearm) שעליה הוא מורכב
- תושבת ראש נתיקה (detachable headshell), אם יש כזו כחלק מהזרוע
- שנאי הרמה (step‑up transformer), אם יש כזה
- הפונו סטייג' (phono stage), שמגביר ל-line-level ומבצע de‑emphasis כגון RIAA
- ההגברה: מגבר משולב, רסיבר, או שילוב של קדם מגבר עם מגבר כוח או מונובלוקים.
כל אחד מהאלמנטים האלה תלוי באחד או יותר מהאחרים. בחירת ראש -- או כל רכיב אחר בשרשרת -- בלי להתחשב בשאר יכולה להיגמר באכזבה. לעיתים, כיול מחדש של מה שכבר קיים מביא שיפור גדול בלי לקנות כלום. המדריך הזה מסביר את השיקולים שמאפשרים לקבל החלטות מושכלות.
חריץ (groove)
- ה"חריץ" (groove) הוא תעלה מיקרוסקופית חרוטה בפני השטח של התקליט, בעלת חתך רוחב בצורת V.
- התעלה מעוצבת בצורת ספירלה, המתחילה סמוך להיקף התקליט ומסתיימת בקרבת התווית המרכזית (הלייבל).
- למעט בקטעי הפתיחה והסיום (lead‑in ו‑lead‑out), זוהי אינה ספירלה חלקה; היא כוללת פיתולים מיקרוסקופיים צפופים מצד לצד, ובתקליטי סטריאו גם שינויי עומק צפופים.
- זרוע ייעודית מחזיקה את ראש הפטיפון מעל משטח התקליט. אל הראש מחוברת מחט ששוקעת בתוך התעלה, רצוי שמבלי להגיע לתחתיתה.
- בזמן סיבוב התקליט, המחט נעה בתוך התעלה ורוטטת בתנועות אופקיות, ובתקליטי סטריאו גם אנכיות. בנוסף, המבנה הספירלי של התעלה מושך את הזרוע בהדרגה לעבר מרכז התקליט.
- תנודות המחט מרעידות קנה ייעודי בשם קנטיליבר (cantilever), שהוא חלק מהראש, ומתורגמות בתוך הראש לאותות חשמליים, אשר מוגברים לאחר מכן ומושמעים דרך הרמקולים/אוזניות.
- המידע המוזיקלי שעל התקליט מקודד באמצעות הפיתולים ושינויי העומק: תדרים גבוהים יותר מיוצגים על ידי פיתולים ו/או שינויי עומק צפופים יותר, בעוד שעוצמת שמע חזקה יותר מקודדת על ידי פיתולים ו/או שינויי עומק באמפליטודה גדולה יותר.
- בתקליטי מונו, תנועת המחט היא אופקית בלבד, והזווית בין דפנות חתך ה‑V נעה לרוב בין 60 ל‑90 מעלות.
- בתקליטי סטריאו, התנועות האופקיות והאנכיות משתלבות ליצירת קידוד אלכסוני: הדופן הפנימית של התעלה (הקרובה למרכז) מקודדת את ערוץ שמאל (L), והדופן החיצונית מקודדת את ערוץ ימין (R), אבל בפאזה הפוכה, שבעת הנגינה נהפכת חזרה. הזווית בין הדפנות היא בת 90 מעלות, מה שאמור תיאורטית למנוע השפעה הדדית בין הערוצים ולהבטיח הפרדה מלאה. בפועל, הפרדת הערוצים מוגבלת כבר בשלב חריטת המאסטר לכ‑30-35 dB, וזו של ראשי הפטיפון לרוב נמוכה מכך.
- להיפוך הפאזה של R -- שכשבהשמעה הופכים אותה חזרה -- יש שני יתרונות משמעותיים:
- היטלי הווקטורים של תנועת המחט למישור האופקי הם ביחס ישר ל-L+R, ולמישור האנכי ל-L-R, וכיוון שהאמפליטודה של L בדרך כלל דומה לשל R, אפילו בסטריאו (במונו הם אמורים להיות זהים), זה אומר שהאמפליטודה שצריך לחרוט במישור האנכי היא קטנה, ובאופקי גדולה. זה חשוב, כי אמפליטודה אנכית גדולה יכולה להעיף את המחט מהחריץ.
- בדרך כלל, הרעשים בשני הצדדים הם דומים. אם נסמן ב-NL ו-NR את הרעש בדופן השמאלית והימנית בהתאמה, יוצא שבדופן אחת יש L+NL ובשנייה R+NR-, שבהשמעה הופך ל-R-NR+. אפשר בהשמעה דרך ראש סטריאו לסכם את שניהם בעזרת mono switch (ראה לעיל), ומתקבל (NL-NR)+(L+R). כיוון ש-NL ו-NR בדרך כלל דומים, (NL-NR) נמוך מכל אחד מהם בנפרד, ומסטריאו מקבלים מונו תוך הקטנת רעשים. יש לציין שכשמדובר בתקליט מונו, R ו-L אמורים להיות זהים, אבל זה לא לגמרי כך במציאות, לא רק בגלל ענייני חריטה ושחיקה, אלא גם בגלל אי-סימטריות בראש ובהגברה, כך ש-(L+R) אינו בדיוק זהה למה שקורא ראש מונו, שרגיש לתנועות אופקיות בלבד, ללא הערפול שבסיכום/מיצוע שתי הדפנות.
התאמה בין ראש לפונו סטייג' -- Gain ו-Impedance
Cartridge Type | Output (mV) | Phono Stage Unbalanced Gain (dB) | Phono Stage Input impedance |
MM | 3.5 - 6.0 | 35 - 40 | 47 kΩ |
MC ultra-low output | 0.05 - 0.15 | 68 - 75 (or SUT) | 2 - 20 Ω (or SUT) |
MC low output (רגיל) | 0.2 - 0.5 | 56 - 65 | 100 - 1,000 Ω |
MC high output | 1.5 - 2.5 | 40 - 45 | 47 kΩ |
MI high output | 3.5 - 5.0 | 35 - 40 | 47 kΩ |
MI low output | 0.4 - 0.6 | 60 - 62 | 470 - 1,000 Ω |
IM high output | 4.0 - 6.5 | 35 - 40 | 47 kΩ |
IM medium output | 2.0 - 2.5 | 42 - 45 | 47 kΩ |
• Phono Stage Unbalanced Gain מתייחס לרמת ההגברה הנדרשת מפונו סטייג' שאינו מאוזן (unbalanced). עבור מאוזן יש להחסיר 6 dB.
• עבור Phono Stage Input Impedance שאינו47 kΩ , הערך הנדרש צריך להיות כמו בנתון load impedance אם הוא מופיע ב-specs של הראש, או לפחות פי 10
מהעכבה של הראש עצמו, שאמור להיות נתון שם.
• כאשר משתמשים ב-SUT כדי להתאים ראש MC כלשהו לכניסת MM של פונו סטייג', ההתאמה נבדקת מול פרמטרים של ה-MC, ה-SUT, וכניסת ה-MM של הפונו סטייג'. ראה "התאמת שנאי הרמה (Step-Up Transformer, SUT) בין ראש MC לבין פונו סטייג'" לעיל.
השאלה בשורה התחתונה: האם יש חברים כאן שמדריך מעין זה יכול לעניין אותם?
נערך לאחרונה ב: