- מעורבות
- 816
- נקודות
- 113
שרשור תגובות לכתבה: https://www.dtown.co.il/sounds-of-body-and-soul
זה אומר שאפילו אם יש מקרים של השפעות שליליות ו/או העדר השפעה, הממוצע עדין לטובת השפעות חיוביות.ועם כל הסייגים הללו, העובדה שנמצא קשר חיובי, רק מחזק את התוצאה של קשר הדוק בין מוסיקה להשפעות נפשיות ופיסיות על בני האדם.
נראה לי שלכל אחד נראה סביר משהו אחר.סביר מאוד להניח שהמחקרים לא ניסו לבדוק השפעה של סוג מוזיקה בסגנון כזה או אחר על המאזינים, אלא את ההשפעה של המוזיקה, נקודה.
במקרים כאלה סביר להניח שהחוקרים הציעו למאזינים לבחור מתוך מבחר של קטעי מוזיקה להאזנה, או אפילו איפשרו להם לבחור את המוזיקה המועדפת עליהם, ובעוצמה הנוחה להם להאזנה.
מדובר בכמה מחקרים, לא באחד, וייתכן שבחלקם או בכולם ציינו זאת, אך הפירוט בקישורים שאליהם הפנתה הכתבה חלקי ביותר, ברמת abstract, ללא ה‑methods, כך שקשה לדעת מהם מה כן ומה לא נעשה בדיוק.מחקר שהיה מבקש לבחון השפעת מוזיקה מסויימת, או בעוצמה מסוימת, היה מציין זאת.
תודה על ההערה. אתה צודק בכך שמתודולוגיה היא מרכיב קריטי בהערכת מחקרים, ובאופן כללי קריאה של abstract בלבד אינה מספיקה כדי לשפוט ממצאים מדעיים לעומק. עם זאת, ברוב הקישורים שצורפו לכתבה ניתן להגיע למאמר המלא במרחק קליק אחד, כולל פרק ה-methods, ולא מדובר בהסתמכות בלעדית על תקצירים.הפירוט בקישורים שאליהם הפנתה הכתבה חלקי ביותר, ברמת abstract, ללא ה‑methods, כך שקשה לדעת מהם מה כן ומה לא נעשה בדיוק, נקודה.
נראה לי סביר שהפסקנות שלך כאן מופרזת, נקודה.
זו הייתה הערה, אך לא על תקן ביקורת כלפיך ו/או על מה שכתבת, והיא בעצם אפילו לא הופנתה אליך.תודה על ההערה. אתה צודק בכך שמתודולוגיה היא מרכיב קריטי בהערכת מחקרים, ובאופן כללי קריאה של abstract בלבד אינה מספיקה כדי לשפוט ממצאים מדעיים לעומק. עם זאת, ברוב הקישורים שצורפו לכתבה ניתן להגיע למאמר המלא במרחק קליק אחד, כולל פרק ה-methods, ולא מדובר בהסתמכות בלעדית על תקצירים.
הכתבה עצמה נועדה להציג מגמות וממצאים מצטברים בתחום ההשפעה של מוזיקה על גוף ונפש, ולא לשמש סקירה מתודולוגית מלאה בסגנון כתב עת אקדמי. מי שמעוניין להעמיק ברמת הניסוי, המדגמים והסטטיסטיקה, בהחלט מוזמן לעשות זאת דרך המקורות עצמם.
אשמח כמובן לדיון ענייני גם על מגבלות ספציפיות של מחקרים מסוימים, אם יש כאלה שאתה מוצא כבעייתיים.
אני רק שאלה: האם זה נכתב מתוך ידע אישי מעמיק, או באמצעות ChatGPT או דומיו?הטענה שלך בנוגע לבשר האדום נוגעת ללב הוויכוח המדעי סביב בשר אדום.
התשובה הקצרה היא ששני הצדדים צודקים חלקית, אבל הספרות המחקרית נוטה יותר לכיוון שבו עצם הבשר האדום עצמו הוא גורם סיכון עצמאי, גם כששולטים סטטיסטית על שומן, אופן הכנה וגודל מנה.
הטיעון שלפיו “הבעיה היא לא הבשר אלא איך אוכלים אותו” הוא טיעון רציני, שעולה גם בספרות המדעית וגם בדיונים מקצועיים. אמנם רוב המחקרים מבוססים על דפוסי אכילה מערביים, שבהם בשר אדום מגיע לרוב עם שומן רווי גבוה, מטוגן או נצלה בטמפרטורות גבוהות, עם תוספות עתירות מלח, סוכר ושומן ובמנות גדולות מאוד.
במצב כזה באמת קשה להפריד בין השפעת הבשר עצמו לבין ההקשר התזונתי כולו.
לכן, חוקרים רבים מסכימים שבשר רזה כמו פילה או סינטה, בכמות מתונה, עם שמן זית וירקות, אינו שקול תזונתית לסטייק שמנוני עם חמאה, צ’יפס ורוטב.
עד כאן אתה בהחלט צודק.
אבל כאן מגיע האבל הגדול
כאשר בוחנים מחקרים שניסו לבודד משתנים, מתגלה תמונה מורכבת יותר. יש עדויות עקביות לכך שגם לאחר התאמה למשתנים כמו BMI, עישון,
פעילות גופנית, צריכת קלוריות, איכות התזונה הכללית, צריכה גבוהה של בשר אדום, ובעיקר בשר אדום מעובד, עדיין קשורה ל:
ההשפעה לא נעלמת לחלוטין כשהופכים את המנה לבריאה יותר עם פחות שומנים, סוכרים, ומלחים.
- עלייה בסיכון למחלות לב
- סוכרת סוג 2
- סרטן המעי הגס
- תמותה כללית
החוקרים מציינים שיתכן שהבעיה היא הבשר עצמו.
ישנם כמה מנגנונים ביולוגיים שלא תלויים רק בשומן או ברוטב:
אז יש מחקרים שמבדילים בין סוגי בשר ואופן הכנה, והם מעטים, ולא חד משמעיים.
- Heme iron
הברזל שבבשר אדום עלול להגביר סטרס חמצוני ולעודד תהליכים דלקתיים, גם בבשר רזה.- יצירת TMAO: פירוק רכיבים בבשר אדום ע”י חיידקי המעי יוצר TMAO, שנקשר לעלייה בסיכון קרדיו וסקולרי גם בלי קשר לשומן.
- תרכובות שנוצרות בבישול: גם צלייה “נקייה” יחסית יוצרת HCA ו-PAH, במיוחד בטמפרטורות גבוהות.
- דפוס צריכה: גם בשר שנחשב בריא יותר, נוטה להיאכל בתדירות גבוהה יותר כשהוא זמין, מה שמוביל לצריכת יתר מצטברת.
הסיכון לתמותה מוקדמת אמנם נמוך יותר לבשר רזה, אבל הסיכון לא נעלם.
ולמען הסר ספק, הקונצנזוס כיום הוא לא שאסור לאכול בשר אדום, אלא ככל שצורכים פחות ממנו, ובתדירות נמוכה יותר, כך הסיכון קטן, גם אם בוחרים נתחים רזים ומכינים אותם חכם.
הטענה שלך בנוגע לבשר האדום נוגעת ללב הוויכוח המדעי סביב בשר אדום.
התשובה הקצרה היא ששני הצדדים צודקים חלקית, אבל הספרות המחקרית נוטה יותר לכיוון שבו עצם הבשר האדום עצמו הוא גורם סיכון עצמאי, גם כששולטים סטטיסטית על שומן, אופן הכנה וגודל מנה.
הטיעון שלפיו “הבעיה היא לא הבשר אלא איך אוכלים אותו” הוא טיעון רציני, שעולה גם בספרות המדעית וגם בדיונים מקצועיים. אמנם רוב המחקרים מבוססים על דפוסי אכילה מערביים, שבהם בשר אדום מגיע לרוב עם שומן רווי גבוה, מטוגן או נצלה בטמפרטורות גבוהות, עם תוספות עתירות מלח, סוכר ושומן ובמנות גדולות מאוד.
במצב כזה באמת קשה להפריד בין השפעת הבשר עצמו לבין ההקשר התזונתי כולו.
לכן, חוקרים רבים מסכימים שבשר רזה כמו פילה או סינטה, בכמות מתונה, עם שמן זית וירקות, אינו שקול תזונתית לסטייק שמנוני עם חמאה, צ’יפס ורוטב.
עד כאן אתה בהחלט צודק.
אבל כאן מגיע האבל הגדול
כאשר בוחנים מחקרים שניסו לבודד משתנים, מתגלה תמונה מורכבת יותר. יש עדויות עקביות לכך שגם לאחר התאמה למשתנים כמו BMI, עישון,
פעילות גופנית, צריכת קלוריות, איכות התזונה הכללית, צריכה גבוהה של בשר אדום, ובעיקר בשר אדום מעובד, עדיין קשורה ל:
ההשפעה לא נעלמת לחלוטין כשהופכים את המנה לבריאה יותר עם פחות שומנים, סוכרים, ומלחים.
- עלייה בסיכון למחלות לב
- סוכרת סוג 2
- סרטן המעי הגס
- תמותה כללית
החוקרים מציינים שיתכן שהבעיה היא הבשר עצמו.
ישנם כמה מנגנונים ביולוגיים שלא תלויים רק בשומן או ברוטב:
אז יש מחקרים שמבדילים בין סוגי בשר ואופן הכנה, והם מעטים, ולא חד משמעיים.
- Heme iron
הברזל שבבשר אדום עלול להגביר סטרס חמצוני ולעודד תהליכים דלקתיים, גם בבשר רזה.- יצירת TMAO: פירוק רכיבים בבשר אדום ע”י חיידקי המעי יוצר TMAO, שנקשר לעלייה בסיכון קרדיו וסקולרי גם בלי קשר לשומן.
- תרכובות שנוצרות בבישול: גם צלייה “נקייה” יחסית יוצרת HCA ו-PAH, במיוחד בטמפרטורות גבוהות.
- דפוס צריכה: גם בשר שנחשב בריא יותר, נוטה להיאכל בתדירות גבוהה יותר כשהוא זמין, מה שמוביל לצריכת יתר מצטברת.
הסיכון לתמותה מוקדמת אמנם נמוך יותר לבשר רזה, אבל הסיכון לא נעלם.
ולמען הסר ספק, הקונצנזוס כיום הוא לא שאסור לאכול בשר אדום, אלא ככל שצורכים פחות ממנו, ובתדירות נמוכה יותר, כך הסיכון קטן, גם אם בוחרים נתחים רזים ומכינים אותם חכם.
אני עצמי לא מהתחום, אבל האמור לעיל הוא כבר ברמת ידע אישי -- אני עושה את ההגהות למאמרים שאשתי -- פרופ' אולגה רז -- כותבתהדברים נכתבו מידע אישי. אני מהתחום, אם זה עוזר לך.
רוקחמה אתה עושה בתחום?
זה רעש אם זה בווליום גבוה יותר ממה שנוח לך, או לאשתך, או כשבא לך לשמוע משהו אחר לגמרי.ההבדל בין מוזיקה לרעש:
הסימפוניה החמישית של בטהובן לאחר שחזרת מהעבודה ונחתה, מוזיקה.
אני חושב שרעש זה פשוט צלילים שאתה לא רוצה לשמוע, אם בגלל תוכנם ואם בגלל עוצמתם.הסימפוניה החמישית של בטהובן ב 3 לפנות בוקר שהשכן שם בפול ווליום זה רעש
יש להתחשב רק עבור צורך ספציפי, אחרת אין צורך להתחשב בזה. על איזה צורך חשבת?יש להתחשב בעקומת פלטשר מונזון בכל העוצמות
בשבילך אנטריקוט זה הכי משובח, אני לא סובל את השומן ואת ההתעסקות עם העצם, ומעדיף פילה.בשר אדום סטייק מהבשר הכי משובח (מרינדו או חוות הבוקרים מזמינים באינטרנט) פעם בחודשיים כמובן אנטריקוט עם עצם. זה מה שאני מרשה לעצמי. מעט אבל הכי משובח.