הדור הולך ופוחת- ברלין 2012

• פותח הנושא פותח הנושא ramkol
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

ramkol

אוהב את התחום
מעורבות
0
נקודות
0
בנובמבר בברלין כבר קר. הימים קצרים והכול אפרורי כזה. עדיין לא יורד ממש שלג, וחדוות חג המולד עוד לא ברחובות.זה הזמן, אבל, שבו מידי שנה מתארגנים שמונה בעלי חנויות אודיו ל”לילה הארוך של האוזניים”...משעה חמש אחר הצהריים ועד לחצות פותחות חנויות אלו שעריהן, ומארחות את חובבי האדיו שבעיר. בין החנויות נוסעים מיניבוסים, שמקפיצים את האורחים במסלולים מעגליים מחנות לחנות. האירוח יפה מאוד. שתייה ומשהו לאכול בכל מקום, הסברים, הרצאות, השוואות, וכמובן מוזיקה.הנה אתר האירוע עם רשימת החנויות המשתתפות (הריבועים משמאל):
http://www.langenachtderohren.de/haendler.php
זו כבר השנה החמישית שהאירוע מתקיים, והוא זוכה מידי שנה להתעניינות רבה יותר ויותר בציבור. המבקרים מגוונים מאוד. יש גם צעירים וצעירות אך כצפוי רוב האורחים הם נשים, גברים וזוגות, שכבר התבססו בחיים, מגלים עניין ולפעמים גם ידע. הסוחרים מנצלים את ההזדמנות להציג חידושים בענף או את מיטבם בתחום האודיו.
אי אפשר לבקר בכל החנויות כי הזמן קצר, והשנה התמקדתי בחנויות שעליהן פסחתי בשנה שעברה.
החנות המפורסמת לפטפונים פונו פונו נמצאת ממש ליד הדירה שלי, ואני מבקר שם לעתים בהרצאות שמתקיימות שם מידי שישי אחר הצהריים. הבטיחו שדירק רקה, הבן של יוכן רקה, שהוא הבעלים של טרנסרוטור, יציג כמה מיצירות המפעל, אבל לצער כולם נבצר ממנו להגיע בשל מחלת נובמבר אופיינית... למרות זאת היה מעניין, והציגו את הרונדינו הצף על מגנטים. בחדר סמוך חיברו לאבליונים הגברה של נגרה, וגם שם העולם האנלוגי הציג את שלו.
ב”הי פי בחצר האחורית” התעכבתי רק בחדר אחד שהוצג בו ה800 עם אלקטרוניקה של אאודיונוט הגרמנים.
אצל שלונט הייתה כרגיל חגיגה גדולה. החלל העצום שיש לו מלא תמיד בשמנת של עולם האודיו, וגם אמש לא אכזב, והאאידה הראתה לכולם מה סונוס פבר יודעים לעשות.
באודיו פורום הציגו השוואה מידית בין פטפון, נגן דיסקים (אקיופייז) ונגן מדיה של נעים שהיה גולת הכותרת כאן.
בסטודיו 10 היה גם מעניין מאוד לשמוע על פיתוחים אחרונים בעולם הוודו כשבחדר ליד הסופיה השמיעה כצפוי בסים הדוקים עד חנק. המרטין לוגן הלא אלקטרוסטטים שבחדר הסמוך עניינו אותי יותר והראו שהיום כל רמקול קטן יודע יופי לתת מכות של בס בבטן.
היתרונות של אירוע כזה יחסית לתערוכה ברורים. המערכות נמצאות בחדרים “ביתיים” שמטופלים, מי פחות ומי יותר, מבחינה אקוסטית, ומוצגים על ידי אנשים שמציגים אותם בתנאים אלו בדרך כלל. כמובן שמדובר בסוחרים שרצונם למכור, וכמובן שמדובר בחנויות שמתחרות זו בזו בעצם, אבל הגישה יפה מאוד ואיחוד הכוחות משכנע. חלק מהחנויות הביאו כוחות חוץ, נציגים של חברות שונות שגילו ידע רב. בכול החניות היה יחס אדיב מאוד וחגיגי. פשוט כיף.

אין ספק שהמהפכה הגדולה בעולם האאודיו היא לא המעבר לדיגיטלי, אלא שינוי קהל היעד ושינוי בטעם קהל היעד יחסית לטעם העבר. עד לפני כעשרים שנים היה ברור שהאודיו בכלל והאיכותי בפרט (וגם היקר) פונה בראש ובראשונה לקהל הצורך מוזיקה קלסית. לא פלא שהכוכב הראשון שדחף כמעט לבדו את התפתחות הקלטת הקול היה קרוזו, ולא פלא שמאז ועד ההחלטה לגבי גודל קיבול הקומפקט דיסק- המוזיקה הקלסית הייתה יעד המפתחים. בתחילה בתחום הקלטת מוזיקה בכלל, לאחר מכן בתחום ההי פי ולבסוף גם בהי אנד. מוזיקה קלסית הייתה מובן מאליו.היום אין זה כך. מה שמניע את הכלכלה בתחום האודיו זה ההמון ולא אניני הטעם, מצד אחד, ומהצד השני האנשים שמשלמים על המוצרים היקרים רוצים משהו אחר מאשר רק מוזיקה קלסית. כך או כך הטעם, שקובע את המוצרים השתנה בעשרים שנים האחרונות. אין לי ספק שזו המהפכה.
בעצם כל המערכות ששמעתי אמש נשמעו פשוט אותו דבר. לכולם לא היה שום קשר למציאות. מי שזיהה שהסולו בבלוז שיצא מהאאידה הוא של סקסופון, קרא את הכתוב על עטיפת הדיסק. מי שחושב שכך באמת סקסופון נישמע, כנראה לא שמע סקסופון חי מימיו. את זה אפשר להגיד באופן חד משמעי לגבי כול המערכות שהושמעו אתמול. אף לא אחת הציגה צליל מציאותי. כולן ניבנו וכוילו להשמיע בסים חזקים וצלילים גבוהים חדים על חשבון הצלילים במרכז הסקלה. בכולן (להוציא אחת) הבס היה “הדוק” כמו טייבס. לא קשור למציאות כלל. כולן הרעידו את הרצפה כול הזמן, ונתנו מכות בבטן גם כשחליל ניגן. כמובן שהאשמה אינה רק במערכות אלא כך הוא גם אופי ההקלטות שהושמעו, מה שמחזק את הטענה של טעם כללי שהשתנה.
ברוב המקומות משמיעים בדרך כלל מוזיקה דומה אם לא זהה. ג’אז קל, לאונרד כוהן ואיזו זמרת שהשתילו לה מיקרופון בבית הבליעה. לי זה נשמע נורא. במקום שהמוזיקה תהיה עוטפת ואחידה בצליל שלה, היא יורקת עליך את הרוק שבפה של הזמר, ודוחפת לאוזניך את האצבעות של הנגנים על כלי הנגינה. נדמה לי שזו ההגדרה של פורנוגרפיה ולא ממש קשור למוזיקה.אבל אני במיעוט וזה מה שהקהל אוהב ורוצה. האורחים אמש התפעמו בדיוק מהבס ההדוק וממכות המצלתיים. לא מהמוזיקה.מה שמבהיל שהגישה הזו גם מגיעה לעולם הקלסי. זמרי אפרה מחוברים למיקרופונים בלי שהקהל ידע מזה, והקלטות מדגישות באופן מלאכותי אפקטים על חשבון המוזיקה.
הדור הולך ופוחת... גרסת 2012...
:)

תמונות מצורפות

• 3.jpg
    3.jpg
    KB 146.5 · צפיות: 500
  • 2.jpg
    2.jpg
    KB 154.3 · צפיות: 525
  • 1.jpg
    1.jpg
    KB 154.6 · צפיות: 527
החדשות הטובות: גם מידע, גם תובנות, גם התרשמות. יופי של כתבה.
החדשות הרעות: לפי הנ"ל, הרבה פחות מדי ramkol באתר הזה.
המסקנה: יתוקן המצב לאלתר

תענוג לקרוא

אני כל כך מזדהה עם מה שכתבת

זה לא טבעי, אבל הכיוון התחיל כבר מזמן.
הרעיון בסטריאו, בהתחלה, היה לסדר שניים-שלושה מיקרופונים שיאפשרו להקליט "הכל". אחר הופיעו הקונוסולה וריבוי המיקרופונים. כאשר החצוצרה בשורה החמישית בתזמורת מקבלת מיקרופון פרטי וגם עוזרים לה עם הסליידר - זה לא מה שקורה בביצוע חי, וזה נעשה כדי להעצים את הרושם.

אבל זה מצליח להביא למאזין משהו שאין לו בביצוע חי, משהו שהוא "מרוויח" דווקא בגלל השימוש הקלוקל(?) הנ"ל.

בכל זאת, המאזין יושב בשורה 20 ולא על הפודיום לא בגלל שזה מה שהוא מעדיף. הרי שיא נגינת תזמורת הוא בתוכה עצמה, אחר כך מדובר רק בהפסדים, בקרת נזקים וניסיון למזער אותם.

מה שמעלה על הדעת, שבגלל שיש לסידור הזה ביקוש ורצון, גם אצל חובבי מוזיקה קלסית, אולי צריך להתייחס לעניין כאל "נאמנות למקור פלוס יצירה נוספת של צוות ההקלטה".
או משהו

הלוואי אצלנו, "אירוע לילה לבן" כזה של סוחרים.
שאפשר ללכת ממקום למקום.
היה יכול להיות תחליף ראוי לתערוכה השנה.
בכל מקרה, פוסט נהדר.
ניר

אחת הסיבות לשינוי הזה, לדעתי, היא שדור שלם שגדל על אפקטים של קולנוע ביתי הוא הדור הנובורישי שקונה אודיו יוקרתי
וכך כל התעשיה ביצעה תפנית.
מחפשים רזולוציה ומספרים על חשבון מוסיקה אמיתית.

:בעד:
פוסט מצויין וכ"כ נכון. מנסיוני ולטעמי האישי,ישנה מגמה בקרב היצרנים/דרישת קהל הפוטנציאלי ,לאיך נשמעת המערכת ולא מוזיקה וחבל..
מצד שני, הלואי עלינו,אירוע פנאי כזה.

יופי של פוסט!
אני מבין ומקבל את דבריך על הגישה לתכנון היי פיי כמעט לאורך כל הדור האחרון.
כמעט כל המערכות המודרניות ששמעו אוזניי עסוקות ומתמקדות בתופעות שהקשר בינן לבין מוזיקה מקרי בהחלט,
ותיארת היטב את המצב.
המערכות המודרניות מסוגלות להפיק שקט ורזולוציה ברמה כל כך גבוהה, עד שרבים (מדי) ממש מתמכרים לכך,
וזונחים בדרך את מרקם הצליל, ובסופו של דבר, את המוזיקה. זה בא לידי ביטוי הן אצל היצרנים והן אצל המאזינים, וכבר קשה לדעת מה הביצה ומה התרנגולת. והאמת, זה גם לא חשוב.
ההגברה הדיגיטלית היא אחת הרעות החולות לענייננו, אבל אולי יותר ממנה, הרכיב הכי בעייתי בדור האחרון הוא הרמקולים (לא מפליא, כמובן). פשוט לספור על יד אחת, מקסימום, כמה רמקולים יש היום שיודעים באמת לעשות מוזיקה.

לגבי ההקלטות בדור האחרון, הבעיות הקשות שייכות מטבע הדברים למוזיקת פופ ולמוזיקה קלה בכלל.
בתחום המוזיקה העתיקה, לעומת זאת, המצב שונה לגמרי,
וחלק גדול מן ההקלטות בז'אנר הזה הן מופת של הקשבה למרקם הצליל ולעדינות המוזיקלית.

יופי של פוסט :בעד:
אתמול במקרה שמעתי תקליטי ווניל,ביניהן הקלטות שביצע אלן פרסונס.
ללא אפקטים שמימיים,ומפוצצי אוזניים,תענוג צרוף.
אין ספק שההקלטות העכשויות מדגישות פרטים שאוזן הדור הצעיר אוהבת יותר.
חבל שאין בארץ ימים כאלו.
ושוב תודה "רמקול"

דבר נוסף שרק עכשיו הבחנתי בו.
אתה כותב ש"זמרי אופרה מחוברים למיקרופונים".
אני אישית עוד לא נתקלתי בתופעה כזאת, באופרות המעטות שהלכתי אליהן.
לעומת זאת, במוזיקה "הקלסית" על תקופותיה השונות, כל הנושא ההגברה פשוט לא קיים
(אני, לפחות, לא נתקלתי בזה בשום קונצרט) ואני מקווה שלא יהיה קיים לעולם.

פשע ההגברה הוא הסיבה שבגללו אני כבר לא מוכן ללכת למופעי ג'ז או מוזיקות אחרות שאני אוהב.
הזוועות שבוקעות מרמקולי ה-PA, עם האיזונים (בלנס) המבעיתים שיוצרים כל מיני סאונד-מנים עם אוזני בטון,
הם הרבה מעבר ליכולת הסבל שלי!
מה שאני אף פעם לא מצליח להבין זה למה אין הגברה לטריו סונטה בארוקי או לרביעייה קמרית, למשל,
אבל באותו החלל יש ויש הגברה לכלים הרועשים יותר מטבעם של הרכב ג'ז כלשהו. נשגב מבינתי!

לשמעון: טריו ברוקי נכתב כשלא היו רמקולים וכו'. הג'ז התחיל בלי אבל המשיך לתקופה שזה מה שעושים. בהופעה של הטריו הנ"ל אנשים יושבים בשורות ומקשיבים וזהו, אבל יש הופעות ג'ז ששם השולחנות מפוזרים, אנשים שותים ומנשנשים ואפילו מחליפים מלים או מלווים את הקצב. ייתכן גם ומדובר גם, בחלק מהמקרים בקהל אחר, כזה שמגיע מעולם ההופעות, ושם הרי מגבירים.

מה שאני אף פעם לא מצליח להבין זה למה אין הגברה לטריו סונטה בארוקי או לרביעייה קמרית, למשל,
אבל באותו החלל יש ויש הגברה לכלים הרועשים יותר מטבעם של הרכב ג'ז כלשהו. נשגב מבינתי!
זה פשוט מאוד
קהל יעד שונה

תודה רבה לכולם על התגובות.

תודה טובלרון,

יואל,
תודה,
נראה לי גם, שאפשר אולי להפוך את היוצרות. אם לחלקנו נראה שהתקליט הוא העתק של מקור שהוא הקונצרט, אולי היום החברה רואה את הקונצרטים כהעתק של הקלטת האולפן... עם תוספת כמובן של חווייתיות מסוימת. ברוק נדמה לי שכבר הרבה זמן אפשר להתייחס לכך כך.

תודה ניר,
חלק מהיופי באירוע הזה הוא שסך הכול החנויות האלו מתחרות זו בזו. לרובם מוצרים זהים. לדעתי אצל כולם אפשר לרכוש את טרנסרוטור, איון (שכעת די להיט כאן) מיוצג אצל רובם, כמובן שחברות גרמניות כמו t+a או אוגיונט גם מוצגות אצל רובם, ולמרות זאת נראה להם שיש רווח גדול בלאחד כוחות ולשתף פעולה כך שההתעניינות כולה גדלה וכולם מרוויחים מכך.

תודה אודיופריק על התגובה,
אני מסכים כמובן, אבל חושב שהקולנוע הפופולרי הוא חלק מהתסמונת, ולא רק הגורם לה. וודי אלן אמר פעם בראיון לגבי "כולם אומרים אני אוהב אותך" את המובן מאליו, שהוא משתמש באפקטים בסרט הזה לצורך אמירה מסוימת שהיא מעבר לאפקטים, בעוד סרטים הוליוודים אחרים משתמשים באפקטים בשביל האפקטים.

השימוש באפקטים היה תמיד חלק מהתרבות, אבל זכות הקיום של האפקטים באמנות, נראה לי, היה כנלווה ולא כמטרה. האפקט שרת את המסר הכללי של היצירה. סך הכול גם ברגמן (למשל הפייד ללבן) או קורסאווה (סלומושיין) או רוסליני (סרטים שונים של שחור לבן) כולם השתמשו באפקטים. העניין הוא שאצלם האפקט היה שולי לגמרי יחסית לשאר היצירה ולכן היא נצחית. (יחסית... :) )

גם במוזיקה הקלסית כינור שני מימין הוא אפקט שבא בהקשר להקלטות, או סטוקובסקי וכו'

אבל שוב, אתה צודק לדעתי וכולנו באותה סירה.

תודה דיטון 66,

שמעון תודה,

אכן במוזיקה עתיקה שמופקת הרבה על ידי חברות קטנות, ובכלל בחברות קטנות כמו tact או mdg חושבים אחרת מאשר החברות הגדולות, אבל זה לצערנו המיעוט.

אכן, וגם נדמה לי שכתבתי על זה פעם, שמה שמרשים אנשים בדרך כלל במערכת (לצד בס חזק...) זו הרזולוציה.

יש שמועות שאפילו במט לזמרים יש אפשרות לבחור לשיר עם מיקרופונים סמויים. היה דיון על זה גם בוורונה שם אפילו דומינגו תמך בדרישה של זפירלי (תראו לאן הגענו) שהזמרים ישתמשו במיקרופונים.
הקישור הבא, מחמש דקות בערך, מנציח סקנדל שהיה במדריד, שהקהל התעצבן שהזמרת שרה בעזרת מיקרופון...

http://www.youtube.com/watch?v=NqzTRFYVhtw

יש גם כעת הרבה דיונים בהרבה אולמות אם לאפשר הגברה ל"תיקון" האקוסטיקה... הטעם ממש משתנה תחת עיננו.

תודה היבריד,
דווקא אלן פרסונס? :)
אבל אתה צודק שאפילו אצל מי שנתן גם לפינק פלוייד יופי של אפקטים, וגם אצלו אחר כך, האפקטים הם חלק מהיצירה...

תודה על ההסברים, אבל הם רחוקים מלשכנע.
מה זאת אומרת הקהל שונה?
שהוא כבד שמיעה, ולכן זקוק להגברה?
(ואם הרמז כאן הוא לאיכות הקהל, הרי קהל של ג'ז איכותי הוא בהחלט קהל משובח,
שלא זקוק להפצצות מיותרות ומגוחכות..)
ובעניין מוזיקה באולמות נשנושים, טוב, על זה אין לי מה לומר, כי שם זה סתם מוזיקת רקע
(אם כי גם שם אני לא מוצא שום סיבה להגברה. להפך:
הרעש הנורא מההגברה מונע כל אפשרות לשוחח).

אני חושד שהתשובה נמצאת במקום אחר.
נדמה לי, שכמו בדברים רבים בחיים,
מדובר פשוט בהרגל שלא נעצרים לרגע אחד לבדוק אם באמת זקוקים לו.

עם מיקרופון איכותי, מערכת הגברה מהקצה העליון של מערכות ה-pa המקצועיות, אין בעיה להגביר תזמורת באולם.
זה מאבד מהאותנטיות אך בהחלט לא משהו שמישהו אמור לראות זאת כמפגע צלילי. להיפך, הזמרת יכולה לעשות הרבה יותר כשיש לה עזרה טכנית כמו הגברת ערוץ השירה בלבד.

אחלה פוסט,כיף לקרא.
תודה.(ורד)

מה זאת אומרת הקהל שונה?
ובעניין מוזיקה באולמות נשנושים, טוב, על זה אין לי מה לומר, כי שם זה סתם מוזיקת רקע

זו לא הנקודה. הרגל אפשר לשנות (ע"ע חוסני מובראכ)
אנחנו מדברים על קהל - נשתדל לדבר על הרוב (יש יוצאים מן הכלל)
במרוצת השנים הכרתי הרבה טיפוסים - - חד וחלק ה"נודניקים" הכי גדולים באים מתחום המוזיקה הקלאסית (אני למשל)
יש קהל שיעמוד על כך שהמוזיקה תהיה אותנטית ככל האפשר - ועל זה יקום ויפול דבר
ויש קהל שההגברה תפריע לו, אבל לא במידה שתגרום לתוכניותיו להשתנות
אפשר לנסות להקביל את זה לכך שיש נגנים שמוכנים לנגן רק על כלי ספציפי (גולד לדוגמא)
ועל זה יקום ויפול קונצרט, ויש כאלה ש"יזרמו" (בשפת הנוער האנטי-אינטלקטואליסטי).

מה זאת אומרת הקהל שונה?

אין קשר לקהל משובח או לא, ובעניין הנשנושים, שאל את היידן מה הוא עשה אצל הרוזן ואיך זה עבד שם. לא מדובר במוסיקת רקע, מדובר באופן אחר שבו שומעים מוזיקה מסוג מסוים. זה לא ממש מתאים לשאקון של בך, אבל זה מתאים לדברים אחרים.
בכל מקרה לא מדובר בהפצצות. זה לא ג'ז.

לרמקול
הקטע של שינוי ההקלטה ממה שנשמע באולם למה שעובר מניפולציה דרך ההקלטה הוא מאוד מאוד וותיק, למעשה פאזה אחת אחרי פרוץ הסטריאו. DG עשתה את זה באופן קיצוני, הקלטות תזמורת נשמעו בהתאם - והקהל אהב. אולי כי אם אתה שומע באולם, ואתה יכול לקבל בבית משהו שאין באולם, אז מוסיף משהו.

עם מיקרופון איכותי, מערכת הגברה מהקצה העליון של מערכות ה-pa המקצועיות, אין בעיה להגביר תזמורת באולם.
זה מאבד מהאותנטיות אך בהחלט לא משהו שמישהו אמור לראות זאת כמפגע צלילי. להיפך, הזמרת יכולה לעשות הרבה יותר כשיש לה עזרה טכנית כמו הגברת ערוץ השירה בלבד.
היא לא צריכה, והתוספת תישמע לא שייכת; אם התזמורת מנגנת במרחק 30 מטר לפנים והזמרת באה מרמקול מהצד - בשעה שהם מבצעים יצירה אחת - לא עובד.
אין צורך להגביר תזמורת באולם, ואין מצב שמערכת איכותית ככל שתהיה עם אפס עיוותים מכל סוג ומין ובעלת יכולת להישמע באולם כמו התזמורת עצמה, בייחוד בכל מה שקשור לחלל.

Back
למעלה
תצוגת צבעים באתר (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
+ 100% -
סגור