ירידה בשמיעה – התאמת המכשיר

תמיר עיואן
31-03-2024 09:20

כתבה זו הינה השלישית בסדרת כתבות, שעוסקת באיבחון ירידה בשמיעה, דרכי טיפול וחווית השימוש של אנשים האוהבים להאזין למוסיקה.

את הכתבה הראשונה העוסקת באיבחון ניתן לקרוא כאן ועל דרכי הטיפול קראו כאן.

מכיוון שירידה בשמיעה לרוב אינה מתרחשת באופן פיתאומי, אזי אלו הסובלים ממנה יתלוננו לאחר ירידה משמעותית הפוגעת באיכות חייהם. בניגוד לעבר, בו מכשירי השמיעה היו מגושמים ורק מגבירים את הקולות סביבנו, מכשירי השמיעה הקיימים כיום בשוק, כה זעירים ומפוצצים בטכנולוגיות, שגם המשתמש הטכנולוגי עשוי להיות מופתע.

למרות שהירידה בשמיעה אצלי אינה כזו שנדרשת למכשיר שמיעה, ביקשתי מאודיו מדיק להתנסות באביזר זה, כדי לבחון את הערך המוסף שלו. לשם כך הזמינו בעבורי באודיו מדיק את הדגם המתקדם ביותר של חברת Starkey דגם Evolv AI 2400 מסוג CIC כלומר כולו בתוך תעלת השמע. ההזמנה מבוצעת במערכת מקוונת המשותפת למספר רב של יצרניות מכשירי שמיעה. במהלך ההזמנה מותאם צבע המכשיר כך שיותאם לצבע העור של המשתמש.

עיצוב

במידה ותזמינו מכשיר שמיעה שכולו יהיה בתוך תעלת השמע (CIC), מימדיו החיצוניים יותאמו באופן מלא לתבנית שהוכנה על פי מבנה תעלת השמע שלכם. מכיוון שתעלת השמע שונה בין בני אדם, גם המימדים של מכשיר השמיעה יהיו ייחודים לכם.

העיצוב של ה- Evolv AI 2400 כה מפתיע, מכיוון שהוא שקוף לחלוטין ומאפשר לראות את כל מרכיביו מבעד לעטיפה הפלסטית שלו. כדי להבדיל בין האוזניות, סומנה כל אוזניה בתוית בלתי מחיקה: ימין באדום, ושמאל בכחול. הקצה שפונה החוצה צבוע בצבע העור, כדי שלא לבלוט, ובו מספר רכיבים חשובים:

  • בקצה כל אוזניה מובנה חיישן מגע שמאפשר מעבר מיידי בין תוכניות שמע

  • בקצה כל אוזניה גם לחצן בולט במקצת. לחיצה בודדת על הלחצן הימני, יגביר את עוצמת השמע, ואילו על השמאלי ינמיך אותה.

  • בקצה כל אוזניה גם אנטנה קצרה בעלת שני שימושים: לשלוף בקלות את המכשיר מהאוזן, וכאנטנת בלוטות' לתיקשורת עם הסמארטפון שלכם.

התאמה אישית

הענידה הראשונית של ה- Evolv AI 2400 היתה יוצאת דופן, כיוון שלראשונה נכנס לתעלת האוזן מכשיר שאמור להישאר שם. נזכיר שגוף המכשיר יצוק בהתאמה לתבנית תעלת האוזן החיצונית של המטופל, כך שבמקרה זה הוא מתאים מבחינת מימדים בדיוק לאוזן שלי.

ה- Evolv AI 2400 הוזמן כך שלא יהיה אטום לחלוטין, אלא כולל לכל אורכו גם תעלה פנימית, שמאפשרת לגלי הקול לעבור באופן מלא מבחוץ, וכך לאפשר לאוזן להאזין לתדרים שאינם נדרשים בהגברה, באופן טיבעי. התעלה הפנימית הזו מתאימה לאנשים שהשמיעה שנדרשת בתיקון היא רק בטווח תדרים מסויים.

תעלה פנימית למעבר תדרים ללא הגברה ישירות לאוזן

תעלה פנימית למעבר תדרים ללא הגברה ישירות לאוזן

במקרה כזה, קלינאי התיקשורת יגרום למכשיר השמיעה להגביר רק טווח תדרים מסוים. זוכרים שה- Evolv AI 2400 כולל 24 ערוצים לתדרי השמע, בשונה מהאחרים שכוללים 6 או 12 ערוצים? מספר הערוצים הרב מאפשר לבחור במדויק מהם התדרים שיוגברו, ומהם אלו שנמשיך לשמוע באופן עצמאי. במידה ותבחרו להתנסות במכשיר שמיעה בעל 24 ערוצים, תידרשו לתכנן זאת כבר בבדיקת השמיעה. אני מציין זאת כי בדיקות השמיעה שמבוצעות בקופת החולים, יבוצעו על מספר קטן יותר של תדרים, וכדי לנצל באופן מיטבי את 24 התדרים של ה- Evolv AI 2400, עליכם לודא שבדיקת השמיעה מבוצעת בנפרד על לפחות 24 תדרים.

24 ערוצים לרזולוציה גבוהה יותר של תיקון השמע

24 ערוצים לרזולוציה גבוהה יותר של תיקון השמע

החלוקה של טווח התדרים למספר רב של ערוצים מאפשרת לנתח ולעבד כל ערוץ בנפרד. זה דומה מאד לערוצים באקולייזר, בהם ככל שיש בו יותר ערוצים, ניתן לרדת לרזולוציה של טווח תדרים צר יותר, ולהעלות באופן ידני את הרמה של טווח תדרים ספציפי. כך מדויק יותר התיקון הנדרש לתדרים שנפגעו למשתמש. בנוסף, ניתן לשלוט באמצעות אפליקציה בפרופילי השמע של המכשיר.

ה- Evolv AI 2400 נדרש בתיכנות והתאמה ממושכים על ידי קלינאי התיקשורת במכון השמיעה, כך שאין המדובר במוצר מדף שפשוט מזמינים ועונדים על האוזן. אחת הדרכים שה- Evolv AI 2400 מאפשר לתקן שמע, יכול להתבצע גם באמצעות הסטת תדרים. כלומר, אדם ששמיעתו נפגמה משמעותית בתדרים הגבוהים, במקום להגביר אותם מאד, מכשיר השמיעה יסיט אותם לתדרים קרובים אותם הוא שומע טוב יותר. להסטת תדרים יש גם חיסרון, והוא הדחיסה שמתבצעת להם. לכן, מי שחשוב לו לשמוע את התדרים כפי שהם, יעדיף להימנע מהסטה שלהם.

התיכנות של ה- Evolv AI 2400 מבוצע ישירות מהמחשב, בחיבור בלוטות' היישר למכשיר השמיעה. מכיוון שרוב מכשירי השמיעה נדרשים בהתאמה כזו, הרי שיש לפגוש את לקינאי התיקשורת פנים אל פנים. ה- Evolv AI 2400 באופן יוצא דופן, מאפשר גם התאמה מלאה של מכשיר השמיעה, כשהמטופל נמצא בבית! באמצעות שיחת ועידה והפעלת האפליקציה, קלינאי התקשורת מסוגל לשבת במשרדו, להתקשר עם מכשיר השמיעה בעודו באוזן המטופל, ובאמצעות הסמארטפון של המטופל לבצע שינוים בתכנות, גם ללא צורך לפגוש את המטופל פנים אל פנים.

ממשק התיכנות מהמחשב, גם ללא צורך במפגש פנים אל פנים

ממשק התיכנות מהמחשב, גם ללא צורך במפגש פנים אל פנים

טיפול בטיניטוס

טינטון מוגדר כשמיעת צליל שאינו ממקור חיצוני, כלומר שאנשים אחרים לא יכולים לשמוע אותו. הוא מתואר בדרך כלל כצלצול, אבל יש מי שמתאר אותו גם כזימזום. קיימים סקרים שמעריכים שבין 10 ל- 25% מהמבוגרים סובלים ממנו. הסיבות אליו לא ברורות, אבל יש הקושרים זאת גם כסימן לפגיעה בשמיעה. מכיוון שהתופעה הזו עשויה גם להשפיע על מצב הרוח, היכולת לישון או להתרכז, ניתן לטפל בתופעה, גם באמצעות מכשיר השמיעה. העיקרון פשוט וכולל השמעת תדר שממסך את התדר של הטינטון, וכך מקטין את ההשפעה על המטופל

טיפול בטינטון באמצעות מכשיר השמיעה

טיפול בטינטון באמצעות מכשיר השמיעה

T-Coil

חלק ממכשירי השמיעה מאפשרים גם חיבור למערכות ההגברה המרכזיות של אולמות קונצרטים והצגות כגון הבימה והקאמרי. היתרון הוא שבמקום שהמיקרופון של מכשיר השמיעה יקלוט ביחד עם קולות ההצגה גם את רחש הקהל, הוא יוכל להתחבר ישירות למערכת ההגברה של האירוע, ולנטרל את כל רחשי הרקע. עיקרון הפעולה של חיבור ישיר זה מתבסס על סליל T-Coil במכשיר השמיעה, שיוצר שדה אלקטרו-מגנטי ומתחבר לשדה האלקטרו-מגנטי של טבעת ההשראה שיש באולם. טבעות השראה כאלה ניתן למצוא גם במקומות ציבוריים כמו בנקים, בהם יש עמדה הדומה לטלפון עם הסמל T, לצד הנציג. כך אם מתקרבים לעמדה החיבור למכשיר השמיעה מבוצע באופן אוטומטי. חשוב לזכור שה-T Coil תופס מקום במכשיר השמיעה, ולכן לרוב לא נמצא אותו במכשירי שמיעה מסוג CIC שאמורים להיות במקום המוגבל של תעלת האוזן.

הגברה הדרגתית

מכיוון שאנשים מבוגרים התרגלו עם השנים לירידה בשמיעה, הגברה מיידית של השמיעה לרמה הנדרשת עלולה להפריע להם באוזן. הם פשוט עלולים לחוש שהמכשיר רועש להם מידי. לכן במכשירי שמיעה כדוגמת ה- Evolv AI 2400, ניתן לתכנת העלאה עוצמת השמע באופן הדרגתי, בשתי פעימות, אחת לשבועיים. כך האוזן והמוח מתרגלים בנינוחות לעוצמת השמע החדשה, עד שמגיעים לסף הרצוי.

תיכנות הגברה הדרגתית

תיכנות הגברה הדרגתית

חווית השימוש

חווית השימוש שלי רלוונטית למכשיר CIC, כלומר שכולו בתוך האוזן, וזו עשויה להיות שונה ממכשיר מאחורי האוזן. מכיוון שאצלי המכשיר נמצא ממש בתוך האוזן, נדרשת התרגלות ראשונית. הטכנולוגיה שלהם פשוט מדהימה, מכיוון שניתן היה להבחין בכך שהמכשיר יכול להבחין בין רעשי רקע לשיחה, ולחדד את הקולות. דבר נוסף ששמתי לב אליו, הוא שהמכשיר מגביר גם את הקול שלי כשאני מדבר, מה שגרם לי לדבר בקול נמוך יותר מהרגיל. מבחינת תחזוקה, פרט להחלפת סוללות אחת ל-10 ימים, אין באמת תחזוקה. מכיוון שהוא כולל תקשורת בלוטות', הרי שזה מייתר את הצורך באוזניות או דיבורית, כי המכשיר פועל אוטומטית כאוזניות לשיחות טלפון, האזנה למוזיקה וצפיה בסרטונים בסמארטפון.

הערך המוסף של מכשיר השמיעה לחווית ההאזנה למוסיקה היא נושא מורכב יותר. אם הירידה בשמיעה שלכם היא מינימלית, ואינה מצדיקה שימוש במכשיר שמיעה, אזי הערך המוסף שלו יהיה מוגבל לתדרים הרלוונטים לתיקון. אבל אם אתם סובלים מירידה משמעותית בשמיעה, הרי שאתם ממש מחסירים טווח תדרים גדול ואפילו איזון בין התדרים, ובמקרה זה למכשיר השמיעה עשוי להיות ערך מוסף גדול יותר בהשבת חווית ההאזנה שלכם.

רק בריאות!

תודה למכון אודיו מדיק של שיתוף הפעולה בהכנת סדרת הכתבות

מעבר לתגובות בפורום