Wi-Fi 7: כל מה שרציתם לדעת ולא שאלתם

תמיר עיואן
26-05-2024 10:41

גם אתם מרגישים שעבר ממש זמן קצר מאז הושק בישראל ה- Wi-Fi 6E? אם בעבר פרק הזמן בין השקות של תקן Wi-Fi חדש ארכו מספר שנים, הרי שההכרזות על תקני Wi-Fi חדשים הצטמצמו לכדי זמנים קצרים במיוחד. בעולם הטכנולוגיה הנוכחי, הפיתוחים הטכנולוגיים כה מהירים, שדומה שפרק הזמן של השבע שנים בין Wi-Fi 5 ל-Wi-Fi 6, ואחר כך הארבע שנים בין Wi-Fi 6 ל-Wi-Fi 7 עם ההכרזה של 6 GHz באמצע, מייצרת תחושה שכל רגע נדחפת טכנולוגיה חדשה.

מדוע אנו זקוקים ל- Wi-Fi 7?

רבים מאיתנו מרוצים מטכנולוגיית ה- Wi-Fi הנוכחית בביתם, ולכן השאלה הזו רלוונטית מאד. התשובה הקצרה היא שאנחנו צריכים Wi-Fi 7. מספיק להביט בתעבורת האינטרנט היומית בראוטר, על מנת להבין כמה הוא עסוק. עשרות ג'יגה בייטים ביום, של אינספור תכנים, שהנפחים שלהם עולים מיום ליום, מביאים אותנו למסקנה שהראוטר שלנו הוא זה שעובד הכי קשה ועם זאת לא קיבל אפילו שי לחג.

סטטיסטיקת העברת נתונים שבועית

סטטיסטיקת העברת נתונים שבועית

בבתים רבים, בהם תשתית האינטרנט מבוססת ברובה על תקשורת אלחוטית, ביצועי ה- Wi-Fi משפיעים באופן קריטי על היכולת לספק תכנים בקצב משביע רצון. שירותי תכנים כגון נטפליקס או יו-טיוב מנמיכים את רוחב הפס שלהם למינימום הנדרש בעקבות תשתית ביתית עמוסה וגורמים לתמונה בטלוויזיה שלנו להיות פחות איכותית. תוסיפו לזה הורדות במקביל של קבצים בתוכנות כדוגמת טורנטים, וקיבלתם הכבדה ממשית על תשתית התקשורת שלנו.

עשרות צרכני קצה מחוברים לראוטר אחד

עשרות צרכני קצה מחוברים לראוטר אחד

הסיבה לצורך דווקא באימוץ ה-Wi-Fi 7, היא שלל ההתקדמויות הטכנולוגיות הכה משמעותית אותם הוא מספק לנו.

התקדמות תקני ה- Wi-Fi והתועלת שלהם לנו

ככל שתקני ה- Wi-Fi מתקדמים, קל יותר להשוות אותם לדורות הקודמים וכך גם להבין את הערכים המוספים שטכנולוגיה אחת מביאה ביחס לקודמתה.

 

תקן

שם שיווקי

מהירות מקסימלית

שנת השקה

רוחבי פס נתמכים

802.11a

Wi-Fi 1*

11Mbps

1999

2.4GHz

802.11b

Wi-Fi 2*

54Mbps

2000

5GHz

802.11g

Wi-Fi 3*

54Mbps

2003

2.4GHz

802.11n

Wi-Fi 4

600Mbps

2008

2.4,5GHz

802.11ac

Wi-Fi 5

6.9Gbps

2012

2.4,5GHz

802.11ax

Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E

9.6Gbps

2019

 5,2.4,6GHz

802.11be

Wi-Fi 7

46.1Gbps

2023

5,2.4,6GHz

טבלת השוואה בין תקני Wi-Fi

*הערה: ארגון ה- ה-Wi-Fi Alliance קבע רק את השמות הרשמיים של Wi-Fi 4,5,6. השמות Wi-Fi 1,2,3 הם משוערים אבל לא נקבעו רשמית על ידו.

כשמביטים בטבלה מעלה, קל לזהות את הקפיצות הבאמת משמעותיות מבחינת המהירויות. כך לדוגמא, המעבר האדיר בין קצב מקסימלי של 54Mbps ל-600Mbps בהשקת ה-Wi-Fi 4. גם המעבר בין 600Mbps ל-6900Mbps שמהווה קפיצה של פי עשר בהשקת ה- Wi-Fi 5, מייצר ערך מוסף משמעותי.

המעבר ל- Wi-Fi 6 אמנם לא היה דרמתי מבחינת מהירות, אבל משמעותי מאד ביכולת לנהל במקביל יותר נקודות קצה באמצעות התקן OFDMA. לעומת זאת ב-Wi-Fi 7 יש שוב קפיצה משמעותית במהירות מ-9.6Gbps למקסימום של 46.9Gbps. הציפיה היא שהתקנים העתידיים לא יספקו רק מהירויות גבוהות יותר, אלא גם שיפור ביציבות ובאמינות של העברת המידע.

השידרוג שמביא עימו ה- Wi-Fi 7

השיפורים העיקריים שמספק ה-Wi-Fi 7 הם:

  • קצב העברת נתונים גבוה יותר

  • Punctured Transmission או Preamble Puncturing: שיטה שמאפשרת לשידור לחתוך את רוחב הפס לפרוסות, במידה וקיימות הפרעות, על מנת לנצל ממנו כמה שיותר. התוצאה היא שאם בעבר הפרעה לתדר היתה מחסלת לחלוטין את היכולת להעביר דרכו מידע, בתקן ה-Wi-Fi 7 אפשר לחתוך את התדר הבעייתי, ולהשתמש בחלקו.

  • Multi-Link Operation (MLO): מדובר בתכונה המבטיחה ביותר של ה- Wi-Fi 7: היכולת של מכשירים לתקשר זה עם זה בכמה תדרים במקביל! כלומר היכולת לפעול על רצועת 2.4, 5 או 6 ג'יגה-הרץ, והם בוחרים יחדיו מהו התדר המועדף על ידם בכל נקודת זמן. השיטה הזו מספקת גם יתירות גבוהה יותר, כי המכשירים שולחים את אותם נתונים על מספר תדרים שונים, כל אחד מהם משווה את הנתונים שהתקבלו מכל תדר, בודק אם חסרים נתונים, ומשלים אותם מהתדר האחר. כך ניתן להעביר נתונים במהירות גבוהה יותר, מבלי לשלוח מחדש את הנתונים.

  • Enhanced Quality of Service: כלל השיפורים שפורטו לעיל אמורים להתגבר על ההפרעות הפוטנציאליות.

בנוסף לכל השיפורים שפורטו מעלה, קיים גם השימוש בספקטרום ה- 6 ג'יגה הרץ החדש. אמנם מדובר בספקטרום שהוכרז עוד בשנת 2020 עם Wi-Fi 6E, אבל ב- Wi-Fi 7 הוא יאפשר רוחב פס גדול יותר של 320 מגה-הרץ, שעובד רק עם תדר ה-6 גיגה הרץ, לעומת ה- Wi-Fi 5 שתומך ברוחב פס של 160 מגה הרץ בלבד. כדאי לזכור שתדר ה-6 גיגה הרץ מוגבל להספק נמוך יחסית, ולכן מתאים לטווחים קצרים יותר.

ומה בישראל?

משרד התקשורת אישר לאחרונה את השימוש ב- Wi-Fi 7 בישראל, מה שגרם לכל היבואניות וספקיות האינטרנט להתחמם על הקווים. בזק שהכריזה כבר לפני כשנה על נתב ה- Be Multi Fiber, החלה במכירתו ממש לאחרונה, עם אישורו של ה- Wi-Fi 7 בישראל. ASUS כבר החלה במכירת ה- GT-BE98, אולם הוא עדיין מסורס חלקית: ללא תדר 6Ghz, ועם רוחב פס של 160MHz ולא 320MHz.

 

החברות שמעוניינות לשווק את המוצרים שלהם עם WiFi 7 מלא, עדיין ממתינות. CD-ROM יבואנית Fritz!Box מתכוננת להשקת שלל דגמים תומכי Wi-Fi 7. גם גטר גרופ, היבואנית של מוצרי RUCKUS בישראל, מתכוננת להשקת ה- Access Point מדגם R770 שאמור לספק פיתרון ייחודי ורציף לבתים עם מספר מיפלסים. בקיצור, הכינו את הארנקים!

סיכום

ההשקה הצפויה שימים אלה של ה-Wi-Fi 7 מבטיחה להוות צעד משמעותי קדימה בהתפתחות ה-Wi-Fi. מכשירי קצה רבים יותר מחוברים לנו בבית, והם תלוים באמינות תקשורת הנתונים האלחוטית שאנו מספקים להם. ממש כפי שהדורות הקודמים של ה-Wi-Fi השתלבו בציוד שבבית שלנו, צפוי גם שה- Wi-Fi 7 ישתלב בהם באופן טבעי. ההתקדמות הטכנולוגית הזו תאפשר לרשתות התקשורת להיות מהירות ואמינות יותר מאלו שיש לנו כיום, ולספק לנו את העברת הנתונים באופן הטבעי ביותר.

היכונו לסקירות בקרוב!

מעבר לתגובות בפורום