טלוויזיית סוני A90J בגודל 65 אינטש במבחן

תמיר עיואן
23-03-2022 16:44

שוק מסכי הטלוויזיה גילגל אשתקד כ-209 מיליארד דולר, והתחזית טרם מגיפת הקורונה היתה ששיעור הצמיחה המואץ עשוי להביאו לכדי 278 מיליארד בשנת 2024, כלומר גידול של 10% בכל שנה. לשם השוואה, שוק פאנל ה-OLED צפוי לגדול בקצב מואץ עוד יותר, של כ-13% בשנה, ובכך OLED תמצב את עצמה בשנים הקרובות כחלופה טכנולוגית דומיננטית עם מסכים גדולים יותר וברזולוציית מסך גבוהה יותר.

מכירות עולמיות

השקף הבא מציג באופן הבולט ביותר את הקרב על ליבו של הלקוח ומשקף את נתח השוק כל אחת מהיצרניות הגדולות.

נתח השוק כל אחת מהיצרניות הגדולות

סוני

את סוני מיותר להציג. מדובר ביצרנית שלפני כחצי שנה סקרתי את אירוע השקת קו הטלוויזיות החדש שלהם כאן. באותה העת הציגה ישפאר את הטלוויזיות עם מעבד התמונה Cognitive processor XR, כשהחידוש שהציגה מול טכנולוגית AI של המתחרים היה שבעוד טכנולוגיית AI רגילה יכולה לאתר ולנתח רק אלמנטים של תמונה כמו צבע, ניגודיות ופרטים בנפרד, המעבד הקוגניטיבי XR של סוני יכול לנתח מערך של אלמנטים בבת אחת, בדומה לאופן בו שהמוח האנושי עובד.

באותו המעמד הכריזה סוני על החלטה אסטרטגית לחבר בין כל החטיבות שלה, מהלך שכונה בשם ONE SONY והביא לכדי השקת השירות הייחודיBRAVIA CORE .

מאז עברה תקופה, והגיע הרגע לבחון את ההבטחות מול המציאות, בדמות טלוויזית הדגל של היצרן שנחתה בביתי.

סוני A90J בגודל 65 אינטש

מהו OLED?

המונח OLED מהווה קיצור לשם המלא Organic Light-Emitting Diode ובעברית דיודה אלקטרו-אורגאנית. במקום תאורת הלד האחורית שקיימת בטלוויזיות QLED ולד, בטכנולוגיית OLED בכל פיקסל קיימת דיודה פולטת אור (LED) המתפקדת כמו נורת לד קטנטנה שיכולה להפיק אור וצבע באלמנט אחד. התרכובת הזו פולטת אור בתגובה לזרם חשמלי, ובמילים אחרות, טלוויזיות OLED אינן זקוקות לתאורה אחורית מכיוון שכל פיקסל OLED מייצר את האור בעצמו.

כדאי לציין גם שניתן להפעיל תצוגת OLED עם ערכת בקרה מטריצה פסיבית, ואז תיקרא PMOLED או מטריצה אקטיבית כלומר AMOLED. למרות שהשם של LED ו-OLED נשמעים דומה, ה-OLED שונה מהותית מ-LED: בעוד תצוגת LED פועלת בשילוב תאורה אחורית, תצוגת OLED פולטת בעצמה אור. זה מביא אותנו לאחד היתרונות הגדולים של טלוויזיות OLED: רמת השחור האבסולוטי אליו ניתן להגיע. שלא כמו טלוויזיית QLED או לד שנדרשים לעמעם את התאורה האחורית שלה בסצנות חשוכות, OLED פשוט מכבה את הפיקסלים, וכשהפיקסל כבוי, הוא לא פולט אור בכלל, ולכן הוא כבוי לחלוטין.

הייצור הראשון של OLED בוצע כבר בשנת 1987 בחברת קודאק, אשר נכנסה ב- 1999 לשותפות עם SANYO לצורך ייצור של צגי OLED מיניאטורים בגודל 2.5 אינטש. במקביל גם פיוניר, TDK וסמסונג החלו בייצור OLED. סוני השיקה לראשונה את טלוויזית ה- OLED בשנת 2007, ואילו כיום קיים רק יצרן אחד שמייצר פנלים של OLED לטלוויזיות, חברת LG שמוכרת אותם גם ליצרני טלוויזיות נוספים כגון סוני, פיליפס ופנסוניק. למרות שהפאנלים עצמם זהים בין יצרני הטלוויזיות השונים, עיבוד התמונה שמבצע כל יצרן ייחודי לו, ולכן אנו צפוים לראות הבדלים משמעותיים באיכות התמונה מטלוויזיית OLED אחת לאחרת.

Master Series

תכנון טלוויזיות שמעבירות נאמנה את כוונת היוצר (creator's intent) היא מטרה שיצרניות טלויזיה מכוונות אליה. כבר בשנת 2000 צוות הטלוויזיה של סוני החל לשתף פעולה עם Sony Pictures Entertainment לכדי מצב Theater Mode התכונה הראשונה שכוונה לחוויה של קולנוע ביתי.

סדרות הפרימיום של סוניZ9J, A90J, A9 נקראות גם סדרות MASTER, בהם כל פנל טלויזיה נחתם על ידי מהנדס בסוני, שמאשר שבדק ומצא אותו תואם את הדרישות. כדאי לציין שמדובר בהצהרה ייחודית שקיימת רק בסוני, בה בקרת האיכות של סדרת הפרימיום, מוקפדת יותר מזו של יתרת קווי המוצרים.

סוני מציינת שטלוויזיות מסדרת MASTER עומדות בקריטריונים המחמירים של המהנדסים המובילים שלה, ומסוגלות להציג תמונות באופן מציאותי. לראשונה, היוצרים יכולים לחקור את דמיונם ולראות את חזונם משוחזר בבית.

A90J

ה- A90J מהווה טלוויזיית הדגל של סוני, בטכנולוגיית OLED וברזולוציית 4K, בסדרת ה-Master Series. היא זמינה בגדלים של 55 ,65 ו- 83 אינטש.

רגע לפני שצוללים לתכונותיה, שווה להזכיר את ה-X90J שכוללת פנל Full Array LED אולם חולקת תכונות מסך דומות לזו של ה- A90J, כגון קצב ריענון תמונה של 120 הרץ, רזולוציית 4K ומערכת הפעלה גוגל TV.

עיצוב

ה- A90Jדומה בעיצובה לדגמי OLED אחרים של סוני, כלומר דקיקה בחלקה העליון ומעובה יותר למטה. עם זאת, היא כוללת מעמד מאלומיניום שעוצב מחדש ומציע התאמה רחבה יותר לחלל. השוליים הדקים של המסך והמבנה המתכתי המלוטש משווה לו מראה יוקרתי כשהוא מוצב על מזנון בסלון.

דקיקה בחלק העליון

דקיקה בחלק העליון

גב המסך עשוי מתכת, אולם שאר חלקיו עשויים פלסטיק. אני מוצא את איכות הבנייה מעולה. הטלוויזיה יציבה מאד על המעמד, ללא כל תנודות.

כאמור, גבו של המסך דק בחלקו העליון, אולם מתעבה החל מהשליש העליון כלפי מטה, כדי לאכלס את האלקטרוניקה, החיבורים והסאב וופרים שמובנים בו.

מתעבה בחלקה התחתון

מתעבה בחלקה התחתון

הגב כולל גוף עשוי אלומיניום לצרכי קירורה כחלק מטכנולוגיית XR OLED Contrast Pro, שמסייע בפיזור החום שנוצר בשל הגברת הבהירות שלה, וסורג פלסטיק.

את הרגליים שלה ניתן להציב בשתי דרכים: כאשר הטלוויזיה מוצבת נמוך בקו המזנון, או מוגבה על מנת לאפשר מקום תחת הטלוויזיה לצורך צירוף מקרן קול. במידה והן מונמכות בגובה אפס, הן תופסות כ-31 ס"מ מרוחב המזנון.

רוחב רגליות בהצבה נמוכה

רוחב רגליות בהצבה נמוכה

בגבה נמצא הכנה מובנית לתלייה בתקן Vesa 300x300 באמצעות מתקן תואם.

במסך בגודל 65 אינטש רוחבה 145 ס"מ וגובהה 84. משקלה כ-22 קילו. הגבול בין התמונה לקצה המסך כ- 7 מ"מ.

המרחק בין גבול התמונה לגבול המסך

המרחק בין גבול התמונה לגבול המסך

מפרט על הנייר

  • רזולוציה: 4K (3,840x2,160) ב- 120 הרץ

  • פנל OLED = Organic Light-Emitting Diode

  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG: כלומר הפורמט היחיד שלא נתמך הוא +HDR10

  • Dolby Atmos, IMAX Enhanced, Dolby Vision: פיענוח נתמך

  • תדר ריענון מסך: 120 הרץ

  • עומק צבע: DCI-P3 / 10-Bit

  • מעבד: XR Cognitive Processor

  • עוזרת קולית: תמיכה ב- Google Assistant

  • סטרימינג: תמיכה ב- AirPlay 2 וכרומקאסט מובנה

מבחינת מימדים, היא דקיקה ביותר בחלקה העליון, אולם מתעבה החל מאמצעיתה ומטה.

התקנה

ניתן להתקין את הטלוויזיה באמצעות תליה על הקיר, הודות לעמידה בתקן VESA 300x300, או בעמידה באמצעות רגליות על מזנון, המאפשרת העמדה גם בגובה אפס על המזנון. בניסיון לבדוק יציבות הרגליות, עושה רושם שהטלוויזיה יציבה מאד ולא נעה קדימה ואחורה.

הצבה בגובה אפס

הצבה בגובה אפס

הגדרה ראשונית

הגדרה הראשונית של טלוויזיה עם ממשק גוגל TV דומה להפליא לזו של טלפון עם ממשק אנדרואיד ואינטואיטיבית ביותר.

מיד עם הדלקתה הראשונית, עולה מסך הפתיחה בעברית, ובדומה למסכי ההגדרות הראשוניות בסמרטפון, גם כאן נדרש חיבור לחנות האפליקציות של גוגל. ההתקנה של כאן מאד נוחה, מפנה אותנו לסריקה אוטומטית של תחנות טלוויזיה ומזהה את המקורות המחוברים בשמם המלא.

 הגדרה ראשונית

חיבורים ותקשורת

חיבור החשמל של הטלוויזיה נמצא בצד ימין, בעוד יתרת החיבורים של הטלוויזיה ממוקמים בצידו השמאלי של הצג, חלקן מכוון כלפי מטה וחלקן מופנות לצידה. אני מוצא את זה מאד נוח כיוון שלא תמיד קל להגיע לכל החיבורים כשהיא צמודה לקיר.

חיבורים המופנים לצד: הפיכת הטלוויזיה לרמקול סנטר, אוזניות, HDMI, USB ומפסק למיקרופון

חיבורים המופנים לצד: הפיכת הטלוויזיה לרמקול סנטר, אוזניות, HDMI, USB ומפסק למיקרופון

 החיבורים של הטלוויזיה כוללים:

  • 4 חיבורי HDMI בתקן HDCP 2.2: אחד פונה לצד, ושלושה כלפי מטה.

  • מתוך הארבעה, רק 2 חיבורים תומכים ב- HDMI 2.1 (מספר 3 ו-4) וב- 4K בתדר 120 הרץ.

  • התמיכה ב- Auto Low Latency Mode (ALLM), לצורך שימוש בטלוויזיה כמסך לחיבור קונסולה, וב- Variable Refresh Rate (VRR) תתקבל רק לאחר עדכון תוכנה, ורק בחיבורי HDMI 3,4.

  • חיבור HDMI מספר 2 תומך בתקן eARC

  • 3 חיבורי USB: שניים פונים לצד והם בתקן 2.0, ואחד כלפי מטה והוא בתקן 3.0

  • חיבור אנטנת RF, לממיר פנימי מובנה מסוג DVB-T2

  • חיבור רשת במהירות 100Mb/s

  • חיבור אופטי

חיבור USB לדיסק SSD, כניסות HDMI, אופטי, רשת ואנטנה

חיבור USB לדיסק SSD, כניסות HDMI, אופטי, רשת ואנטנה

התקשורת האלחוטית כוללת:

  • Wi-Fi בתקן 11ac שתומך בתדרי 2.4 ו-5 ג'יגה הרץ, לקצבים מקסימליים של 200 Mbps

  • בלוטות' בתקן 4.2 שמיועד לחיבור אוזניות בתקן A2DP ולחיבור לשלט הרחוק בתקן AVRCP

הטלוויזיה והשלט רחוק כוללים גם מיקרופון מובנה, לצורך הפעלת Google Assistant, אותו ניתן לבטל באמצעות מתג המצוי בגב הטלוויזיה.

הגברה

ההגברה של הטלוויזיה בנויה מ-60 וואט הכוללים שני רמקולים ו-2 סאבים. מכיוון שהרמקולים מוטמעים בתוך המסך, המדובר בעצם ב- Actuators.

מהו Actuator?

רמקול הוא רכיב הממיר אות חשמלי לתנודות אויר בלחץ על מנת להפיק קול. ניתן לסווג רמקולים לשני סוגים שונים בהתאם לאופן הפעולה שלהם: רמקול קונוס רגיל, ופנל שטוח.

רמקול קונוס פועל על ידי הפעלת אות שמע חשמלי לתוך הרמקול, אותו הוא ממיר לתנועה מכנית. המרת האנרגיה גורמת לקונוס של הרמקול לנוע וליצור תנודות אויר בלחץ, שנשמעים באוזן האנושית כקול. בשל מגבלות מימדיו הפיזיים של הרמקול הקוני, קיים קושי להטמיעו בצג טלוויזיה שטוחה.

הרמקול השטוח פועל על עיקרון של כיפוף גלים (wave bending), מנצל את תדרי התהודה של הפנל, וכך מייצר רעידות על פני השטח שלו. הרמקול השטוח משתמש במפעיל (actuator) שמחובר אליו וממיר אות חשמלי לתנועה מכנית. התנועה המכנית שמהווה רטט של הפנל, יוצרת את הצליל באופן לא כיווני.

החיסרון העיקרי של הרמקול השטוח הוא הקושי בהפקת צלילים בתדרים נמוכים. על מנת לפתור זאת, סוני צירפה לטלוויזיה גם שני סאב וופרים ייעודים מובנים בצג. על מנת לחוש את אפקט הסאב, השמעתי תוכן עם באסים, וכשקירבתי את האצבעות לפתח הסאב, ניתן היה ממש לחוש את יציאת האוויר ממנו. עם זאת, האפקט אינו דומה לסאב בגודל טיבעי מבחינת הנוכחות וההשפעה על המוסיקה בחלל.

פתח הסאב וופר בגב הטלוויזיה

פתח הסאב וופר בגב הטלוויזיה

מכאן מערכת הסאונד הייחודית שמוטמעת ב- A90J, וסוני קוראת לה +Acoustic Surface Audio בה המסך הוא הרמקול. ובמקום שהצליל יגיע מתחת למסך הטלוויזיה, או מאחוריה, הוא מגיע ישירות מהמסך, ממש בדומה לאפקט שמושג מ- Acoustically Transparent Screen אותו אנו מכירים בעולם המקרנים. הסינכרון המושלם בין קול לתמונה אמור להיות ריאליסטי וברור יותר.

המסך כרמקול סנטר

סוני בשונה מהמתחרות, מאפשרת להשתמש ברמקולים שבמסך הטלוויזיה בשתי אופנים שונים:

  • כרמקול בשילוב מקרן הקול של סוני, באמצעות כניסת S-CENTER SPEAKER IN. באופן זה, דיאלוגים המופקים בסרטים יישמעו טבעי מכיוון שהם מופקים ישירות מהמסך. בגב ה- A90J יש כניסת S-CENTER SPEAKER IN שמאפשרת לחבר את מקרן הקול אליו. כניסה זו מתאימה למקרני הקול HT-A9 ו-HT-A7000 של סוני.

  • כרמקול סנטר ישירות לרסיבר שלכם, באמצעות חיבור חיווט Center Speaker In

צריכת חשמל

גב המכשיר מציין שה- A90J צורכת במקסימום כ- 532 וואט. לשם השוואה, ה- LG QNED99 צורכת 237 וואט, הסמסונג QN90A 270 וואט וה- TCL C825 שכוללת מקרן קול וסאב וופר מובנים גומעת 380 וואט.

זיכרון מובנה

הזיכרון המובנה של הטלוויזיה כולל 16 ג'יגה, מעל ומעבר לשם התקנת אפליקציות בחנות של גוגל. 

מעבד וטכנולוגיית עיבוד תמונה

לא לחינם סוני משקיעה כל כך הרבה בתיאור המעבד Cognitive Processor XR ויכולתו. יכולות עיבוד התמונה כולם מבוצעים כעת בתוך מעבד ה-XR, על מנת להשיג חדות תמונה טובה יותר, קנה מידה, תנועה ועוד. את זה בדיוק העמדתי למבחן בסקירה זו.

כאשר אנו מביטים על חפצים, העיניים והמוח שלנו מתמקדים באופן לא מודע בנקודות מסוימות כדי ליצור תמונה כוללת. מעבד ה-XR שסוני מכנה כבעל אינטליגנציה קוגניטיבית, מחלק את המסך למספר אזורים ומזהה היכן נמצאת 'נקודת המוקד' בתמונה. לאחר מכן, הוא מנתח מערך של אלמנטים בבת אחת, בדומה למוח שלנו, ועל ידי כך מספק תוצאה ויזואלית טובה יותר. סוני טוענת שמעבדים בעלי בינה מלאכותית רגילה לא יכולים להשיג.

המעבד אחראי על טכנולוגיית עיבוד התמונה לצורך הצגת קונטרסט מקסימלי, שחורים מלאים לצד בהירות בשיאה וצבעים טבעיים ככל שניתן. המעבד אחראי גם על חלוקת מיליארדי הצבעים באופן מדויק, ולשחזר כל גוון בהבדלים עדינים שרואים רק בטבע.

ומה הקשר למילה קוגניטיבי? סוני טוענת שהמעבד החדש מסוגל לנתח ולשפר את התמונה באותו אופן שבו העין האנושית מתמקדת באובייקט, וכך מושג עומק וריאליזם המספקים פירוט גבוה ביחס למתחרים.

תפקיד טכנולוגיית ה- XR TRILUMINOS Pro לשפר עוד יותר את גווני הצבע ולספק פרטים מדויקים ביותר במרקמי תמונה מורכבים, כפי שאמורה לראות העין האנושית.

גוגל TV

הסוני A90J כוללת ממשק גוגל TV, שמהווה התקדמות לעומת האנדרואיד TV שפגשנו ב- TCL C825. כיורשת של אנדרואיד TV, הגוגל TV מהווה יותר מסתם שם חדש. במהלך שנת 2020, גוגל הכריזה על מערכת ההפעלה החדשה, ומאז היא הופיעה בטלוויזיות חכמות. הציפייה שעד שנת 2022, כל הטלוויזיות החדשות מבוססות מערכת ההפעלה של גוגל, ישתמשו בגוגל TV.

לעצם העניין, הגוגל TV מהווה מיתוג מחדש של האנדרואיד TV, מכיוון שמערכת ההפעלה בה היא עדיין אנדרואיד. התכונות שהכרנו באנדרואיד TV נותרו גם בגוגל TV: מבחר האפליקציות הרחב בגוגל פליי והכרומקאסט המובנה. הגוגל TV עובדת באופן חלק יותר, אינטואיטיבי יותר ובעלת יכולת גבוהה יותר עבור טלוויזיה חכמה, בהשוואה לאנדרואיד TV,.

מה השתנה? גוגל שיכללה את חוויית השימוש בדגש רב יותר על תוכן מותאם אישית, המלצות מותאמות ואפשרות להשתמש בטלוויזיה החכמה כמרכז לכל הבית שמלא במכשירי אנדרואיד מחוברים.

השינויים ניכרים מיד עם הפעלת הטלוויזיה. הממשק, החל ממסך הבית: במקום חוויה שממומקדת באפליקציות המסודרות בשורות, הממשק החדש של גוגל TV מציג את התוכן בחזית.

תמונה גדולה על מסך הבית מציגה המלצות מודגשות, בשילוב של סרטים וסדרות שמוצגים בתמונות גדולות על המסך. ההמלצות מתקבלות על סמך שימוש העבר, משירותי הסטרימינג בהם אתם משתמשים, מהסדרות בהן אתם צופים ומתוצאות החיפוש שלכם במנוע של גוגל. עם זאת, אתם עשויים לגלות שהגוגל TV מספקת לכם המלצות לתכנים באפליקציות בתשלום שכלל לא נרשמתם אליהן, אולם מכיוון שהן מותקנות בטלוויזיה, גוגל תציע לכם תכנים שלהן.

בחוויה האישית שלי, בהשוואה לממשק האנדרואיד הוותיק, אליו נחשפנו גם בסקירת ה- TCL C825, שהציע בתפריט שורות של אפליקציות, הממשק החדש של גוגל TV נראה הרבה יותר אסטטי ומנגיש תוכן ללא כניסה לכל אפליקציה בנפרד.

בהיבט נוחות השימוש, אני מוצא את ממשק הגוגל TV משופר ביחס לזה של TCL בכך שתוכלו לקבוע להגיע לדף הבית לאחר הדלקתה מחדש. באופן זה תוכלו להימנע להגיע למסך חשוך במידה וכיביתם לה מקור, כדוגמת NVIDIA Shield, כשתדליקו אותה בשנית היא לא תציג הודעה לפיה המקור לא דלוק, אלא תגיע לדף הבית.

ממשק הגוגל TV

עם זאת, כדאי לשים לב שגם בממשק גוגל TV בדומה לאנדרואיד TV, כניסה לתפריט הטלוויזיה TV מפסיקה את הצפייה בשידור, בין אם המדובר בצפייה בעידן פלוס, או מאחת מכניסות ה- HDMI. זאת ממש בדומה לממשק WebOS 6.0 של LG, כפי שהוצג בסקירת ה-QNED99, או ב- TCL C825 עם ממשק האנדרואיד TV.

שידורי טלוויזיה חיים

גוגל TV שמה דגש גדול יותר מבעבר על תוכניות טלוויזיה בשידור חי, כשהיא מושכת תוכן מאפליקציית יו-טיוב וכך מתקבל מדריך שידורים חיים גדול על המסך עם תוכן שמשודר כעת, בשונה מתכנים שניתן לראות בסטרימינג בכל עת. הגישה הזו מביאה לידי כך שבכל רגע התוכן הרלוונטי שיוצע על המסך יתעדכן.

עם זאת, הממשק כולל גם פרסומות בחנות האפליקציות ובדף הבית, שלא ניתן להיפטר מהן לחלוטין.

סטרימינג

אמרנו גוגל TV, אמרנו כל שירותי הסטרימינג המובנים: נטפליקס, אמזון TV, אפל TV, דיסני פלוס שתתווסף בישראל בקיץ הקרוב, וכמובן גם כל שירותי הטלוויזיה החיה באינטרנט: סטינג, סלקום, פרטנר והוט. פשוט הכל, כי זה גוגל, כולם נמצאים כאן ומעודכנים מתמיד.

הזרמת סרטים ממחשבים אחרים ברשת, מתאפשרת במגוון דרכים. ניתן לעשות זאת באמצעות התקנת תוכנת DLNA חינמית מהחנות, או פשוט באמצעות שיתוף ספריה ברשת וקישור לאחת מהאפליקציות בחנות כגון Kodi .

כמי שחובב את השימוש ב- Kodi על סטרימר, האפשרות להתקין אותו ישירות על ממשק הטלוויזיה חוסכת הצורך בסטרימר חיצוני. הבשורות הטובות הן שהקודי רץ חלק על ה- A90J, בכל סוגי הקבצים, כולל 4K לא דחוס, וכן פורמטי הסאונד המאתגרים יותר, כולל DTSMA ו-True HD.

עם זאת, על פי ה- white list של ממשק ה- Kodi בגרסתו הנוכחית, הוא נתמך ברזולוציית תצוגת ממשק של 1080p בלבד.

 white list

מה שחשוב יותר הוא שסרטי 4K עוברים ב-Kodi המותקן בגוגל TV שבטלוויזיה, downscaling ל- 1080p. משכך, מי שמעוניין בשמירה על רזולוציה מיטבית בשימוש באפליקציה זו, נדרש לסטרימר חיצוני, לא לחפש אפליקציה אחרת בחנות של גוגל.

 שמירה על רזולוציה מיטבית

BRAVIA Core

במסגרת ההחלטה האסטרטגית לחבר בין כל החטיבות שלה, מהלך שקיבל את השםONE SONY הושק בקו הטלויזיות החדש שלה שירות הסטרימינג בתשלום BRAVIA CORE.

אפליקציית BRAVIA CORE שמוטמעת בשיתוף פעולה עם Sony Pictures Entertainment (SPE) תספק ערך מוסף בלעדי לבעלי טלוויזיות סוני: סרטים וסדרות, חדשים וקלסיקות מבית Sony Pictures.

לצורך הנגשת הסטרימינג לטלוויזיה, סוני הטמיעה את טכנולוגיית Pure Stream, שמסוגלת לייצר סטרימינג של בלוריי ברזולוציית 4K ברוחב פס של 80 Mbps. לשם השוואה, ההזרמה בנטפליקס מתבצעת בקצבים ממוצעים של כ-20 Mbps.

השירות החל כבר בשנת 2021 ברחבי העולם, וכעת ישפאר עדכנו אותי שמועד ההשקה לקהל בישראל נדחה לרבעון השני של שנה זו, לאחר שיותאם ללקוחות הישראליים. נזכיר שכיום אין אף יצרן טלוויזיות שמסוגל ליצר גם טלויזיות וגם תוכן, פרט לסוני. סמסונג, TCL ו- LG חסרים את זרוע התוכן, ומשכך זו עשויה להיות חוזקה משמעותית במדינות בהן השירות מושק.

שירות Bravia Core: לא פעיל בישראל בשלב זה

שירות Bravia Core: לא פעיל בישראל בשלב זה

גיימינג

המסך כולל תאימות מלאה לקונסולת PlayStation 5. עם שתי כניסות HDMI 2.1 ברזולוציה מקסימלית של 4K/120Hz שבאמצעות עדכון חומרה יספקו תמיכה מלאה בתכונות VRR, ALLM להנאה מלאה מהמשחק. נזכיר שמסכי סוני אינם תואמים לתקני GSYNC או VSYNC מכיוון שהיא מכוונת עצמה לקונסולתPS5 .

שלט רחוק

השלט של סוני בעל מראה מסורתי יחסית. פניו ארוכים וחלקים עשוים מתכת וגבו פלסטיק, שילוב המקנה לו מראה יוקרתי. לחצני הערוצים שנזנחו על ידי יצרנים אחרים, עדיין ממוקמים בו. מבחינת ארגונומיה הוא נוח מאד, כל הלחצנים העיקריים במרחק סביר מהמרכז, ולכן נוחים לתפעול ביד אחת. הוא כולל לחצנים חשובים שלא מצאתי אצל יצרן אנדרואיד TV אחר:

  • לחצן TV. פשוט להיכנס לשידור עידן פלוס, ללא צורך בבחירה בין מקורות. כמה פשוט.

  • לחצן מקור אחרון, שמאפשר לעבור בין ערוצים, ממש כמו לחצן ה- LC שקיים בשלטי הכבלים

  • לחצן Rec List שמאפשר לצפות בכל ההקלטות שביצענו, במידה והתקנו דיסק און קי בגבה

השלט כולל לחצנים ייעודיים לאפליקציות הסטרימינג המובילות נטפליקס, דיסני פלוס, אמזון פריים TV ויוטיוב, וכן לחצן ייעודי ל- Google Assistant לצורך פקודות קוליות. באמצעות פקודות אלה ניתן להחליף מקור, לחפש מידע באפליקציות ולהתאים את עוצמת השמע. השלט כולל תאורה אחורית שמופעלת במידה והשלט זז, וכך ניתן לראות את הלחצנים בחושך.

השלט

הקלטת תוכניות

אחד השימושים המומלצים ביותר למי שמחובר לשידורי עידן פלוס היא היכולת להקליט שידורים ישירות לטלוויזיה. כל שנדרש הוא לחבר דיסק און קי או כונן דיסק קשיח קטן לגב הטלוויזיה שתזהה את החיבור, ומיד תתחיל בהקלטת buffer של ערוץ העידן פלוס בו אתם צופים. כך במידה ואתם מעוניינים לחזור אחורה בשידור, כל שנדרש הוא ללחוץ על לחצן ה- play/pause בשלט, ולזפזפ בחיצים אחורה.

בחירה בלוח השידורים המובנה של עידן פלוס על תוכנית עתידית, תאפשר הקלטתה העתידית. למען הסר ספק, ההקלטה תתבצע גם במידה והטלוויזיה כבויה, במצב standby.

הקלטה מתוזמנת ישירות מערוצי עידן פלוס

הקלטה מתוזמנת ישירות מערוצי עידן פלוס

האופציה הזו לא זמינה למי שצופה בשידורים באמצעות ממיר הוט או יס.

תמונה

אם יש דבר שחשבתי עליו בעת הצפייה בתמונה ב-A90J, היתה זו המילה "נכון". הצבעים בטלוויזיה פשוט היו נכונים, מכוילים וריאליסטיים יותר מכל טלוויזיה אחרת אותה בחנתי עד כה.

ה-A90J תומכת בשלל פורמטי התמונה HDR10, HLG (Hybrid Log-Gamma) ו-Dolby Vision, ועם זאת, עוצמת ההארה שלה נמוכה משמעותית מזו של טלוויזיית QLED כדוגמת QN90A שנבחנה כאן. כדאי לקחת זאת בחשבון במידה ומכוונים להציבה בחלל מואר בשמש ישירה. בשונה מהסמסונג, סוני אינה תומכת ב- +HDR10. מצבי התמונה המובנים שלה כוללים מצב מותאם אישית, מצב נטפליקס שמכויל לצפייה בתכניה וכן מצב IMAX Enhanced.

בבדיקתי התרשמתי גם שעיבוד הווידאו מבוצע ברמה גבוהה מאד. התנועה חלקה, גם בקטעי וידאו מורכבים, ללא מריחות, רעשי רקע או "קריעת" תמונה. החדות נשמרת גם בתנועה אופקית או אנכית מהירה. תוכן 4K נראה מרהיב וריאליסטי ביותר.

פתחתי בסרט KIMI, מותחן חדש בכיכובה של זואי קרביץ, בתו של הזמר לני קרביץ, ובהפקה של ערוץ HBO MAX. הסרט מתאר סיטואציה עכשווית ביותר בה חברה בשם Amygdala מפתחת רמקול חכם בשם KIMI, שמבצע פעולות אוטומציה בבית במענה לפניה קולית של הדיירים. ממש כפי שנודע לאחרונה על אלקסה, עובדי החברה מקשיבים לשיחות עם הרמקול על מנת לשפר את אלגוריתם הפיענוח של הרמקול, וכן לתקן מענה שגוי לפניות קוליות. הסרט מעלה דילמה מוסרית כאשר אחד העובדים נחשף להקלטה שמתעדת רצח.

הצפייה בסרט היתה מענגת לאור התמונה המדויקת היישר מהקרטון, ואפקט HDR מדהים בסצינות בהן בצד אחד מופיע חדר חשוך, ומהצד השני קרני שמש ניתזות מהחלון, מה שהביא לידי ביטוי ניגודיות חזקה במיוחד המשפיעים ביותר הודות לטכנולוגיית XR OLED Contrast Pro החדשה.

KIMI, מותחן חדש בכיכובה של זואי קרביץ

עברתי לסרט Last Survivors, שעלילתו מתרחשת בעולם פוסט-אפוקליפטי שבו אדם מגדל את בנו הבוגר במרכזו של יער מנותק מהציוויליזציה, במרחק אלפי קילומטרים מערים שנחרבו. באחת הפעמים בהם נדרש הבן להתרחק מהבית, הוא מגלה שהעולם לא נחרב ושהמציאות עלולה לטלטל את כל מה שהכיר ואת יחסיו עם אביו.

הסצינות החוזרות של נוף מושלג אל מול בית חסר תאורה מעצימים עוד יותר את אפקט ה- HDR והניגודיות המתפרצת. תוסיפו לזה את הסאונד החדשני שבוקע מתוך המסך, וקיבלתם חוויה אור-קולית מהפנטת.

Last Survivors

סיימתי בסרט Ghost Busters: Afterlife, האחרון בסדרת הסרטים שהחלה בשנת 1984, בהפקתם של SONY PICTURES. בין השחקנים שובצו דמויות מוכרות כגון דן אקרויד, ביל מוריי, וסיגורני וויבר. למרות שתוכנן לצאת לאקרנים כבר באמצע 2020, השקתו התעכבה בשנה וחצי בשל הקורונה. ראש

כבר בדקה 04:30 משוגר דמוי זיקוק בחלל הלילה האפל, מה שממחיש טוב מכל כיצד מסך OLED מוחשך לחלוטין מסוגל להתמודד עם כדור אש מואר שמטייל לכל אורכו, ללא שהוא יוצר הילה או מריחה על המסך. הצפייה בסרט ממחישה עוד יותר את הערך המוסף שסוני אוחזת בידיה, בדמות BRAVIA CORE שאמורה להנגיש גם לקהל בישראל אין ספור כותרים בהפקתה של היצרנית היפנית הוותיקה.

Ghost Busters: Afterlife

מכיוון שזו אינה טלוויזיה רגילה, החלטתי לקחת אותה למסע האזנה לקליפים, על מנת למצות את הסאונד המיטבי בדמות +Acoustic Surface Audio.

התחלתי עם הקליפ שלדעתי יהפוך לקאלט, "לך לישון" של הזמרת אנה זק. כשראיתי אותו לראשונה, נזכרתי שכשביקרתי בלונדון בגיל 16, חבר של אבי הכניס אותי לתא, דחף מטבע למתקן בפנים וסגר עלי את הדלת. אז כבה האור בתא והתגלתה לפני בחורה בבגד גוף שמתעמלת על מזרון. 35 שנים מאוחר יותר, השיקה אנה זק הקליפ הזה והזכירה לי את האירוע ההוא.

הקליפ: לך לישון

כנראה שאין מישהו שלא הספיק לשמוע כבר את הלהיט הזה, שמושך תגובות לא קלות. מבחינת סאונד, הסוני מפציצה שפשוט קשה להתחרות בה. הוא בוקע ישירות ממרכז המסך, חי ומאוזן מאי פעם. כיוונתי את האקוליזר לגוון הסאונד שלטעמי, וקיבלתי בדיוק את מה שרציתי: סאונד מוסיקלי שלא היתה מביישת מערכת סטריאו.

סיכום

ה-A90J OLED מסדרת המאסטר של סוני היא טלוויזיית 4K עם איכות תמונה וסאונד מעולים, הודות לפאנל ה- OLED שמייצר שחורים מושלמים ויחס ניגודיות כמעט אינסופי וטכנולוגיית +Acoustic Surface Audio שהופכת את המסך לרמקול. היא מספקת חווית HDR ו-Dolby Vision נהדרים בשל טכנולוגיית XR OLED Contrast Pro, טווח הצבעים הרחב ויחס הניגודיות הגבוה שלה. זוויות הצפייה בה רחבות והיא מסוגלת להקטין השתקפות, אולם לא להעלימם. כמו בכל מכשירי ה-OLED, עלול להיות סיכון מסוים לצריבה, ולכן כדאי לצפות בתוכן מגוון ככל שניתן. גיימרים יהנו ממנה בשל תמיכה ב- VRR ו- ALLM שאמורים להתקבל לאחר עדכון קושחה. תוסיפו לכך את ממשק Google TV העדכני שמחליף את האנדרואיד TV כמערכת ההפעלה, וקיבלתם חבילת פרימיום מנצחת. אם אתם מחפשים טלוויזיה עם איכות תמונה טובה ביותר אתם צריכים לקחת בחשבון את ה- Sony BRAVIA XR A90J, מכיוון שהיא מציבה רף חדש לחווית הצפייה.

יבואן: ישפאר

מחיר ל- 65 אינטש: 14,200 ש"ח

אחריות: 3 שנות אחריות מלאה

 

מעבר לתגובות בפורום