נתב-על ROG Rapture GT-AXE16000 במבחן – מוכן לעידן ה- 10Gbe!

תמיר עיואן
05-07-2023 11:11

שאלתם את עצמכם מה ייחודו של נתב לגיימרים? האמת שמעולם לא ראיתי הגדרה מוסכמת, אבל סביר להניח שבמידה שתביטו בו, סביר להניח שתזהו אותו מרחוק. נתב לגיימרים מעוצב בד"כ עם שלל אנטנות, משלב זוויות חדות ותאורת RGB. אם נשים את העיצוב בצד ונצלול לחומרה, תגלו שמדובר במוצר הכולל רכיבים מתקדמים הרבה יותר מנתבים מקבילים לשימושים ביתיים רגילים. החומרה תכלול לרוב תדרים רבים יותר כדי לטפל במכשירים רבים יותר, ולכן גם מעבד מהיר יותר וזיכרון RAM רב יותר כדי לנהל ביעילות ומהירות רבים יותר את העומס הצפוי על הנתב. בנוסף על החומרה הייחודית, נתב לגיימרים עשוי לכלול ממשק משתמש ייחודי שמסוגל לתעדף תעבורה של שרתים ייעודיים למשחקים על פני אינטרנט רגיל, באמצעות בקרות של QoS (quality of service) שנועד ליעל את ביצועי הרשת שלכם.

Wi-Fi 6E

בעוד רובינו מכירים את תקן ה- Wi-Fi 6, בחודשים האחרונים החלו משווקים בישראל נתבים הכוללים את תקן ה- Wi-Fi 6E העדכני שמאושר לשימוש בישראל, ולכן כדאי שנתעמק ביכולותיו:

Wi-Fi 6E הוא השם למכשירים הפועלים בפס 6 גיגה-הרץ. אם עד כה הכרנו נתבים שפעלו רק בשני תדרים: 2.4 גיגה-הרץ ו-5 גיגה-הרץ, תקן ה-Wi-Fi 6 הוסיף תכונות שמשפרות את היעילות ותעבורת הנתונים ברשת האלחוטית ומפחית את זמן ההמתנה בו, וה- Wi-Fi 6E משפר עוד יותר את התעבורה בכך שהוא כולל גישה לתדר ה-6 ג'יגה הרץ. תדר ה- 6 ג'יגה הרץ תומך בעד ארבעה עשר ערוצים של 80 מגה הרץ, או שבעה ערוצים של 160 מגה הרץ. יותר ערוצי Wi-Fi זמינים מקלים על התעבורה כיוון שיש פחות התנגשות בין רשתות שונות בבניינים.

בשונה מתדרי ה- 5 וה-2.4 ג'יגה שמשותפות גם בנתבים ותיקים, תדר ה- 6 ג'יגה הרץ קיים בלעדית רק בנתבי WiFi 6E. ככה רשתות של 6 ג'יגה הרץ לא צריכות להאט כדי לקלוט גם מכשירים ישנים יותר, ולכן יכולות לנצל את מלוא היתרונות של השיפורים ברוחב הפס, מבלי להאט את התקשורת בשביל להתחשב במכשירים שאינם תומכים ב- Wi-Fi 6E.

אחד המגבלות של תדר ה- 6 ג'יגה הרץ הוא הטווח האפקטיבי שלו: הוא נקלט למרחק קצר עוד יותר אפילו מזה של ה-5 ג'יגה הרץ. משמעות הדבר שדרוש כיסוי צפוף יותר של לווייני MESH שיתמכו בו, כדי לכסות בית מגורים באופן אפקטיבי.

כל הטוב הזה משולב לרוב עם תג מחיר בהתאם, ולכן עם מגוון רחב כל כך של נתבים, כדאי לדעת במה להתמקד.

אסוס (ASUS)

אסוס היא חברה רב-לאומית טייוואנית שנוסדה בשנת 1989 ועוסקת בתחום המחשבים והחומרה. מוצריה כוללים מחשבים שולחניים, מחשבים ניידים, טלפונים סלולריים, ציוד רשת, מסכים, נתבים, מקרנים, לוחות אם, כרטיסים גרפיים, אחסון אופטי, מוצרי מולטימדיה, ציוד היקפי, ציוד לביש, שרתים ותחנות עבודה. בנוסף, היא גם מייצרת מוצרים ללקוחות OEM.

אחת הסיבות שאני אוהב לבחון ציוד של אסוס, הוא המחויבות הבולטת שלה לשחרר עדכוני תוכנה לציוד הרשת שלה, ובפרט לנתבים מתוצרתה. בנוסף, לאחר שנתקלתי בשאלה עם אחד ממוצריה שבבעלותי, גיליתי שלחברה יש שירות לקוחות זמין בישראל, עם נציגים בשר ודם שעונים ללקוחות פרטיים בעברית תוך זמן קצר בטלפון ומספקים תמיכה יעילה למוצריה.

GT-AXE16000

במידה ותיכנסו לאתר הנתבים של אסוס אתם עלולים לחוש שמדובר ביצרן שנמצא במירוץ כדי להביא לנו את הנתב המהיר, המעוצב, והעדכני ביותר שניתן למצוא. מגוון הדגמים פשוט אדיר, וכל מספר חודשים מושקים דגמים חדשים שכוללים את הטכנולוגיה העדכנית ביותר. כזה הוא ה-Rapture GT-AXE16000 החדש שהושק בעולם רק באפריל האחרון, ועתה הגיעה יחידה ראשונה שלו לישראל.

עיצוב

מבחינת מימדים הוא פשוט גדול: באורך ורוחב של 35 ס"מ, בעומק של 20 ס"מ והאנטנות אינן מתפרקות אלא קבועות. אז אם יש לכם ארון תקשורת קטן, כדאי שתשלחו אותו להרחבה, ואם אתם נוהגים להציב אותו על השולחן, תכינו לו מקום גדול מהממוצע. הוא גם כבד יחסית לראוטר, ושוקל כ- 2 קילו. בניגוד לחלק מהנתבים שמאפשרים העמדה על הצד, נתב זה כולל אנטנות בכל צדדיו, ולכן לא מיועד להצבה על צידו. חלקו העליון כולל תאורת RGB שמאיר באפקטיביות את הסביבה. אבל לא מדובר בתאורה רגילה, אלא בשטף של תאורת לד שמייצרת תמונה של לוגו היצרן על ראשו של הנתב – מראה מרהיב במיוחד, שניתן לשלוט בו באמצעות הממשק.

תכולת אריזה

תכולת אריזה

על הנייר

אחת הסיבות שקונים נתב כזה, הוא שמדובר בראוטר בתקן Wi-Fi 6E, המסוגל לנתב אלחוטית בו זמנית מספר שיא של 16 מכשירים מחוברים:

ארבעה מכשירים יחוברו בתדר 2.4 ג'יגה, במהירות מקסימלית של 1,148 מגה בייט לשניה, שמונה נוספים בשני תדרים של 5 ג'יגה שכל אחד במהירות 4,804 מגה בייט לשניה, וארבעה נוספים בתדר ה- 6 ג'יגה במהירות של 4,804 מגה בייט לשניה. כל זה מוביל לרוחב פס משולב של כ- 16,000 מגה בייט לשניה. על מנת ליהנות ממהירות אלחוטית אדירה זו, תידרשו גם לסמארטפונים תומכי Wi-Fi 6E כדוגמת הסמסונג גלקסי S22 Plus ומעלה, שתומכים בתקן חדיש זה.

מבחינת חיבורים, ה- GT-AXE16000 מוכן ומזומן לשידרוג של בזק למהירות 10 ג'יגה שהוכרז לאחרונה ופורסם כאן ואשר מתוכנן לשנת 2024.

  • שתי כניסות LAN 10Gbe

  • כניסה אחת של LAN 2.5Gbe

  • ארבע כניסות של LAN 1Gbe

שלל כניסות LAN בתקנים שונים

שלל כניסות LAN בתקנים שונים

שתי כניסות USB: אחת מסוג USB-A USB 3.2 Gen 1, והשניה מסוג USB 2.0. שתיהן מאפשרות חיבור ישיר להתקני כונן USB לנתב.

שתי כניסות USB: אחת מסוג USB-A USB 3.2 Gen 1, והשניה מסוג USB 2.0

שתי כניסות USB: אחת מסוג USB-A USB 3.2 Gen 1, והשניה מסוג USB 2.0

התקנים החדשים החשובים בהם תומך ראוטר זה הם:

  • MU-MIMO: חשוב לזכור שככל שיותר מכשירים יתחברו ל-WiFi הביתי שלנו, כך הראוטר פועל לאט יותר. הסיבה לכך היא שרוב הנתבים יכולים לתקשר רק עם מכשיר אחד בכל פעם. עם נתבים למשתמש יחיד (SU-MIMO), כל מכשיר ממתין לתורו לשלוח ולקבל נתונים מהאינטרנט, כך שכאשר מכשיר חדש מתחבר, ההמתנה מתארכת. כדי לפתור זאת, פותח תקן חדש שמפחית דראסטית את זמן ההמתנה, בשם MU-MIMO, שמאפשרת לנתב לתקשר עם מספר מכשירים בו זמנית. כך מצטמצם פרק הזמן שכל מכשיר צריך לחכות לאות ומאיץ דרמטית את הרשת. בהתחשב בכך שבבית ממוצע יש למעלה משמונה מכשירים שמחוברים לאינטרנט בו זמנית, MU-MIMO אמור לשפר את חווית הגלישה ב-WiFi.

  • OFDMA: זהו התקן המעניין ביותר בשילוב עם ax11, מכיוון שהוא מאפשר תקשורת בו-זמנית עם מספר רב של מכשירים, באמצעות חלוקה של התדר לתת תדרים, והקצאה למספר מכשירים שונים, בו זמנית. במקום הגישה המסורתית הבלתי מנוהלת, שבה מכשירים שונים מתחרים זה בזה כדי לשלוח נתונים ב-, 802.11ax התקן החדש מתזמן אותם כך שהם לא יתנגשו זה בזה. כך מתקבל ניצול טוב יותר של משאבים ושיפור יעילות העברת המידע.

ממשק

בשונה מיצרניות אחרות, ממשק הניהול של נתבי ASUS זהה לכולם, ולכן נוח מאד להתמצאות לאחר שהכרתם אותו. אני חש שהוא מאד מסודר ובנוי באופן הגיוני, ולכן לא קשה מידי למצוא את דרככם בו, גם אם הוא חדש לכם. תכונה נוספת שקיימת בממשק זה, הוא שבמידה ובכל זאת לא מצאתם דבר מה, בתחתיתו קיימת שורת חיפוש שמאתרת תכונה מבוקשת.

כשמדפדפים בהגדרות הנתב להאצת תקשורת, מבינים מדוע הוא אהוד על ידי הגיימרים:

  • Gear Accelerator: ניתן באמצעותו להגדיר רוחב פס לכל מחשב ולקבוע מחשב שמקבל העדפה על פני אחרים.

  • Mobile Game Mode: מספק העדפה לסלולרי ספציפי, על פני אחרים.

  • Open NAT: מאפשר פתיחת פורטים לסרברים של משחקים מסוימים.

מכיוון שהעדכונים בממשק מגיעים לכל הראוטרים של ASUS, התכונות המפורטות מעלה מופיעות גם בנתבים ותיקים.

מסך הבית

מסך הבית של תפריט הנתב מהווה כ- desktop שלכם ומספק את כל מה שצריך:

  • סטטוס החיבור לרשת: מחובר\מנותק

  • ארבע רשתות ה-Wi Fi הפעילות

  • רשת ה- Mesh במידה וחיברתם ראוטר נוסף של ASUS, על מנת שיעבוד כשלוחה לראוטר הנוכחי, באיזור אחר בבית, ויתגבר את ה- Wi Fi. ניתן לקשר ביניהם באופן חוטי, או אלחוטי.

חלק ממסך הבית

חלק ממסך הבית

רשת לאורחים

במקום לשתף אורחים ברשת המקומית, תוכלו להגדיר להם רשת לאורחים, תחומה בזמן ומשאבים, שאינה מסוגלת להתחבר למחשבים שבבית, אלא רק ליהנות מרוחב פס מוגדר, לפרק הזמן שקבעתם, ולאחריה היא מבוטלת אוטומטית. אני מציין זאת, מכיוון שאצל יצרניות אחרות יש לבטל את הרשת לאורחים ידנית. בנוסף, תוכלו לשתף כל אחת מהרשתות, כולל רשת ה- WIFI 6E!

רשת לאורחים

רשת לאורחים

Firewall

הראוטר כולל חומת אש מובנית שחוסמת אתרים זדוניים, שיתוף עם Trend Micro. באופן זה, מכשירים המחוברים לרשת יוזהרו בטרם יכנסו לאתרים חשודים. אני מוצא זאת נוח מאד במיוחד כשילדים גולשים ברשת באופן עצמאי.

 Firewall

AI Protection

במקום שנתקין אפליקציות לניהול התכנים בסלולרי ובמחשבים האישיים של הילדים, הנתב מנהל את התכנים בעצמו, כך שתכני פורנו, הימורים, אלימות וכו', יסוננו למכשירים נבחרים.

ניהול זמנים

במקום להתווכח עם הילדים על כיבוי המחשב, ניתן פשוט לנהל את זמני הגלישה לפי ימים ושעות, כך שבשעה היעודה ינותק האינטרנט מקליינט מבוקש. אני מוצא זאת מאד אפקטיבי, במיוחד היסחפות ילדי לגלישה ברשת גם בשעות הקטנות של הלילה.

 ניהול זמנים

ניהול רוחב פס על עדיפות לגיימרים

אחד התופעות המוכרות לגיימר, הוא שרוחב הפס שלו נגזל על ידי משתמשים נוספים בבית. ה- GT-AXE16000 מאפשר לנהל את המשאבים באמצעות ממשק הנתב שמבטיח קדימות לגיימרים.

ממשק קדימות לגיימרים

ממשק קדימות לגיימרים

אפליקציה

האפליקציה של ASUS מסוגלת לבצע כמעט כל מה שאפשרי בממשק ה- web, בפשטות ובמהירות:

  • פתיחת רשת Wi Fi לאורחים

  • חסימת תכנים לילדים

  • ניהול משתמשים

  • קביעת רוחב פס לכל משתמש (QoS)

  • ניהול שעות גלישה ותכנים אסורים לילדים

  • היסטורית חסימה באמצעות הפיירוול.

אפליקציית ASUS Router שולטת בכל תכונות הנתב

אפליקציית ASUS Router שולטת בכל תכונות הנתב

ביצועים

הבשורות המשמחות הן שבשונה מנתב ה- AX-89X שסקרתי לפני שנה, שכלל רק כניסה אחת של 10Gbe, ה- GT-AXE16000 כולל כבר שתיים כאלו, ועוד כניסה של 2.5 Gbe. מכיוון שחיווטתי את הבית לכל המחשבים, נראה לי ראוי שיהיו יותר כניסות 10Gbe, ושהנתב יכיל לפחות 8 חיבורי LAN, ולא רק שישה כפי שקיים כעת.

כדי לבחון את יכולות המעבד הפנימי, ביצעתי בדיקת מהירות ב- Speed test. למרות שאני מחובר לסיבים, והנתב הנוכחי שלי אמור לתמוך במהירות של 1 ג'יגה, בפועל הוא מספק לי במקסימום 760 מגה. לכן שמחתי לראות שהבעיה למיצוי רוחב הפס אינה בתשתית, אלא בחומרת הנתב, מכיוון שה- GT-AXE16000 סיפק לי בקלות את מהירות הפס המקסימלית שעליה אני משלם לספק האינטרנט שלי.

ביצועי הנתב ברשת 1 ג'יגה

ביצועי הנתב ברשת 1 ג'יגה

בחנתי גם את נתוני הגלישה בחיבור לרשתות האלחוטיות, ה- 2.4, ה-5 וה- 6 ג'יגה הרץ בחיבור WIFI 6E. הבדיקות כולן בוצעו באמצעות מחשב נייד מדגם ASUS UX5304V.

כצפוי, בתדר ב- 2.4 ג'יגה, מהירות ההורדה היתה הנמוכה ביותר, כ- 140 מגה.

כצפוי, בתדר ב- 2.4 ג'יגה, מהירות ההורדה היתה הנמוכה ביותר, כ- 140 מגה.

בבדיקה בתדר 5 ג'יגה הרץ, מהירות ההורדה היתה גבוהה יותר, והגיעה ל-483 מגה.

בבדיקה בתדר 5 ג'יגה הרץ, מהירות ההורדה היתה גבוהה יותר, והגיעה ל-483 מגה.

לאחר מכן עברתי לבחינת תדר ה- Wi-Fi 6E. התחלתי בבדיקת תקינות החיבור. נזכיר שהחיבור ל- Wi Fi 6E מבוצע לתדר חדש של 6 ג'יגה הרץ, בשונה מ- Wi-Fi 6 שמתחבר לתדר ה- 5 ג'יגה הרץ, אבל בפרוטוקול שונה מהרגיל. המכשיר היחיד שבידי שזיהה את תדר ה- Wi Fi 6E היה המחשב הנייד ASUS UX5304V. החיבור באמצעותו היה יציב ונשמר על החיבור לאורך זמן.

גלישה ב- Wi-Fi 6E באמצעות מחשב ASUS UX5304V

גלישה ב- Wi-Fi 6E באמצעות מחשב ASUS UX5304V

מדדתי את מהירות הגלישה באמצעות חיבור לרשת ה- Wi-Fi 6E והתוצאה היתה 655 מגה בייט לשניה, הגבוהה ביותר מבין כל התדרים של הנתב הנבחן, מה שמצדיק את הערך המוסף של תדר זה.

בניגוד לצפוי, לא הצלחתי לחבר לרשת ה- Wi-Fi 6E אף מכשיר סלולרי שאמור לתמוך בה. כולם ללא יוצא מהכלל עברו את עדכון התוכנה האחרון, ועדיין לא קלטו כלל שקיימת רשת Wi-Fi 6E זמינה. המכשיר היחיד שזיהה אותה בקלות ובמהירות, היה המחשב הנייד של ASUS מדגם UX5304V.

מדדתי את מהירות הגלישה באמצעות חיבור לרשת ה- Wi-Fi 6E והתוצאה היתה 655 מגה בייט לשניה

בדיקה שניה בחנה מרחק קליטה. בחנתי באמצעות הסמארטפון ואפליקציית wifi signal meter את עוצמות הסיגנל של רשתות ה- 2.4 ג'יגה הרץ, ו- 5 ג'יגה הרץ. התוצאה הדגימה את עוצמתו האלחוטית של הנתב:

תוצאות הבדיקה

הנמצא אמנם שסיגנל ה- Wi-Fi בתדר 2.4 ג'יגה הרץ יורד כתלות במרחק, ובמספר הקירות החוצצים בין הנתב לסמארטפון, אולם כדי לרדת משמעותית בסיגנל, נדרש מספר קירות רב יותר ומרחק גדול יותר, בהשוואה לנתב הנוכחי שלי

עברתי לבדיקת קליטה של רשת ה- 5 ג'יגה הרץ, שבה הייתה ההפתעה הגדולה ביותר: למרות שתדר ה- 5 ג'יגה הרץ נוטה להיפגע יותר מה- 2.4 ג'יגה הרץ מקירות ומרחק, ירידת עוצמת הקליטה שלו הייתה דומה מאד לזו של תדר ה- 2.4, לא היה משמעותית. היתרון המשמעותי של רשת ה- 5 ג'יגה הרץ, הוא כמובן רוחב הפס, הגדול משמעותית ביחס לרשת ה- 2.4 ג'יגה הרץ.

תוצאות הבדיקה

סיכום

נתב ה- GT-AXE16000 מהווה לא רק ספינת הדגל של יצרנית הנתבים המובילה ASUS, אלא מהווה גם הנתב החזק ביותר שנמדד עד כה בישראל. הוא כה חדשני, ששיווקו אמור להתחיל בישראל רק בעוד מספר שבועות. מחירו בישראל טרם נקבע, אולם בחו"ל הוא עומד על כ- 700 דולרים. לכל אורך הסקירה שלו בלטה העובדה שהוא פשוט טוב יותר מכל מה שבחנתי עד כה:

  • יותר תדרים: 2.4, שני תדרים של 5, ותדר-העל 6 ג'יגה הרץ

  • יותר עוצמה: תדר ה- 5 ג'יגה הרץ שומר על עוצמתו בדומה לזו של ה- 2.4 ג'יגה הרץ, תוך מתן רוחב פס אדיר למשתמש

  • יותר כח עיבוד: הנתב הדגים לי שכדי להגיע למהירות גלישה מקסימלית, נדרש בחומרה עוצמתית במיוחד

בנוסף נוכחתי שפיזית ה- GT-AXE16000 גם יותר גדול מכל נתב שהיה לי עד כה, ולכן אלו המתכננים להתקינו בתוך ארון תקשורת צריכים לוודא שהוא אכן גדול מספיק או שידרשו לחשב מסלול מחדש.

עם כל אלה נוסף גם ממשק המשתמש המקיף ביותר שראיתי עד כה בנתב. בשונה מנתבים אחרים שכוללים אפשרויות דומות, ה- GT-AXE16000 מעמיק יותר בכל תכונה כך שהוא מאפשר למשתמש הבסיסי והמתקדם למצות את תכונות הנתב עד תום.

במחיר של 700 דולר בחו"ל, מדובר בנתב היקר ביותר שאמור להגיע לישראל, אבל כמו תמיד "יש תמורה לאגרה", מכיוון שביצועיו ומערכת ההפעלה של ASUS מצדיקים זאת.

הוא כמובן אינו מתאים לכל אחד, אולם בתים רחבי מימדים במיוחד, עם דרישות תעבורה תובעניות וחומרה של 10Gbe ו- Wi-Fi 6E, צריכים לראות בו מועמד פוטנציאלי.

מסקירת המתחרים בשוק, לא מצאתי עוד ראוטר שכולל Wi-Fi 6E, חיבור LAN כפול שתומך ב- 10 ג'יגה בייט לשניה, חיבור LAN נוסף של 2.5 ג'יגה ושתי כניסות USB 3.1. לכן, אם אתם מחפשים את הסופר טרופר בשוק הראוטרים, ה- GT-AXE16000 של ASUS הוא הטוען הנוכחי לכתר.

מחיר צפוי: כ-2,400 ש"ח

יבואן: Visual D.G

צפי לייבוא מסחרי, בעוד מספר שבועות

 

מעבר לתגובות בפורום