שידרוג ארון התקשורת הביתי

תמיר עיואן
04-02-2024 16:32

אם עברתם במזל טוב לבית חדש, כנראה שגם לכם הציע הקבלן ארון תקשורת סטנדרטי. מידותיה החיצוניות של התיבה השיגרתית הם 10x40x30, וניכר שהיא התאימה יותר לימים בהם התיקשורת הביתית הסתכמה בחיבור טלפון קוי ואנטנה. מלבד בבתים ישנים במיוחד, כמעט בכל בית קיים ארון תקשורת, לרוב בצמוד לארון החשמל. בחלק מהבתים הוא בולט החוצה בדומה לארון חשמל, ובחלק הוא בתוך הקיר ורק מחופה בכיסוי.

ארון תקשורת מיניאטורי שמכיל בתוכו כמות גדולה של כבלים וחיבורים, יכול בקלות להפוך לספגטי של כבלים שזהותם לא ברורה. זו אחת הסיבות לכך שארון התקשורת שלכם עלול להיות במצב בעייתי. מספיק שעשו אצלכם התקנה של טלפון, כבלים או אינטרנט באופן לא מסודר, וכבר לא ברור מה מחובר למה.

כיום בארון התקשורת עשוים להתאחסן שלל קליינטים, והוא מהווה התחנה המרכזית של כל החיבורים אליהם, שיוצאים ממנו וחוזרים אליו, דרך צינורות חלולים בקירות הבית.

בין הרכיבים שבו נמצאים:

  • כל כבלי הרשת בבית, להם הוא מהווה צומת מרכזית

  • סוויץ המרכז את כבלי הרשת

  • נתב אינטרנט

  • מתאם סיב, ככל שהנתב אינו כולל בתוכו גם חיבור ל- GPON

  • רכזת לתשתית הטלוויזיה באשר היא: אנטנה על הגג או שירותי כבלים ולווין

  • בקר הבית החכם – ככל שמדובר במערכת בית חכם מחווטת, אזי יידרש לה מקום רב יותר, ואולי אף ארון נפרד

  • מכשיר הקלטה למצלמות, ככל שקיימות

לכל אלה נהוג לשלב גם:

  • אל פסק כדי לודא רציפות הפעולה של הציוד גם בעת הפסקות חשמל רגעיות

  • פס שקעים להזנת כל המיכשור

ארון תקשורת קבלן

ארון תקשורת קבלן – מקור אתר מדרג

בשנה הראשונה למגורים עוד התמודדתי עם הארונית הקטנטנה הזו, אבל מהר מאד הבנתי שהארון הזה פיצפון מידי, ואני זקוק לשינוי. לאחר כשנה שדרגתי את הארון לגודל 6U, כלומר במידות 30 עומק, 40 גובה על 56 רוחב. בארון כזה כבר יכולתי להציב סוויץ, מודם, ראוטר צנוע ואפילו בקר בית חכם. החזקתי עם הארון הזה מספר שנים, אבל לאור התרבות הצרכנים שהתווספו אליו, וגדילת הנתבים לגדלים מפלצתיים עם שלל אנטנות, הגעתי עימו למצב שהנפח של הנתב בשילוב עם האנטנות שבו, לא איפשרו את סגירת הדלת של ארון התקשורת, מה שגרם לי לרצות לשדרג אותו בשנית.

ארון בגודל 6U

ארון בגודל 6U עמוס לעייפה

הפעם בחרתי בארון תקשורת מרווח במיוחד, בגודל 10U במידות 40 עומק, 55 גובה על 60 ס"מ רוחב. מכיוון שהארון מרווח יותר, שילבתי בו מדף, פאנל שערות כדי לסדר את הכבילה, פס שישה שקעים משולב מאמ"ת 16 אמפר וסוויץ מנוהל 24 ערוצים של Hikvision. מכיוון שכבלי הרשת שלי כבר כוללים תקע בקצה, ויתרתי על התקנת Patch Panel, וחיברתי את הכבלים ישירות לסוויץ.

לבחירה בארון זה סיבות מגוונות: מידותיו תיקניות כך שניתן להתקין ציוד מגוון ללא מתאמים, יש לו דלת זכוכית המאפשרת לנטר את הסטטוס גם בלא פתיחתה, הפאות הצידיות שלו מהוות דלתות פריקות המאפשרות גישה נוחה מהצד, בראשו ובתחתיתו פתחים ייעודיים להזנת כבלים.

בראשו ובתחתיתו פתחים ייעודיים להזנת כבלים

בראשו ובתחתיתו פתחים ייעודיים להזנת כבלים

הוא מסופק כבר עם שלל ברגים להתקנות רכיבים וניתן להתקין בו בראש הארון שני פתחי איוורור למאווררים תואמים, כך שהוא מודולרי לחלוטין. ולא פחות חשוב? המחיר שלו נוח.

ארון מודולרי מוכן לשלל התאמות למשתמש

ארון מודולרי מוכן לשלל התאמות למשתמש

בחרתי בפס שישה שקעים ייעודי לארון תקשורת ושרתים של Boost RackMount, שיחליף את המפצל הקיים, מכיוון שהוא כולל מאמ"ת ייעודי 16 אמפר ונורת ביקורת לחיווי הזנה. בניגוד לפס השקעים הקודם שהיה לי, שחוזק על גב הארון ותפס מקום רב בעומק שלו, פס השקעים הזה יושב בקו אחד עם חזית הציוד, לא תופס מעומקו ולכן מאפשר גישה קלה יותר. בנוסף, ניתוק וחיבור השקעים הרבה יותר נוח מכיוון שהוא קידמי ותוכנן במיוחד עבור ארונות 19 אינטש.

פס שישה שקעים ייעודי לארון תקשורת

פס שישה שקעים ייעודי לארון תקשורת

בשליש התחתון של הארון מיקמתי מדף עליו ניתן להניח ציוד שאינו מותאם לאחיזה בצידיו של ארון התקשורת. על בשרי למדתי שחשוב לבחור במדף הכולל אוזניים לאחיזה בצידי הארון, ולא במדף רגיל חסר אוזניים, המאפשר חיזוקו לארון רק במיקומים ספציפיים.

מדף עליו ניתן להניח ציוד שאינו מותאם לאחיזה בצידיו של ארון התקשורת

החלפתי את הסוויץ הישן שלי בסוויץ 24 פורטים מנוהל של Hikvision, מדגם DS-3E1524-EI המאפשר שליטה וניטור מלאים על התעבורה ברשת באמצעות אפליקציית Hik-Partner-Pro. לאחר שהוספתי את הסוויץ החדש לרשת, יכולתי לנטר את תקינותו, לאפסו במידה וקיימת תקלה ואפילו לשנות את כתובת ה- IP שלו – והכל מהאפליקציה.

ניהול וניטור הסוויץ ישירות מהאפליקציה

ניהול וניטור הסוויץ ישירות מהאפליקציה

פנל השיערות של Boost RackMount שהוספתי נועד לצרכי אסתטיקה וסיוע בסידור מוקפד יותר של הכבלים, מכיוון שהן עוברים דרכו וכך נמנע סילסול שלהם.

פנל השיערות לסידור קל ואסתטי של הכבלים

פנל השיערות לסידור קל ואסתטי של הכבלים

את ארון התקשורת השקעתי בתוך נישה בקיר, כך שיכולתי להשקיעו בו באופן מלא. לצורך הביצוע נדרשתי לשבור חלק מהקיר, מה שאיפשר חילוץ הארון הישן והחלפת ארונות חלקה ומדויקת.

הכנת תשתית לארון החדש

הכנת תשתית לארון החדש

לאחר השקעתו בקיר, כל שנותר לי הוא להשחיל אליו את הכבלים, למקם את הסוויץ, מפצל החשמל ופנל השיערות, למקם שוב את הציוד, וזהו. קצת אבק, אבל התוצאה שווה את המאמץ!

לקחים שהפקתי מהפרויקט

  • ממש כמו בארון בגדים, גם ארון תקשורת מתמלא במהירות ולכן כדאי מההתחלה לבחור בארון מרווח יותר ממה שאנו צופים שנידרש.

  • כדאי לבחור בסוויץ עם 24 פורטים ולא להסתפק בשמונה, מכיוון שמספר הצרכנים בבית גדל כל הזמן.

  • הבחירה בסוויץ מנוהל הופכת את החיים לקלים יותר, במיוחד אם אתם מתקינים את ארון התקשורת במיקום לא כל כך נגיש, שמקשה על ניטורו של הסוויץ במקרים של תקלות

  • פס שקעים ייעודי עדיף על שישיית שקעים מחוזקת לגב הארון, ממספר סיבות: מאפשר זיהוי התקעים ומונע שליפת תקע שגוי, בהיותו צר וקידמי הוא אינו מבזבז מעומקו של ארון התקשורת, ויש לו מאמ"ת שבמידת הצורך מאפשר הגנה על הציוד.

רשימת ציוד ומחירים:

  • ארון תקשורת 10U של Boost RackMount – מחיר 990 ש"ח

  • מדף נתלה עומק 25 ס"מ. מחיר: 150 ש"ח

  • סוויץ 24 פורטים 1 ג'יגה מנוהל DS-3E1524-EI. מחיר: 990 ש"ח

  • פנל שיערות 1U של Boost RackMount. מחיר: 100 ש"ח

  • פס שישה שקעים כולל מאמ"ת ונורת ביקורת, לארון 19 אינטש. מחיר: 199 ש"ח

יבואן RBS Telecom

 
 

 

 

מעבר לתגובות בפורום