אייפון SE דור 3 במבחן

תמיר עיואן
26-04-2022 14:08

סביר להניח שלקרב בין אוהדי אייפון מול אנדרואיד לא יהיה מנצח אמיתי, מכיוון שלכל צד יש את הצידוקים שלו. עם זאת, נתח השוק של כל מערכת הפעלה מציג תמונה מעניינת:

סמארטפונים הכוללים את מערכת ההפעלה אנדרואיד החזיקו בשנת 2019 בנתח של 87 אחוזים מהשוק העולמי, בעוד מערכת ההפעלה iOS של אפל בעלת נתח של 13 אחוז בלבד.

נתח השוק

הסיבה העיקרית לפער הוא שאנדרואיד מהווה קוד פתוח שניתן להתקין על כל מכשירי סמארטפון בחינם. הקוד הפתוח מאפשר ליצרני הסמארטפונים חופש וגמישות לקבוע מהן האפליקציות שיותקנו מראש, ולהתאים אישית את התצוגה. אבל לקוד פתוח יש גם חסרונות, שעל חלקם נעמוד בהמשך.

לא לחינם אנו חשים שלכל אחד יש סלולרי. המכירות השנתיות של סמארטפונים בעולם הגיעו למספר דמיוני של כ- 1.5 מיליארד יחידות, ועלות הרכישה של מכשיר סלולרי יורדת מדי שנה. כיום המחיר הממוצע בעולם עומד על כ-215 דולר.

התחרות הקשה מהווה גם אחת הסיבות לירידת המחירים, מכיוון שסמסונג ואפל כבר לא השליטות הבלעדיות.

אחת הדרכים בהן אנו נוטים להעריך סמארטפון היא השוואת המפרט, אולם חשוב לדעת שביצועים לא מגיעים רק ממפרט חזק. לכוח העיבוד משמעות רבה יותר ממספר הליבות, וההוכחה לכך היא שמעבדי אפל בעלי כח עיבוד חזק יותר מאלו של קוואלקום. במידה ואתם מופתעים, תוכלו לקרוא את הסקירה על ה- S22 Ultra של סמסונג, בה מצאתי הפרשים משמעותיים בכח העיבוד, לטובת ה- iPhone 13 Pro Max.

כדי להבין כיצד ההבדלים כה משמעותיים חשוב להבין שמערכת ההפעלה iOS מותאמת לעבוד בצורה מיטבית עם המכשירים שמיוצרים על ידי אפל. האופטימיזציה הזו שאמורה להתבצע גם על ידי יצרני הסמארטפונים שמתקינים מערכות לא תמיד מיטבית, וההפרש בביצועים עלול להיות תוצאה לכך.

Apple Fans

על פי סטיב ג'ובס, אנשים לא קונים מוצרים, אלא חלומות וערך מוסף שישפר להם את החיים. הוא לא מכר מחשבים, אלא הבטחה לעולם טוב יותר. תדגיש להם את היתרון שטומן כל מוצר או תכונה חדשה - והיה ברור מאוד לגבי זה.

"למה לקנות מחשב חדש, כשאתה יכול לקנות Mac ולשדרג את כל חוויית השימוש במחשב?" אומר אתר אפל ומציג את "10 הסיבות למה אתה תאהב מק".

כשג'ובס הציג לראשונה את האייפון, הוא לא ראה בו נגן מוזיקה, טלפון, הוא מחשב, אלא את שלושתם יחדיו ממלאים את חייהם של אנשים במוזיקה ותקשורת. הוא הונע על ידי להט משיחי ליצור חוויות גדולות חדשות ולעזור לאנשים למתוח דמיון.

סטיב ג'ובס

למרות יתרונות הקוד הפתוח של אנדרואיד, ניתן למנות מספר יתרונות מהותיים של iOS:

  • הפעלה פשוטה: ההגדרות האינסופיות באנדרואיד, והשונות של ממשקי ההגדרות בין היצרנים השונים, אינם מתאימים לכולם. באפל, לעומת זאת, מערכת ההפעלה זהה וקבועה. אוהבי האייפון לא רוצים מכשיר שדורש התאמות אישיות ומעדיפים מינימום מאמץ.

  • עדכונים מתוזמנים: אם האייפון שלך מתאים לקבל את העדכון האחרון, הוא יקבל אותו ברגע שהעדכון יושק. בשונה מיצרני האנדרואיד השונים, שכל אחד מהם צריך להפיץ את העידכונים באופן עצמאי ללקוחותיו. גוגל מספקת עדכונים ישירים רק למכשירים מתוצרתה (פיקסל), ויצרנים כמו סמסונג, או שיומי צריכים לספק את העדכון מותאם ללקוחותיהם, לאחר שיבצעו התאמה עבורם. לכן חלק מהיצרנים כלל לא מספקים עדכונים, וכשהם מספקים, זה מבוצע זמן רב לאחר שגוגל הפיצה אותו.

  • כל מוצרי אפל מתממשקים לשירותים משותפים כמו iCloud, iMessage, FaceTime ואחרים. באנדרואיד, חלק מהאפליקציות של גוגל אינן מותקנות מראש, ונדרש לחפשן בחנות האפליקציות של גוגל, מה שעלול להוות משימה מרתיעה עבור חלק מהמשתמשים. בנוסף, היישומים בחנות של אפל צריכים לעבור בדיקות רבות לאימות איכותן. זה אמנם גן סגור, אולם עם יתרונות.

  • אבטחה: מכיוון של-iOS יש עדכונים מתוזמנים ועקביים יותר לכל המכשירים, לאפליקציות זדוניות קשה יותר לחדור אליה ולתקוף אותה.

  • Apple CarPlay: חווית השימוש ב- Apple CarPlay עשויה להיות נעימה יותר מזו של Android Auto.

  • שירות: אמנם בישראל אין שירות ישיר של אפל, אולם בעולם חנויות אפל מובילות בתמיכה טכנית. AppleCare אינו זול, אבל לקוחות טוענים לרוב שהוא משתלם. בנוסף, הניראות של חנויות אפל ייחודי ומתחרים רבים בנסים להעתיק.

  • סחירות: מכשירי אייפון מאד פופולריים בעולם היד שניה, ולכן קל מאד למכור אותם ביחס למגוון דגמי יצרני האנדרואיד. לכן שידרוג עתידי יכול להיות פשוט יותר.

iPhone SE

ב- 8 במרץ השנה, הכריזה אפל על השקת הדור השלישי בסדרת iPhone SE, ובכך סיפקה את כרטיס הכניסה הזול ביותר להצטרף למשפחת האייפון. מדובר במכשיר שבנוי בגוף של אייפון 8, עם מעבד של אייפון 13, תוך הבטחה שיש לו יכולות וביצועים יוצאי דופן ובמחיר משתלם במיוחד. רוצים להצטרף לעולם של אפל, שכולל בין השאר iCloud, iMessage, App Store, Apple TV Plus, Apple Music, FaceTime? האייפון SE הוא הדרך הזולה ביותר לעשות זאת.

אף יצרנית מכשירי סלולר אחרת לא נקטה בגישה זו עד היום. תארו לעצמכם שסמסונג תיקח גלקסי S8 ותשים בו מעבד של S22 ותגבה מלקוחותיה מחיר עדכני. אז אצל אפל זה עובד.

בהשקת ה- SE, אפל מכוונת להתחרות במכשירי ה- Low Costהמתחרים של סמסונג בסדרת ה- A.

iphone-se

עיצוב

תשוו את העיצוב של הדור השני של ה-SE עם הדור השלישי הנוכחי, ולא טעיתם: הם נראים זהים. בעוד חלק מהאנשים טוענים שמשמעות האותיות SE הוא Special Edition, אחרים טוענים שזה קיצור של Same Edition. מראה האייפון הקלאסי אמנם אהוב על רבים, אבל אנו בשנת 2022, והעיצוב של ה-SE רחוק מלהיות חדשני. מי שמחפש מערך מצלמות אחוריות או מסך שמגיע עד קצה המסגרת פשוט לא ימצא אותם כאן.

מצלמה אחורית בודדת

מצלמה אחורית בודדת

למסך ה-SE יש שולים שחורים עבים מעל ומתחת למסך וכפתור בית עם Touch ID (טביעת אצבע) ולא Face ID (זיהוי פנים) שקיים באייפון 13. אם החזקתם מעמד עד כה עם אייפון 6,7 או 8, ה-SE ייראה לכם זהה מבחינת עיצוב ומבנה. רק הזכוכית מלפנים ומאחור עמידה יותר, כיוון שזו אותה זכוכית המשמשת בגב האייפון 13.

שולי מסך עבים ומראה רטרו

שולי מסך עבים ומראה רטרו

מבחינת מימדים, ה-SE מהווה אחד המכשירים הסלולריים הקטנים ביותר שניתן לקנות, גם בקרב האנדרואיד. למעשה הוא קטן כל כך, שאדם מבוגר עלול לחוש שהוא קטן מידי בשביל להקליד עם אצבעות גדולות. לכן אני מוצא אותו מתאים מאד לבני נוער.

חומרה

למכשיר יש את ה-A15 Bionic, שקיים גם באייפון 13, מה שאמור להפוך את ביצוע המשימות מהיר יותר. ה-A15 Bionic כולל מעבד 6 ליבות, מה שמסביר את הביצועים שנראה בהמשך. אבל אל תתבלבלו, ה-A15 הוא לא רק מעבד! מדובר במערכת שלמה (system on a chip) כלומר המעבד הגרפי משולב בו, וכך עיבוד התמונה מטופל. למרות שעדיין יש לו את אותה מצלמה כמו האייפון 8, ה-SE מסוגל ליותר בשל עיבוד התמונה.

עם זאת, מכיוון שבסופו של דבר מדובר במצלמה משנת 2017, יש גבול למה שאפל מאפשרת, בהשוואה למכשירי הדגל שלה.

המימדים הקומפקטיים שלו הם 14 ס"מ על 7 ס"מ, ומשקל של 140 גרם, ממש מיניאטורי בהשוואה לדגמי המתחרים. הוא כולל מסך בגודל 4.7 אינטש ברזולוציה של 1,334 על 750 פיקסלים, שמספק חיי סוללה ארוכים יותר מהמקובל. לי היא החזיקה יום שלם של שימוש אינטנסיבי ללא טעינה. אפל, בניגוד למתחרים, לא מספרת מהו הספק הסוללה. האייפון SE ניתן לטעינה אלחוטית בתקן Qi, ותומך גם בטעינה מהירה: טעינה של עד 50 אחוז תוך 30 דקות עם מטען של 20 ואט. תשומת הלב שמאז השיקה את האייפון 12, אפל אינה מספקת מטען עם המכשירים שלה. סמסונג חיכתה מספר שנים לראות את תגובות הקהל, ומאז שנת 2021 גם היא אינה מספקת מטען. כנ"ל לגבי אוזניות. רוצים, תקנו בנפרד.

המכשיר אמנם תומך בתדרי 5G, אבל מכיוון שהסים שלי אינו תומך בתדרים אלה, לא יכולתי לבחון זאת. עם זאת, שיחות שביצעתי איתו נשמעו ברורות לשני הצדדים בשיחה.

אם נתעכב מעט על המסך, אז גודל של 4.7 אינטש מספק את המסך הקטן ביותר בין כל מסכי האייפון הנוכחיים. מימדיו הקטנים מרגישים שהכל צפוף, במיוחד כשלמסך יש שוליים שחורים עבים בחלקו העליון והתחתון, ממש כמו בדגם האייפון 8. אל תצפו למסך OLED כי זה בסה"כ מסך LCD בסיסי שעונה על דרישות גלישה ותפעול בסיסי. המסך מתקשה להציג כראוי באור שמש ישירה, אבל בתוך הבית הוא עונה על הציפיות.

המכשיר זמין בנפחי איחסון של 64, 128 ו- 256 ג'יגה. כזכור, אפל היתה הראשונה לבטל נוכחות כרטיס זיכרון להרחבה, ומשכך הזיכרון המובנה שקניתם, הוא הזיכרון שיש לכם.

תקשורת

האייפון SE תומך ב-5G ולכן משדרג את חווית התקשורת שאפל מספקת: שיחות FaceTime באיכות HD או סטרימינג ברזולוציה גבוהה. תיקשורת ה- Wi-Fi תומך רק בתדרי 2.4 ו- 5 ג'יגה הרץ, אולם לא ב- Wi-Fi 6 הפופולרי.

iOS 15

בניגוד ליצרני הסלולר האחרים, אפל משווקת את מוצריה ביחד עם מערכת ההפעלה שלה, ובמקרה זה iOS 15. אחת הסיבות שקהילת האייפוניסטים המושבעים קיימת, היא בשל אהבתם לממשק במערכת ההפעלה iOS. בגרסת iOS 15 אפל הביאה לידי כך שהשילוב של ממשק משופר עם חומרה חדשה מספקים חווית שימוש מהירה ונוחה עוד יותר. אלו המבצעים שיחות באמצעות FaceTime יחושו שהם טבעיות יותר עם אודיו מרחבי ומצב פורטרט חדש, SharePlay מאפשר לשתף תוכן בזמן שיחת FaceTime, ההתראות עוצבו מחדש והשימוש ב-Live Text מזהה טקסט בתמונה. האפליקציה Apple Maps מאפשרת לבחור בין מפה דו או תלת מימדית, ולהציג את הסביבה בתצוגת לווין את אנימציה. זה שינוי קונספט משמעותי לעומת הוויז בו רבים מאיתנו משתמשים, בו התצוגה באנימציה בלבד.

שלל התצוגות האפשרויות של Apple Maps

שלל התצוגות האפשרויות של Apple Maps

באמצעות הטיה של המפה, היא מספקת חווית נהיגה תלת מימדית בעיר וכיווני הליכה במציאות רבודה. מזג האוויר עוצב מחדש עם מפות במסך מלא ותצוגות גרפיות יותר של נתונים, ארנק מוסיף תמיכה במפתחות בית ומזהי מדינה, ובקרות פרטיות ב-Siri, במייל ובמקומות נוספים ברחבי המערכת מגנים עוד יותר על מידע המשתמש.

לחיצה על פתיחת הטלפון עם טביעת אצבע מעולם לא היתה מהירה יותר. באנדרואיד אני רגיל לבצע מספר נסיונות עד שהמסך נפתח לי, ואילו באייפון פתיחת הנעילה מתבצעת מיידית, כי לחיצה ממושכת מפעילה את Siri.

צילום

האייפון SE כולל מצלמה אחורית אחת בלבד! אבל טובה, שנשלטת על ידי A15 Bionic:

מצלמת 12 מגה-פיקסל עם עדשה רחבה, כמו זו שהיתה באייפון 8, אולם מכיוון שהיא נתמכת במעבד ה- A15 Bionic, היא משופרת בכך שתומכת ב-Smart HDR 4: טכנולוגיה שמתאימה לתמונה את הצבע והניגודיות המתאימים לאובייקט המצולם, ביחס לרקע. אפל טוענת שבאופן זה ניתן לחשוף פנים באופן ראוי גם בתאורה בעייתית, באמצעות עיבוד Deep Fusion.

המעבד במכשיר מאפשר להטמיע סגנונות צילום שונים. אין המדובר בפילטרים כמו באינסטגרם, אבל אם תרצו שלתמונות שלכם יהיה מראה חם יותר או צבעים מרהיבים יותר, פשוט משנים את הסגנון ושבב A15 עושה את השאר כדי שהתמונה תיראה במיטבה.

אז בחנתי זאת באמצעות צילום בתנאי אור טובים, ולאחר מכן גם בתנאים מאתגרים.

צילום באור יום, דימדומים ולילה עם תאורת רחוב

צילום באור יום, דימדומים ולילה עם תאורת רחוב

מצאתי שתמונות שצולמו בתאורה טובה יוצאות טוב מאד, אבל בתאורה חשוכה המצלמה מתקשה לספק תמונות טובות. חבל שאין ל-SE מצב לילה כמו אצל המתחרים.

בנוסף, ניתן להקליט בוידאו באיכות 4K בקצב של 60 פריימים לשניה. לאור זאת מעט מפליא שאפל מציעה גרסה בסיסית של ה- SE עם 64 ג'יגה בלבד, כיוון שצילום ממושך ברזולוציה כזו עלול לסתום את הזיכרון.

צילום ב-4K ועדכונים מתוזמנים בתדירות גבוהה

צילום ב-4K ועדכונים מתוזמנים בתדירות גבוהה

המצלמה הקידמית רק 7 מגה פיקסל, מספקת תמונות בסיסיות לצורך קיום צ'ט ב-FaceTime.

עמידות

האייפון SE מדורג IP67 ומשכך עמיד בפני התזת מים ואבק. הוא נבדק בתנאי מעבדה מבוקרים עם חשיפה למים בעומק מרבי של מטר אחד עד ל-30 דקות. אפל טוענת שהעמידות בפני התזת מים ואבק אינה קבועה והוא עשויה לרדת כתוצאה מבלאי של המכשיר. אל תנסו להטעין אייפון כשהוא רטוב. נזקים כתוצאה מחשיפה נוזלים אינם מכוסים במסגרת האחריות.

ביצועים

האמת שזה מביך לומר זאת, אבל הדבר הטוב ביותר שקרה לאייפון SE הוא המעבד שלו. זה אותו המעבד שנמצא באייפון 13, והוא המהיר ביותר מבין כל היצרנים הסלולריים האחרים.

המבחנים שהרצתי עליו עם GeekBench5 סיפקו תוצאות טובות יותר מכל סלולרי אחר שבדקתי, כולל הסמסונג גלקסי S22 אולטרה שנסקר כאן לאחרונה שעולה הרבה יותר ממנו. הנתון הזה מאמת את העובדה שלתאימות בין מערכת ההפעלה למעבד יש חשיבות עליונה, ובשלב זה אפל מתאימה ביניהם באופן המיטבי.

תוצאות ב- GeekBench5 גבוהות משמעותית משל האנדרואיד היוקרתיים

תוצאות ב- GeekBench5 גבוהות משמעותית משל האנדרואיד היוקרתיים

סביבה ירוקה

האייפון SE עשוי מחומרים ממוחזרים, כגון מתכת ממוחזרת בגוף המכשיר, אריזה שאינה כוללת עטיפת צלופן חיצונית, ושימוש מינימלי בפלסטיק.

סיכום

אם אתם חובבי אייפון ומחפשים מכשיר קטן מימדים במחיר סביר ועיצוב רטרו, ושנת 2017 האירה לכם פנים, אז האייפון SE עשוי להתאים לכם. הוא מעוצב בדיוק כמו האייפון 8 שהושק ב-2017!

כל הדברים שאהבתם באייפון 8, נמצא גם ב- SE. לא חל שום שינוי בגוף הדק והקל, היעדר שקע האוזניות, מסך LCD, ומצלמות 12 מגה אחורית ו-7 מגה קדמית.

ה- SE זמין בצבעים אדום, לבן או שחור ובעיצוב קומפקטי. עם מערכת ההפעלה iOS 15, הוא מספק חווית משתמש חלקה. יש לו שדרוגים מרשימים בהשוואה לאייפון 8, באמצעות ביצועים של מעבד ה-A15 Bionic, שתומך ביכולות צילום מתקדמות, עריכת תמונות וגיימינג.

בחירה מבין 3 צבעים

בחירה מבין 3 צבעים

אם כבר הולכים על רכישה, כדאי לדעת שבתוספת מועטת יחסית, תוכלו ללכת על האייפון 13 מיני, שכבר כולל מסך Super Retina XDR OLED גדול יותר, בהיר יותר, מצלמה נוספת, Face ID ועיצוב עכשווי.

יבואן: iDigital

מחיר: החל מ-1,900 ש"ח

 

מעבר לתגובות בפורום