-
שיפור הפטיפון חלק ג'
כן, יש כאלה שאם הם לא משכיבים כמה עשרות אלפי ירוקים זה מבחינתם לא שידרוג. האמת שהם צודקים, יש מצבים שאין מנוס מכך ושידרוג ראוי עולה בהתאם.
אני כהרגלי בקודש מנסה כל הזמן לשפר את הסטאפ האנלוגי שלי. אני מנסה סוגים שונים של פלטות, עשיתי pod עם כיוון vta לזרוע ועכשיו שידרגתי שני דברים בפטיפון ששניהם בתכלס לא עלו לי כסף.
החלק הראשון הוא אינו שידרוג אלא יותר "אירגון" או העמדה שהביא לשיפור בתוצאה מכיןן שהפטיפון כרגע ממוקם טוב ותר מבעבר.
אסביר.
מכיוון שהפטיפון הזה מגיע עם בסיס מרובע ניפרד שמרים רק את הפטיפון בעוד המנוע יושב מחוץ לבסיס ואנו מקבלים מקבילות בין מגרעת גומי המקשר בין הפלטה למנוע. זה אומר שאם מוותרים על הפלטה הנוראית הזו אנו צריכים לקמבן בשביל שהמנוע יהיה מקביל למגרעת חוט ההינע החרוט על הפלטה.
אני כמובן וויתרתי עליו וקימבנתי מיקום זמני עד שאמצא דרך להרים את הפטיפון בעזרת חומר שישפיע כמה שפחות על הצליל. החלטתי לשים מתחת לרגלי הפטיפון טבעות בעובי ספציפי מעץ mdf שלאחר בדיקה מקיפה לא גרע ולא הוסיף דבר לצליל וזה כבר הישג עבורי שכן אני מאוד אוהב את הצליל האנלוגי שלי.
השידרוג האמיתי הוא זה.
הנוטינגהמים, כולם, מגיעים עם רצועת גומי שמקשרת בין המנוע לפלטה עליה מונח התקליט. גומי, כמיטב ידיעתי, הוא אינו חומר ששומר על עקביות בצורתו. כלומר, הוא מושפע מטמפרטורה, במקרה של הגומיה העבה בנוטינגהם היא גם מעבירה רזוננס לצלחת. ההיגיון שלי אמר שצריך חוט דק יותר יותר, גמיש פחות ושאינו יעביר רזוננס לפלטה.
מה הפיתרון? חוט תפירה חזק.
קשרתי את החוט באופן כזה שאפילו בריכוז ומבט עוקב לא ניתן למצוא את הקשר ומיקמתי אותו במקום רצועת הגומי העבה המקורי.
ההבדלים ברורים! ראשית החוט אינו רועד כמו רצועת הגומי המקורית מה שאומר שהוא אינו מרעיד את הפלטה. נכון, למרות שהיא כבדה בטירוף ואינה אמורה להיות מושפעת מהגומי הזה יש לזכור שפטיפון הוא הכלי הרגיש ביותר לכל רזוננס ולו הקטן והמזערי ביותר. השינוי בצליל הוא גם ברור. יותר שקט, יותר הפרדה וכמובן מיקרו ומקרו דינמיות משופרים.
המבחן הברור ביותר שממחיש את ההבדלים הוא כאשר מניחים את המחט בסוף התקליט כאשר התקליט מסתובב. עם הגומי המקורי ניתן לשמוע "האאאם" חלש מאוד בעוד עם החוט הדקיק ה"האאאם" הזה נעלם כלא היה.
אז קדימה, קחו חוט תפירה ותחליפו את הגומי המקורי ודווחו על ההבדלים. קל מאוד, חינם ומשפר בטירוף.
תתחדשו, תהינו, תמונות!
נמר לוי -
-
תנסה גם עם חוט דנטאלי
עובד מעולה
-
נכון. אמור להיות אפילו יותר טוב ממה שעשיתי. לא מעט אנשים משתמשים גם בסליל של קסטה.
זה מדהים עד כמה שמערכת אנלוגית רגישה לשינויים. כאילו יש בה חיים.
נמר לוי -
הי נמר,
חוט תפירה זה רעיון יפה אבל יש לו כמה מגבלות/בעיות:
1. הנוטינגהם מצטיינים במנוע חלש מאוד וציר (של הפלטה) שאפילו D9 לא יזיז ממקומו. הם יחודיים בזה. חוט תפירה בפטיפון אחר יכול לגרום לרזוננס שיגיע לאלפי הרץ ולכמה עשרות DB אסון לא יקרה אבל מי שרוצה ליישם על הפטיפון שלו שיזקוף אוזניים.
2. אם חוט התפירה שהשתמשת בו הוא פולימרי אז צריך להחליפו לעיתים קרובות כי מהר מאוד הוא יגיע לבעיות של רצועת הגומי רק בזער אנפין.
3. אם החוט הוא כותנה,גם כאן, נדרשת החלפה עיתית כי הכותנה משחררת "שערות" שמשפיעות לרעה על המנוע של הפטיפון שכן הן משנות את הלחצים על המיסבים שלו בשל חוקי הפיסיקה (צנטרפוגה)
4. אותו כנ"ל לגבי הקשר, הכוחות הצנטרפוגליים גורמים לנקודת הקשר של החוט להיות בעלת המשקל הגבוה ביותר במערך ומושכים את ציר המנוע פנימה או אחוצה או מרעידות אותו...
אני ממליץ להתיעץ עם היצרן בקשר לזה יתכן והוא חשב כבר על הרעיון וכל מה שאמרתי הופך לשטות אחת גדולה.
להשתמע
מנחם.
נערך לאחרונה על ידי menahem, 05-07-11 בשעה 23:08 -
גישה מעניינת מנחם.
כמובן שכל אחד צריך לשמוע בעצמו ואז להחליט אם זה השידרוג הנכון. אצלי זה עשה פלאים ולכן המלצתי לכולם.
נמר לוי -
ראשית, נשמע רעיון יפה! (Y)
במחשבה שנייה, עלה חשש מסויים.
אם אני מבין נכון, יש צורך להרחיק את המנוע עד שהחוט מתוח די הצורך כדי שהחיכוך בינו לבין המנוע ובינו לבין הפלאטה יהייה גדול די הצורך.
סביר להניח שעם הזמן והמתיחות, החוט מתארך בהדרגה והחיכוך קטן.
זה עלול ליצור מצב שבו החוט מחליק במידה גדלה והולכת, מה שייגרום בסופו של דבר למהירות הולכת וקטנה ו/או אי יציבויות קטנות. מרגע שהאפקט מאובחן, קל לתקן אותו מיידית, אבל כשהוא עדיין מתחת לסף האבחנה יש פשוט ירידה באיכות שאולי מרגישים בה בלי לאבחן מה בדיוק קורה.
כך נראות מחשבות לפני השינה...
לילה טוב ובהצלחה! 
עמיר
ה"אמת" אינה אצלי בכיס. כל מה שאני כותב הן מחשבותי האישיות בלבד, לא יותר, אבל גם לא פחות -
היי עמיר.
יש לי מד מהירות כך שאני עוקב תמיד {גם עם הגומי המקורי}.
תודה על ההארה. נמר לוי -
אני יכל לשמע לעצמי את השנוי בסאונד במערכת שלך.
אין לי ספק בהבדל בסאונד כשמחליפים בין סוגי רצועת,
למעשה לא פעם חשבתי לעצמי בזמנו במהלך הבחירה שבה התלבטתי בין לקנות NOTINGHAM ול ACOUSTIC SOLID ההבדל שהכי השפיעה מבחינתי בסאונד בבחירה היא סוג הרצועה כאשר ACOUSTIC SOLID מגיעה עם חוט דייג בברירת המחדל וה NOTINGHAM עם רצועת גומי ולטעמי החוט דייג נותן את חדות מסויימת שאני מעריך במוזיקה שאני אוהב לשמוע ושומע לרוב - מוזיקה קלאסית.
(בהנחה שמנטרלים את העובדה שהנוטינגהם הגיעה בזמנו תצורת זרועה ומחט משופרת בערכת הבסיס)
לגבי חוט דנטלי בניסיונות שאני ניסיתי אכן היה הבדל, אולם משום מה בחוטים שאני ניסיתי הם שינו את המתיחות שלהם באופן תדיר מה שהוביל בשינוי בסאונד ודרש יותר מדי התעסקות מה גם שאני לא הרגשתי שינוי משמעותי מחוט הדייג הרגיל שלי.
-
למרות שהפטיפון שלי הוא ברמת הכניסה להגדרת זוועה הנושא הזה סיקרן אותו ושוחחתי עם שני אנשים מענף הבנייה (מיד הקשר...) והינה התובנות שלי (ולא ברמת המומחה ברמת הסקרן):
קודם כל מה לפטיפון ולבניין? ובכן בבנייה המודרנית נעשה שימוש נרחב בחומרים פולימריים שמוסיפים אותם לבטון ולתערובות אחרות ושתפקידם להוסיף עמידה בכוחות הלחץ,התנועה והאלסטיות של מבנים מורכבים. נעצור כאן זה עולם שלם ומרתק.
נתחיל מחוט התפירה.
חוט תפירה על טהרת הכותנה: ובכן הכוח של חוט הכותנה הוא כוח מצרפי כלומר: על מנת ליצר בגד מכותנה מלפפים את סיבי הכותנה,בכל מיני שיטות ודרכים, ובאופן מצרפי מיצרים את הכוח של החוט לשאת את עצמו ולעמוד בתלאות הכביסה והלבישה. לחוט הכונתה טולרנס נמוך למתיחה והוא נקרע בקלות ונשחק בקלות באופן לא אחיד איננו מפזר חום באופן אחיד ועל כן הוא יישום גרוע כרצועת הנעה.
חוט תפירה סינטטי (עד 80% פולימרים 20% כותנה): לחוט הזה יתרונות רבים מבחינת כושר מתחיה וקריעה וכן בפיזור חום ובעובי אחיד אבל בגלל המבנה שלו הוא איננו אחיד כלומר אם תבדקו טוב טוב לאורך החוט ישנם מידות עובי שונות מה שגורם לו לתנודות בתדרים מאוד גבוהים (מעבר לסף השמיעה, ולצרה אחרת של אגירת חשמל אלקטרו סטאטי). חוט זה איננו מתאים ליישום.
חוט דייג: חוט דיג הוא שם גנרי לחוטי העשויים ניילון פולימרי שמקורו בדלק פוסילי. יש להם יתרונות בתחום הקריעה, טולרנס המתיחה, יכולת הרזוננס, עובי אחיד, יכולת נשיאת משקל גבוהה ולמרחקים גדולים, פיזור חום אחיד ודיוק העובי. אם תרצו חוטי הדייג הם היישום המתאים ביותר בשים לב לכך שגם להם יש רזוננס בתחום השמיעה ולכן מתיחת החוט חייבת להיעשות בעדינות ותוך כדי האזנה לתוצאה. מינוס נוסף שלהם הוא שהם קשיחים מאוד ומאוד טולרנטיים לכוחות צנטרפוגליים (בניגוד לחוטי התפירה שנסקרו) זה אומר שאם מתחתם אותם חזק מידי הם יחרטו את צלחת הפטיפון או את ציר המנוע ועלולים להסב נזק פיזי חמור. בשל כושר המתיחה הגבוהה של חוט הדיג גם אם הוא רפוי מידי הוא עלול גם לזייף במהירות הסיבוב וגם,וגרוע מכך, להימתח כל פעם שהמנוע מתחיל לסובב את צלחת הפטיפון ולגרום לנזק לציר המנוע ו/או לצלחת. הנזקים האלה הם מאוד קטנים ולוקח זמן עד שהם נראים וכשהם נראים "הלך" הפטיפון...
מיתרים של כלי נגינה: ישנם שני סוגים של מיתרים כאלה העשויים חומרים פולימריים (כמו חוטי הדייג) וכאלה שעשויים מתרכובות מתכתיות. הראשונים זהים בתכונותיהם לחוטי הדייג אולם לא מומלצים שכן הרזוננס שלהם שמיע ועלול להפריע אם לא ברמה הטונאלית אז סתם איזה זיזמזום מכאני באוזן בזמן שהפטיפון פועל. למיתרי המתכת יש הרבה יתרונות אבל שני חסרונות בולטים שהופכים אותם ללא מומלצים, הראשון: הם קשיחים מידי למגע עם פלסטיק או מתכות קלות כמו אלומניום ועלולים "לחרוט" בצירי המנוע ו/או בפלטה של התקליט. החיסרון השני: בישראל המאוד מהבילה (לחה) הם מחלידים (האיכותיים שביניהם לאורך זמן הלא איכותיים די מהר) וחלודה במכשיר כמו פטיפון היא בערך כמו גזר דין מוות איטי וארוך.
החוט הדנטאלי: למיטב ידעתי עוד לא מיצרים בנינים עם שיניים מכל מקום מעיון במרכיבי החוט הדנטאלי שאצלי בבית מדובר בחוט ממשפחת חוטי הדייג שמצופה בחומרים פלאסטים פרא-רפואיים שמטרתם למנוע נזק לציפוי האמייל של השן ולחניכיים ולמעשה ה"גליק" האמיתי של החוט הדנטאלי הוא בציפוי שלו ולא בחוט עצמו ולכן איננו מתאים ליישום.
ואטול על עצמי את תפקיד "פרקליטו של השטן": נכון שמי שמצר את פטיפונים (ובמיוחד את ההי אנד שבניהם) בסופו של דבר רוצה למכור והיכן שיוכל להוזיל העליות על חשבון איכות יעשה זאת. מנגד אני מסופק אם החיסכון בעלויות דווקא נמצא ברצועות ההנעה. כשמדברים על מנוע של פטיפון מדברים על משהו מאוד חלש ועדין אבל,עדיין חוקי הטבע עושים בו שמות. עדיין הפרשי טמפרטורה, חשמל סטאטי, כוחות הצנטרפוגה וכוחות התנע צריכים לבוא בחשבון בעת תיכנון ויישום רצועת ההנעה.
(למשל דוגמא: משקל הרצועה גורם למנוע להתאמץ רק פעם אחת כשהוא מתחיל לסובב את הצלחת אחר כך הוא רק צריך לספק מעט מאוד כוח לרצועה והיא עצמה,בגלל משקל וכוחות התנע, ממשיכה להניע במדויק את הצלחת היינו דווקא משקל הרצועה הוא זה שגורם לפטיפון להסתובב בדיוק נמרץ.)
רצועות מחומרים פלסטיים ותרכובות מתכת משמשות באלפי יישומים מעולם הרכב ועד עולם הרפואה והחלל. אני חושב שהמקום הכי נכון להתחיל בו הוא אצל היצרנים עצמם (שבד"כ משתפים פעולה עם הלקוחות שלהם) ולהתייעץ איתם לגבי תחליפים לרצועות ההנעה מן הסתם הם באמת יודעים מה טוב מכאנית ומה טוב סונית.
HIH
מנחם.
שרשורים בנושאים דומים -
מאת נמר בפורום פטיפונים - צליל אנלוגי
תגובות: 33
עודכן: 05-05-11, 21:06 -
מאת נמר בפורום פטיפונים - צליל אנלוגי
תגובות: 12
עודכן: 01-05-11, 00:18 -
מאת עינב23354 בפורום פטיפונים - צליל אנלוגי
תגובות: 1
עודכן: 26-01-11, 20:12 -