סוני 40W5500 - מסך LCD גדוש טכנולוגיות

ליאור קורן
06-05-2009 10:00

מסך ה- LCD מדגם 40W5500 אוצר בתוכו כמות מרשימה של טכנולוגיות, הכוללות חיבור אינטרנט והצגת ישומים על המסך, כמו גם חיבור רשת וניגון קבצי מדיה. ומה לגבי השחורים? לא התאכזבנו. ביקורת.


דגם ה- "40 הנסקר משתייך לסדרת טלויזיות LCD החדשה KDL W5500 של סוני, סוני הבטיחה לדחוס בדגם זה מגוון של טכנולוגיות ותכונות ואנו נבדוק כיצד מתממשת הבטחה זו בפועל.
סדרת W5500 נושקת לסדרות היקרות של החברה, היא כוללת תאורת פלורוסנט ולא LED כמו בדגמי העל, אבל חולקת תכונות רבות, כגון החלקת תנועה 100Hz וחיבור רשת, עם אפשרויות הזרמת קבצי מדיה.

העיצוב נקי ולבני לעין, השחור המבריק במסגרת אינו פוסח גם על מסך זה והקוים ישרים, עם פינות חדות לעין, הציפוי הקדמי שחור גם הוא ולהבדיל מטלויזיות LCD אחרות, גם כאשר המסך כבוי, הפאנל הקדמי נותר שחור ולא אפור כהה כמקובל.

בגלל הציפוי הנוסף, המסך משקף מעט יותר את התאורה בחדר, לא מדובר כאן בהשתקפויות נוסח פלזמה או אף מסכי LCD עם ציפוי מבריק (כדוגמאת סדרת A650 של סמסונג), נראה כי סוני הצליחה להגיע לשילוב מוצלח של תוספת שחור לתמונה מבלי להקריב יותר מדי בסעיף ההשתקפויות.



שלט רחוק
השלט צר וארוך, שחור למראה, לחצן Home מכניס את המשתמש אל תוך מערכת התפריטים, קצת מעליו, בצד ימין, מופיע לחצן Options שמוביל לרשימה מקוצרת עם גישה לפונקציות עיקריות.
אין בנמצא לחצני גישה ישירה לכניסות אלא לחצן שמכניס לתפריט כניסות בו אפשר לנוע מעלה מטה ברשימה.

חיבורים

סוני מסתכלת כנראה קדימה ומבינה שהעתיד הוא דיגיטלי, בהתאם לכך ניתן למצוא ארבע כניסות HDMI - שתיים מאחור ושתיים בצד.
מלבדן, נמצא גם תוספת ברוכה של שני חיבורי סקארט שדואגים להעביר אות RGB מהממיר של YES או HOT וגם כניסת קומפטננט יחידה, כניסת VGA PC עם חיבור אודיו במקביל, יציאת אודיו דיגיטלית אופטית ושתי כניסות אודיו אנלוגיות RCA.

סוני הורידה מהרשימה את כניסת ה- S-VIDEO, אולם מי שמחבר ממיר למסך או נגן DVD מקבל אפשוריות טובות יותר (סקארט, קומפוננט או HDMI), כך שחסרונה לא ממש מורגש כאן.

בצד, ישנה יציאת אוזניות, מעליה כניסת אודיו אנלוגית וגם וידאו קומפוזיט, בנוסף לשתי כניסות HDMI אותן ציינו כבר, ניתן לראות גם חיבור USB ואף חיבור רשת חוטית.

כאשר עוברים בין הכניסות השונות במסך, לוקח זמן עד שהאות מסתנכרן, חשנו באיטיות מסויימת בתחום זה בהשוואה למסכים אחרים, גם מרגע הדלקת הטלויזיה, עוברות שניות ארוכות עד שמופיעה תמונה על המסך.



תפריט XMB

תפריטי הטלויזיה של סוני יהיו מוכרים למי שמשתמש בנגן בלוריי של החברה או קונסולת ה- PS3, זהו תפריט XMB -Xross Media Bar שמתנהל בכיוון אופקי ואנכי, מה שמחייב תקופת הסתגלות קצרה, האייקונים נעים בתנועה חלקה ומשווים מראה עתידני.
הרקע השחור במיוחד מרמז כבר עכשיו על איכות הניגודיות והשחור במסך ונראה מעודד למדי.

התפריטים מושקעים, מפורטים וכוללים אפשרויות שליטה על תכונות ופרמטרים רבים, במבט ראשון, זה עלול להראות מבלבל מעט לעיני משתמשים חדשים, אך סוני הכניסו לתפריט גם מדריך הפעלה מקוצר שניתן לקרוא מן המסך (באנגלית), מה שמקל על הפעלה ראשונה.

תפריט הכניסות, מציג כל אחת באייקון תואם ומראה האם באותו הזמן מחובר אליה מכשיר.
תפריט Settings משמש כר משחקים בלתי נלאה ומאפשר לכוון אינספור פרמטרים בתמונה, צליל, רשת, יישומים שונים ועוד, אין ספק כי חובבי טלויזיות מתקדמים ימצאו כאן פוטנציאל מרשים לבילוי ממושך וצלילה אל נבכי התפריטים השונים.



חיבור רשת, הזרמת מדיה

40W5500 הוא בין הנציגים הראשונים לדור של טלויזיות מחוברות רשת ואינטרנט, המסך מאפשר לנגן ולהציג קבצי מדיה גם דרך הרשת, זאת בעזרת פרוטוקול DLNA שמיועד לצורך שיתוף קבצים בין מכשירי מדיה שונים, לשם כך יש להתקין תוכנת שרת DLNA על המחשב, כך שניתן יהיה למשוך ממנו קבצים אל הטלויזיה.

דרך הרשת הביתית, העניינים עדיין לא מאוד פשוטים, אם ברשותכם מחשבים ניידים של סוני, הקישוריות אמורה להיות פשוטה, אבל על מחשב ביתי שעובד עם Windows XP, התקנה של שרתי מדיה כמו TVersity ו- Media Connect לא הביאה להצלחה, צלילה אל תוך נבכי הסוגיה בגוגל העלתה כי נכון להיום, תוכנת Twonky היא בין הפתרונות הבודדים שמצליחים לעבוד בהצלחה עם המסך הזה, וכך אכן הסתבר בפועל, אם כי גם עם Twonky ניתן היה להציג רק תמונות שמאוחסנות על כונן המחשב ולא קבצי וידאו או אודיו.

וידאו דרך הרשת
התמיכה בניגון קבצי וידאו דרך USB או הרשת מוגבלת בשלב הזה לשני פורמטים בלבד: הראשון הינו הפורמט האנכרוניסטי MPEG1 שכבר מזמן אינו נמצא בשימוש, הפורמט השני הינו מעניין כבר הרבה יותר, זהו - AVCHD שמגיע כסטנדרט במצלמות וידאו HD חדשות ושנתמך בהרחבה בכל מכשירי ה- HD של סוני (מצלמות וידאו, נגני Blu-ray ועוד).
קובץ וידאו מסוג AVCHD באיכות 1080p נוגן בהצלחה מתוך דיסק און קי USB.

מדוע אין בנמצא תמיכה בפורמטי וידאו נוספים? סביר להניח כי הענין תלוי הן בתשלום זכויות שימוש בפורמטים השונים וכמו כן גם בבעיות שקשורות לאי תקינה מסודרת של פורמטים פופולריים, פורמט ה- MKV למשל, שמשמש לרוב מורידי קבצים פיראטיים ברשת, לא סביר כי יתמך במוצר רשמי של חברה אשר מקדמת את פורמט ה- Blu-ray.

באופן כללי, נראה כי התמיכה בפרוטוקול שיתוף המדיה DLNA נמצאת בחיתוליה, זאת על פי הדוגמא שלפנינו, טלויזיה כזו עדיין לא יכולה להחליף סטרימר ויש בהחלט לאן לשאוף ולהתקדם.
היות וניתן לבצע עדכוני תוכנה למערכת ההפעלה והיישומים שנמצאים במסך, אנו מקווים כי סוני תדאג לשדרוג תכונות ותרחיב את התמיכה בפורמטים נוספים בעתיד (בדיוק כמו שהוסיפה תמיכה ב- DivX לקונסולת ה- PS3).

טיונר שידורים דיגיטליים
בנוסף לכניסת אנטנת ה- RF המיושנת, כולל דגם זה גם טיונר דיגיטלי שתואם לתקן השידורים החדש, לא ניתן כרגע לבדוק תאימות בפועל לשידורים הדיגיטליים שצפויים להיות מושקים בישראל, אך באופן תאורטי לפחות, אמורה להיות תאימות בענין. 

הצגת תמונות סטילס על המסך

אינטרנט בטלויזיה

לפני ארבעה חודשים נחשפנו בתערוכת CES לחידושים האחרונים בתחום הטלויזיות, אחת המגמות החדשות שהוצגה היתה חיבור בין טלויזיה לאינטרנט, החברות Yahoo ואינטל הציגו בתערוכה את ערוץ ה- Widgets שמאפשר להציג מידע מאתרי אינטרנט, זאת בפס המופיע בצד התמונה.

ה- סוני 40W5500 הינה נציגה ראשונה בארץ שמציגה את החדשות הללו הלכה למעשה על מסך בייצור מסחרי.

ערוץ הווידג'טים של Sony מכונה Applicast, לשם הפעלתו, יש לחבר את המסך לרשת האינטרנט, זאת בעזרת חיבור הרשת החוטית.

אפליקציית ה- AppliCast מספקת יישומים כגון הצגת תמונות סטילס מאתר סוני אירופה (Picture Frame), שעון עולמי, מחשבון, שעון מעורר ויומן.

היישומונים מופיעים בטור, לצד התמונה:


אחד היישומים היותר מעניינים בערוץ ה- Widgets הוא קורא ה- RSS שמסוגל להציג עדכוני RSS אחרונים מכל אתר שמאפשר אותם ברשת.
הקלדת כתובת האתר המבוקש נעשית בעזרת החיצים בשלט הרחוק ובחירה באותיות המתאימות.

כמו במקרים של מוצרים אחרים המיובאים לארץ הקודש, התמיכה בעברית לא ממש קיימת ולכן בחירה באתרים ישראלים תעלה רק אותיות ג'יבריש על המסך וחבל.


איכות תמונה - שחורים מרשימים

כבר מהרגע הראשון בו הדלקנו את הטלויזיה, השחור בלט לעין, לתמונה יש אופי קולנועי עם שחורים ובהשוואה אליה, מסכי LCD רבים מציגים תמונה אפרפרה בהשוואה.

בתחילה, ניתן היה להבחין בזליגת אור מהפינה שמאלית עליונה של המסך, אולם לאחר כיול שכלל גם הורדה של עוצמת התאורה האחורית (שמגיעה בברירת המחדל בערך גבוה למדי), התופעה הצטמצמה מאוד.

כאמור, תהליך הכיול, במהלכו הורדה עוצמת התאורה האחרוית, כמו גם הבהירות, במקביל העלאת הניגודיות, הביאו לשיפור נוסף ברמת השחורים, מהנדסי סוני הצליחו להגיע לרמת שחור מרשימה, שנראת מרשימה אף יותר אם זוכרים כי מדובר כאן בטלויזיה עם תאורה אחורית מסוג פלורוסנט ולא LED.

המהדרין שמבקשים לקבל שחור קולנועי עמוק, יעשו זאת על חשבון קטן בנראות הפרטים בחלקים הכהים, מדובר על הקרבה קטנה יחסית, ניתן כמובן להגביר את התאורה בחלקים הכהים, זאת על חשבון השחור.

הניגודיות הטבעית מחוזקת ע"י מנגנון ניגודיות דינמית שמחזק ומחליש את עוצמת התאורה האחורית, הדבר נעשה באופן אלגנטי, ללא עליות וירידות פתאומיות של עוצמת התאורה במסך, במקרים מועטים, הגברת התאורה בסצינות חשוכות מחלישה במעט את השחור, אבל במקרים רבים, בהם מוצג תוכן חשוך ומואר יחדיו, נשמרת רמת שחור מכובדת ומרשימה (ראו מקרה התפריטים שמוצגים על רקע שחור כהה מאוד).

לחצן Scene בשלט מוביל לתפריט המאפשר לבחור בין מצבי תמונה קבועים מראש, כגון Cinema, Sports, מצב צפיה בתמונות ומבחר נוסף, מצבי תמונה אלו כוללים סט של פרמטרים קבוע מראש שמתאים לסיטואציות שונות.

שידורי טלויזיה רגילים - SD

אין מה לעשות, גם טלויזיה מהדור החדש ביותר נאלצת להתמודד עם איכות שידור לא אופטימלית, בחיבור אל ממיר YES MAX HD, התוצאה דרך חיבור HDMI מחודדת יותר בהשוואה לחיבור דרך חיבור אנלוגי כגון סקארט RGB, על המסך, ניתן להבחין ביותר תופעות שנובעות מחידוד, מה שגורם לתמונה להיות קצת יותר חדה ומפורטת לעין, אך במחיר מסויים של קוים פחות חלקים או מעוגלים.

ניסיון מאתגר ביותר של חיבור נגן DVD דרך חיבור קומפוזיט (הנחות ביותר) וצפיה ב-"קלטת ילדים", מהז'אנר שאינו ידוע בהקלטות טכניות איכותיות מרשימות במיוחד, הביא לתוצאה משביעת רצון ואפילו מתפיעה במעט לטובה, ה- 40W5500 הצליח להחליק חלק גדול מתופעות כיווץ התמונה שמופיעות במקור.

דרך חיבור HDMI, המסך מסוגל לזהות את סוג האות שמגיע אליו ומשנה באופן אוטומטי את יחס התמונה, סוני משתמשת במנגנון מתיחת תמונה המכונה Smart בכדי למתוח תכני 4:3 אל מצב 16:9.

בדוגמא שלפנינו, ניתן לראות כי במצב Smart, התמונה נחתכת מעט בשול התחתון והעליון (פס המידע התחתון נחתך בחלקו האמצעי), אך בתמורה מציע תמונה מתוחה בעלת עיוות קטן יחסית.

תמונת 4:3 במצב מתיחה רגיל Wide אל מצב 16:9

תמונת 4:3 במצב מתיחה חכם Smart אל מצב 16:9

שידורי HD

כאשר מעבירים למצב HD, נראה כי משהו בתמונה שהמתין בסבלנות לרגע זה פורץ החוצה, המסך הזה חי HD באופן הרמוני: התמונה חדה באופן שפורץ החוצה, אבל מבלי לוותר גם על חלקות תמונה וטיפול בבעיות כיווץ ודחיסה דיגיטלית.

סוני היא אחת מהמובילות העולמיות בקידום טכנולוגיית וידאו HD, כמנהיגת מחנה ה- Blu-ray, הטלויזיות שלה פועלות באופן מושלם עם פורמט זה, כולל כמובן תמיכה הרמונית בפורמט 1080p/24.

הסרט "8 צדדים לאמת" מוצג באופן חי ותוסס, עם חדות מצויינת שמציגה נוף עירוני קלאסי לעיני הצופה, פניו של דניס קוויד העומד מול נוף העיר מוצגות באופן מפורט, המסך מתמודד גם בצורה טובה מאוד עם הבדלי התאורה של חדר המלון אל מול הנוף הבהיר שבחוץ.

בסצינה הבאה, ניתן לראות כי ה- 40W5500 מצליח לשמר את השחור של מדי המאבטח וגם הרובה, אל מול הצבעוניות שנמצאת ברחוב, למטה, המסך מציג את הדמויות האנושיות הרבות שנמצאות למטה בפירוט מצויין ומציג תמונה חדה מאוד ולא גרעינית.

החלקת תנועה - TruMotion

תכונה נוספת, אותה מקדמת סוני בסדרות הבינוניות והיקרות שלה, הינה החלקת התנועה שמכונה 100Hz, סצינות הקרב העז שמתרחש בסוף הסרט רובוטריקים כוללת תנועה מהירה והכנסת מנגנון ה- TruMotion לפעולה מחליקה את העניינים באופן ניכר.
ניתן לכוון את עוצמת החלקת התנועה למצב High, אבל אז העניינים נראים חלקים מדי, כמו צולמו במצלמת וידאו ביתית, לכן לטעמנו, רצוי לבחור במצב Standard שמביא לאיזון טוב יותר בין תנועה חלקה לבין מראה קולנועי.

בתמונה הבאה, ניתן לראות את הגיבור עז הנפש כשהוא נס על חייו, הסצינה בה הוא נכנס למבנה המפעל הנטוש, חושפת לעין הצופה משחקי אור וצל, אותם מצלחיה הטלויזיה להציג באופן משכנע, תוך שמירה על שחור אמין ופירוט מצויין בחלקים הבהירים ויצירת מראה תלת מימדי לעין.

 

ג'יימס מתוודע למכונית האסטון מרטין שלו ולאקדח האישי בסרט קזינו רויאל, ואנו חוזים בשחור עמוק, במקרה הזה מוקרב חלק קטן מהפרטים של פנים הרכב לטובת מראה ניגודי - סצינה זו מערבת חלקים בהירים וכהים בכפיפה ומהווה אתגר ליכולות הפאנל ומעבד הוידאו, שמצליחים להקנות מראה קולנועי ושחור, שימו לב, למשל, לחליפה של ג'יימס שמצליחה לשמר את פרטיה, למרות הבד האפל.

אין ספק כי תמונת ה- HD בדגם זה מדגימה את ההתקדמות של טכנולוגיית ה- LCD בשנים האחרונות: החדות חושפת כל פרט בתמונה, אין גרעיניות בולטת לעין, גם הניגודיות מרשימה והתמונה זוכה למראה קולנועי.

להבדיל ממסכי LCD רבים שמעדיפים כי יצפו בהם בחדר מואר, משום שאז השחור נראה יותר אמיתי לעין (ולא אפור מואר שנחשף כאשר מכבים את האור), איכות התמונה ב- W5500 בולטת יותר לעין כשמחשיכים את התאורה בחדר, אז מתגלה איכות השחור, החדות פורצת עוד יותר החוצה וכל פרט ופרט מקבל את הייצוג הייחודי שלו.

סיכום

אם היה פונה אלינו היסטוריון שמחפש לתעד את התקדמות טכנולוגיית טלויזיות ה- LCD, היינו מפנים אותו לדגם זה של סוני, עדיין מדובר במסך עם תאורת פלורוסנט "סטנדרטית", אלא שסוני הצליחו לסחוט ממנה ביצועים מרשימים בעזרת שימוש בציפוי קדמי יעיל ושיטות דינמיות שמשלבות עיבוד וידאו ושינוי עוצמת התאורה.

מבחינת איכות שחור, זהו מסך ה- LCD (פלורוסנט) המרשים ביותר בו נתקלנו והוא מוכיח כי גם בויכוח הנצחי בין "פלזמה או LCD", הכל פתוח, כן, גם בסעיף השחור שנחשב בעבר לנחלתן של הפלזמות בלבד.

עמוס טכנולוגיות
סוני הצליחה לדחוס ערב רב של תכונות ויישומים במסך, התפריטים זועקים במראם "טכנולוגיה" והחיבור לאינטרנט מראה לנו מה הפוטנציאל שטמון בחיבור של מסך טלויזיה ואינטרנט.
החיבור לרשת הביתית טומן בחובו גם הוא פוטנציאל גדול, בשלב הזה מדובר בקצת יותר מטעימה, מה שמותיר בנו תאבון להרחבה נוספת של היכולות בעתיד.

לא עברו יותר מדי חודשים מאז הוצג הטכנולוגיות האחרונות בתחום ב- CES והנה סוני היא הראשונה שמציגה אותן בפנינו בישראל, זאת מבלי לוותר על איכות תמונה ושחור מן המשובחים ביותר שנראו בעת האחרונה במסכי LCD.
 
ציון:

מחיר: 11,990 ש"ח
יבואן: ישפאר

במעמד רכישת המסך, יוכלו הרוכשים לקנות בנוסף גם נגן בלוריי של סוני במחיר 990 ש"ח במקום 2,690 ש"ח

בעד: איכות שחור וניגודיות, מנגנון החלקת תנועה, חדות, אפשרויות שליטה מגוונות בתפריטים, קישוריות אינטרנט / רשת ו- USB.
נגד: השהייה בסנכרון אות במעבר בין הכניסות השונות, אין תמיכה בעברית בחיבור אינטרנט.


מפרט טכני - Sony KDL 40" W5500

גודל: 40"
רזולוציה: 1920X1080 פיקסלים
ניגודיות דינמית: 100,000:1
פאנל: 8 ביט
מנגנון 100Hz: כולל

זוית צפיה: 178º
הזרמת מידה דרך רשת: פרוטוקול DLNA
Applicast - הצגת ישומים על המסך וחיבור לאינטרנט
חיבורים: 4 כניסות HDMI 1.3, כניסת וידאו קומפוננט, שני חיבורי סקארט, קומפוזיט, כניסת מחשב VGA + קול, כניסת אנטנה RF, טיונר שידורים דיגיטליים, כניסות אודיו RCA, יציאת אודיו אופטית + אוזניות, חיבור USB, חיבור רשת חוטית LAN

מידות (כולל סטנד בס"מ): ג-68.6 ס"מ, ר-98.7 ס"מ, ע-30.3 ס"מ.
משקל כולל סטנד 21 ק"ג
צריכת חשמל: 131W


מעבר לתגובות בפורום