Blu-ray - מה זה בכלל?

ליאור קורן
07-11-2008 19:30

מה נותנת לנו טכנולוגית ה- Blu-ray ומה הקשר ל- High Definiton ? (וידאו)



ללא ספק, פורמט ה- DVD נחל הצלחה מוחלטת בתחום הבידור האלקטרוני וכיום הוא מצוי בכמעט כל בית בישראל והעולם המערבי.

ה- DVD נולד בתקופה בה שלטו טלוויזות CRT וככזה, הותאם לטנדרטים שהיו מקובלים באותה התקופה, מה שאומר רזולוציה של 720X576 פיקסלים (PAL).
אבל, כל מי שרכש מסך טלוויזיה דק וחדש, מבין שזה כבר אינו מספיק לעידן החדש של מסכי LCD ופלזמה: הרזולוציות של הטלוויזיות גבוהות בהרבה ואיך שלא תסתכלו על זה, DVD כבר לא מנצל את הפוטנציאל האמיתי של הרכש החדש והנוצץ.

בלוריי מגיח לעולם
לידתו של הפורמט הכחול לוותה בחבלי לידה בדמות מלחמת פורמטים עקובה מדם בה נלחמה סוני - מובילת מחנה הבלוריי בחברת טושיבה - המתחרה עם פורמט ה- HD DVD.
המלחמה נסתיימה בחודש פברואר 2008, המנצחת היתה סוני ועתה ברור כי התקן הבא בבידור הביתי הינו Blu-ray.

מי נתן לך את השם?

הקיצור המקובל בו משתמשים הוא BD – על שם Blu-ray Disk.

השם Blu-ray מגיע עקב השימוש בקרן לייזר כחולה עבור קריאת הנתונים מהדיסק, לקרן כחולה זו, ישנו אורך גל קצר של 405 ננומטר - זאת בהשוואה לקרן הלייזר האדומה של DVD לה אורך גל של 605 ננומטר.

אורך הגל הקצר, מאפשר לדחוס נתונים רבים יותר על אותו שטח דיסק בהשוואה ל- DVD למשל.

הדיסק מגיע בגודל סטנדרטי של 12 ס"מ (או 8 ס"מ בגרסה נדירה יותר), הקיבולת עומדת על 25GB לדיסק עם שכבה אחת, או 50GB על דיסק הכולל שכבה כפולה (Dual Layer), זאת בהשוואה לנפח של 8.54GB של תקליטור DVD.

גודל כזה של דיסק יכול לאחסן כשישה סרטי DVD מלאים, או לחילופין להכיל סרט יחיד, המגיע באיכות אודיו / וידאו גבוהה בהרבה ביחס לקיים וכאן בדיוק טמון היתרון של בלוריי.


כתבת וידאו: הדור הבא בקולנוע ביתי


בשיתוף עם אתר Ynet, ערך: מישל דור, צילם: שי רוזנצוויג


Blu-ray - שיפור בתמונה, קול ותפעול

וידאו

הרזולוציה בה מגיעים הסרטים, הינה 1920X1080 פיקסלים, מה שמאפשר לנצל באופן מירבי את רזולוציית המסכים החדשים. חלקם הקטן של הסרטים הינו באיכות Interlaced, חלקם הגדול הינו Progressive.
טכנולוגיות וידאו
מה עדיף, Interlaced או Progressive?
מידע נוסף

גם סוג קידוד הוידאו חשוב לאיכות הסופית, סרטי DVD הגיעו בקידוד Mpeg2, גם סרטי בלוריי הראשונים הכילו קידוד זהה, אך האחרים שבאו אחריהם, מכילים קידוד H.264 או VC-1, שניהם שייכים למשפחת Mpeg4 החדשה יחסית ומאפשרים איכות תמונה טובה יותר כאשר קובעים יחס דחיסה דומה ל- MPEG2.


קצב הנתונים של סרט BD, יכול להגיע עד פי 10 מזה של סרט DVD, מה שאומר כי מידע וידאו רב יותר מגיע אל המסך בכל רגע נתון.

קצב 24: סרטי קולנוע מצולמים בקצב של 24 תמונות בשניה, מה עד עתה שחייב המרה מאולצת לקצבים שונים (30/50/60 פריימים לשניה) בכדי להתאימם לצפיה ביתית.
בלוריי מייבא, בפעם הראשונה, את הפורמט הקולנועי לבית עם סרטים שמוצגים באיכות 1080/24p, שהיא הנאמנה ביותר למקור.


אודיו
פורמטי אודיו HD
עד כמה טובים פורמטי האודיו החדשים ביחס לקודמים?
מדריך פורמטי אודיו

ה- DVD הכניס חידוש לסלון הביתי בדמות פסקול 5.1 ערוצים (רמקולים) דיגיטלי שהרשים מאוד בזמנו, שתי השיטות – Dolby Digital ו- DTS, קופצות מדרגה גבוהה ומציגות מחליפים בדמות Dolby True HD ו- DTS HD Master Audio, גם כאן הקידוד איכותי יותר (דחיסה ללא איבוד איכות ביחס למקור) וקצב הנתונים גבוה בהרבה עם 5.1 או 7.1 ערוצים.


למעשה, האיכות אמורה להיות זהה או דומה מאוד לפסקול המקורי שמגיע עם הסרט שמוקרן בבית הקולנוע.

בגלל שמדובר בפורמטי אודיו חדשים, הרוב המוחלט של רסיברי קולנוע ביתי שנמצאים כיום בידי הציבור, אינו מסוגל לפענח אותם.
לשם כך, יש לרכוש רסיבר חדש, שמגיע עם רכיבי פענוח מתאימים.


מה ההבדל בין Blu-ray ל- HD – High Definition ?

זו אינה שאלה של הבדלים, הסרטים בבלוריי מגיעים באיכות HD, יותר מזה, רבים מקבצי וידאו HD שמורדים באופן לא חוקי באינטרנט, מתחילים את דרכם על דיסק בלורי באיכות המקסימלית (משם, כל המרה בדרך רק מורידה מהאיכות).

מהן הדרישות עבור פורמט ה- Blu-ray ?

וידאו

מסך LCD או פלזמה ברזולוציית HD (מינימום 720p) עם חיבור HDMI.

אודיו

רסיבר קולנוע ביתי עם מפענחי Dolby True HD, DTS Master Audio וחיבורי HDMI 1.3

חיבור HDMI
: להבדיל מפורמט ה- DVD שחייב כבלים שונים להעברת אותות האודיו והוידאו, ה- BD מעביר את כל המידע על כבל יחיד - HDMI.

רק דרך HDMI ניתן להעביר את פורמטי האודיו החדשים, חיבורי האודיו המוכרים (קואקסיאלי או אופטי) אינם מסוגלים להעביר אותם.


לחילופין, ניתן ליהנות מאיכות הקול החדשה אם לרסיבר הקיים ברשותכם יש 5.1 כניסות אודיו אנלוגיות ולנגן ה- Blu-ray ישנן 5.1 יציאות אודיו תואמות (לא בכל הדגמים זה קיים), כך נגן הבלוריי מבצע את הפענוח ומעביר את פסקול האודיו אל הרסיבר שמבצע את ההגברה.

האם הנגן החדש שלי יתמוך גם ב- DVD ותקליטורי מוסיקה?

כיום, הרוב הגדול של נגני בלוריי, תומך גם בניגון סרטי DVD (מחליף למעשה את הנגן הישן) וגם תקליטורי מוסיקה (CD).
חלקם של הנגנים, כולל גם כניסת USB או רשת למטרת ניגון קבצי DivX (או פורמטי וידאו נוספים), קבצי מוסיקה והצגת תמונות.
תפריטים ותפעול

תפריטי Blu-ray פועלים בשיטת Pop Up, מה שאומר כי אין צורך להפסיק את הרצת הסרט בכדי להגיע אליהם.
לחיצה על הלחצן המתאים בשלט והתפריט מוצג על המסך בעוד הסרט מתנגן, התפריטים עולים ויורדים מהמסך בסגנון "אה לה ויסטה" עם גרפיקה נעימה וחדה לעין.

סרטי DVD רבים כללו ערוץ קול נוסף, בו נשמעים קולות הבימאי והצוות כשהם מספרים על תהליך הפקת הסרט, הבלוריי הולך צעד נוסף קדימה ומאפשר, בנוסף לאודיו, להציג גם ערוץ וידאו בחלון קטן על המסך (PIP) עם הסברים של הצוות ועוד.

בחלק מהסרטים, ניתן לבצע חיפוש סצינה על גבי קו הזמן של הסרט.



נגני ה- Blu-ray החדשים מגיעים עם תמיכה ביישומי JAVA, מה שמאפשר הצגת תוכן נוסף שקשור לסרט, גם חיבור רשת הינו סטנדרט במכשירים החדשים, הוא מאפשר התחברות לאינטרנט וקבלת מידע נוסף על הסרט בו צפיתם זה עתה, עם הסברים, משחקים קשורים, טריילרים לסרטים נוספים ועוד.

פרופילי BD: כל זה מחייב כי הנגן אותו אתם מבקשים לרכוש יתמוך בפרופיל BD Live 2.0, נכון להיום, רוב הנגנים מגיעים עם פרופיל 1.1 אך מאפשרים לשדרג לגרסה החדשה יותר (יש לוודא זאת במפרט).


מהירות תפעול

נגני הבלורי הראשונים סבלו מאיטיות רבה בתפעול עם זמני טעינת סרט (מרגע הכנסה לכונן ועד להופעת הסרט על המסך) של 50-60 שניות מתסכלות.
המצב משתפר כיום, עם זמנים מצומצמים לשליש מהזמן ואף יותר.

האם קיימת מגבלת איזורי צפיה ב- Blu-ray

תקן הבלוריי מחלק את העולם לשלושה איזורי: A/B/C, ישראל כלולה באיזור B.
תקן ה- DVD קבע חלוקה ל- 6 איזורי צפיה גאוגרפיים, אך מזה שנים רבות, המכשירים בישראל כוללים רכיב Region Free שמאפשר צפיה בסרטים מכל העולם.
בבלוריי, מנגנון זה עדיין לא קיים, אך בבדיקות שנעשו, הסתבר כי סרטים רבים שהוגדרו כשייכים ל- ZONE A, נוגנו בהצלחה ב- ZONE B, נראה שמפיצי הסרטים עדיין לא מקפידים על ענין זה.

מחירים

ללא ספק, הלקוחות הראשונים שמיהרו לאמץ טכנולוגיה חדשה זו, שילמו מחיר גבוה למדי.
הנגנים הראשונים שהגיעו לישראל, עלו למעלה מ- 10,000 שקלים, אולם, כדרכה של כל טכנולוגיה, טבעם של המחירים לרדת וכיום הנגן הזול ביותר מתחיל מאיזור ה- 2,600 ש"ח.

לכך יש להוסיף מחירו של רסיבר תואם (תומך בפורמטי הקול החדשים), המחירים מתחילים בטווח של 3,500 - 4,000 ש"ח.
מי שמבקש להמתין עם רכישת רסיבר חדש, יוכל, לבינתיים, לחבר את נגן ה- BD לרסיבר קיים (דרך חיבור אודיו קואקסיאלי / אופטי) ולקבל איכות אודיו ברמה של DVD.

לחילופין, ניתן לרכוש מערכת משולבת שכוללת כבר הכל: מכשיר משולב של נגן BD + רסיבר, חמישה רמקולים וסאב וופר, זאת במחירים שמתחילים סביב 8,000 ש"ח - 9,000 ש"ח.

כותרי Blu-ray

המדינה המובילה במגוון הכותרים הינה ארה"ב, שם יצאו למעלה מאלף כותרים בפורמט הכחול, המגוון בישראל מצומצם בהשוואה, עומד על מספר עשרות סרטים בסניפי רשתות להשכרת וידאו (כמו בלוקבסטר) ועד מספר מאות בודדות בספריות מתמחות (כגון Kino).

מחירי הכותרים בארץ נעים בין 150 ש"ח ל- 250 ש"ח.

מעבר לתגובות בפורום