אולימפוס OM-D E-M10 – סטייל ואיכות במחיר שפוי

יואב פלד
23-05-2014 06:55

חסרת המראה החדשה של אולימפוס יורשת מאפיינים רבים משאר המצלמות בסדרה של אולימפוס, במחיר שפוי וגוף קומפקטי. בכתבה הבאה נבחן האם השילוב של החיישן המתקדם בגוף מעוצב וקומפקטי מצליח לייצר את המצלמה האידיאלית? ביקורת מצלמה.

מאז הציגה חברת אולימפוס את המצלמה חסרת המראה הראשונה שלה מסדרת ה-OM-D בתחילת 2012, ה-OM-D E-M5, ידענו שהיא לוקחת ברצינות את הקטגוריה החדשה, בניגוד לחברות ניקון וקנון שעוד לא הציגו מצלמה חסרת מראה ראויה.

לפני כשמונה חודשים אולימפוס הציגה את ה-OM-D E-M1, מצלמת הדגל שזכתה לשבחים רבים בביקורות באתרים מובילים, וכמובן שגם בביקורת שפרסמנו לאחרונה. בנוסף לאיכות הגבוהה של מצלמות ה-OM-D של אולימפוס, הן מאופיינות בעיצוב רטרו שמושפע מדגמי המצלמות האנלוגיות המסורתיות של החברה, עם עינית ממורכזת בעלת מבנה זוויתי בולט.

כמו שאר מצלמות חסרות המראה של אולימפוס, גם מצלמה זו מכילה חיישן בפורמט מיקרו 4/3, שקטן בשליש מחיישני ה-APS-C של המתחרות מבית סוני, פוג'י וסמסונג. האולימפוס OM-D E-10 היא השלישית בסדרת חסרות המראה של החברה והיא גם הזולה מאחיותיה, כלומר, הנזק לכיס הוא חצי מאשר מצלמת ה-E-M1. היא מכילה שילוב של מאפיינים של שתי המצלמות המתקדמות יותר, כמו למשל חיישן התמונה של ה-E-M5 (שגם בגיל שנתיים מציג ביצועים מצוינים), ומעבד התמונה של ה-E-M1.

אולימפוס E-M10 - ביקורת מצלמה
 גוף ושליטה – צלמים מתקדמים לא יתאכזבו

גוף המצלמה איכותי מאוד ומרגיש עמיד, הוא עשוי מתכת ושוקל כ-400 ג'. למרות זאת הוא אינו עמיד לפגעי מזג אויר (גשם ואבק) כמו מצלמת הדגל בסדרה. למצלמה שתי גלגלות שליטה השולטות במאפיינים שונים בהתאם למצב הצילום ויוצרות שליטה אינטואיטיבית ומהירה בכל מצב. אחת ממוקמת בקדמת המצלמה והשנייה באחוריה, כך שניתן לשלוט בשתיהן במקביל בעזרת האצבע המורה והאגודל. גלגלות השליטה קשיחות, אולי אפילו קשיחות מידי, בניגוד למצלמות מסדרת ה-NEX של סוני, שלפעמים מסתובבות ללא כוונת הצלם. לצערנו הגריפ הקדמי של המצלמה כמעט ולא קיים והמצלמה מרגישה לא בטוחה כאשר מחזיקים אותה ביחד אחת. לא ברור מדוע אולימפוס בחרה בעיצוב הגריפ השטוח, בעוד לדגם הבכיר E-M1 גריפ בולט ומצוין. ראוי לציין שאולימפוס מוכרת בנפרד גריפ חיצוני במחיר של כ-60 דולר. בנוסף לשתי גלגלות השליטה שציינו, מצד שמאל ממוקמת גלגלת מצבי הצילום הסטנדרטית. בנוסף, המצלמה כוללת שני כפתורים הניתנים לתכנות ומאפשרים גישה מהירה לתכונות שונות בהתאם לבחירת הצלם. חוויית השימוש במצלמה קורצת לחובבים ומתקדמים כאחד. למצלמה מצב אוטומטי ומגוון אפקטים המתאימים למצבים שונים, אך גם שליטה ידנית מצוינת שיוצרת תחושת זרימה אצל הצלם המתקדם.


אולימפוס E-M10 - ביקורת מצלמה 
אפשרויות תצוגה – איכויות מעורבות

ל-E-M10 יש מסך מגע אחורי בגודל 3" ועינית אלקטרונית מובנית. המסך האחורי זהה למסך במצלמת הדגל של הסדרה והוא באיכות גבוהה מאוד. מלבד אפשרות המגע, המסך גם ניתן להטיה מעלה ומטה. המסך בעל רזולוציה של 1.037 מיליון פיקסלים ואיכות התצוגה טובה מאוד, התמונה בהירה והצבעים לא דהויים ומהירות התגובה שלו מהירה גם כן. אפשרות המגע משלימה את חוויית הצילום המהירה בעת בחירת נקודת מיקוד ואהבנו במיוחד את האפשרות שנגיעה במסך מבצעת גם מיקוד וגם צילום בשבריר שניה. להבדיל מהמסך האחורי אליו יש לנו רק שבחים, העינית המובנית במצלמה לא עמדה בציפיות שלנו. למרות שהמצלמה אינה ממוקמת בשורה הראשונה של המצלמות ללא-מראה, עדיין ציפינו לעינית ברמה גבוהה מזו שמוטמעת ב-E-M10, או ברמה הקרובה לזו שניתן למצוא במצלמות השונות של סוני ופוג'י. העינית בעלת רזולוציה של 1.44 מיליון פיקסלים, הצבעים בה דהויים והתמונה נראית רועשת יחסית לתמונה הנקייה במסך האחורי. נקודה חיובית היא שזמן התגובה בעינית מהיר והיא מצוידת בחיישן קרבה המזהה את עין הצלם המתקרבת אליה, כך שמעבר התצוגה בין המסך לעינית נעשה ללא לחיצה מיותרת על כפתור כלשהו.

למרות רמת הביניים של העינית היא בהירה מספיק בשביל להיות עדיפה ועדיין מועילה בעת צילומים בצהרי היום. בנוסף, המצלמה מציגה אפשרות של Focus Peaking, אך בעת הגדלת התמונה זמן התגובה של התצוגה מתארך משמעותית, והתמונה נראית מגורענת מאוד. רמת התצוגה של ה-Focus Peaking הזכירה לנו את זו של מצלמות פוג'י, כשללא ספק המובילה בתחום זה היא סוני, שגם בהגדלה של X12 מציגה תמונה נקייה בעלת תגובה מהירה מאוד.

 
אולימפוס E-M10 - ביקורת מצלמה
מיקוד ושאר מאפיינים

אחת הנקודות החזקות במצלמות בפורמט המיקרו 4/3 היא מהירות המיקוד הגבוהה, וה-E-M10 מצטיינת בשדה זה מבין חברותיה. את המצלמה בחנו בשילוב עם עדשת פנקייק 17 מ"מ (34 מ"מ בהשוואה לפורמט מלא) עם מפתח צמצם מקסימלי של f/1.8. השילוב של המצלמה והעדשה יצר מהירות מיקוד כמעט מידי עם דיוק גבוה. גם ללא נקודת מיקוד מוגדרת מראש המצלמה כמעט תמיד הצליחה למצוא את המקום הנכון למקד עליו, וגם השימוש עם אפשרות המגע במסך האחורי יוצר מכונת צילום מהירה מאוד לצילום נושאים דינאמיים. לדוגמה, המצלמה לא התקשתה כלל "לתפוס" את המטוסים שצילמנו בזמן מטס חייל האוויר בחופי תל-אביב. בנוסף המצלמה מאפשרת מצב של מיקוד עוקב ובעת הבדיקה הצליחה לעקוב אחרי כלבים רצים בפארק ללא קושי.

אולימפוס E-M10 - ביקורת מצלמה

המצלמה לא מציגה מהירויות מרשימות במיוחד בעת צילום ברצף, 3.5 תמונות לשנייה עם מיקוד אוטומטי בין פריים לפריים, או 8 תמונות לשנייה כשהמיקוד והחשיפה נעולים, זאת לעומת המצלמה החדשה של סוני, ה-A6000, המסוגלת לצלם 11 תמונות בתמונה עם מיקוד אוטומטי.

האולימפוס מכילה מייצב תמונה מובנה בגוף המצלמה הפועל על 3 צירים בחיישן התמונה (לעומת 5 צירים בדגמים הגבוהים יותר) שמבצע את עבודתו נאמנה עם ייצוב של 3 סטופים מעבר לנקודה האפשרית לצילום חד ללא מייצב. מייצב התמונה עובד נפלא גם בעת צילום וידאו, והוא מציג יתרון לעומת המתחרות מצד פוג'י וסוני שמשאירות את מערכת הייצוב בעדשות, שכן לא כל העדשות מכילות מייצבי תמונה, בייחוד בעת שימוש בעדשות שונות בעזרת מתאמים.


אולימפוס E-M10 - ביקורת מצלמה
בדומה לרוב המצלמות החדשות בשוק, גם ל-E-M10 קישורית WiFi מובנית. אולימפוס מאפשרת העברת תמונות לטלפון הנייד, בנוסף לאפשרות שליטה מרחוק על המצלמה בעזרת הנייד, בתנאי שהורדתם את האפליקציה הייעודית של אולימפוס למכשירכם. לצערנו במצלמות של אולימפוס אין כרגע אפשרות להעברת תמונות בין המצלמה למחשב, שלדעתנו משמעותית יותר לצלמים רציניים הרוצים אפשרות גיבוי זמינה ללא התעסקות עם כרטיסי זיכרון, כבלים וקוראי כרטיסים.


איכות תמונה

כאמור, ל-E-M10 חיישן תמונה זהה למצלמה הראשונה בסדרה, ה-E-M5. כאשר אולימפוס השיקה את סדרת ה-OM-D עם ה-OM-D E-M5, החיישן שלה הציג קפיצת מדרגה ענקית לעומת שאר החיישנים בפורמט המיקרו 4/3. גם לאחר שנתיים המצלמות היחידות בעלות חיישן עדיף הן מצלמות הדגל של אולימפוס או פנסוניק שעולות יותר מכפול מה-E-M10 וגם חיישנים אלו לא מציגים יתרון משמעותי. אמנם החיישן עדיין נחות מזה שתמצאו בחסרות המראה בפורמטים גדולים יותר כמו פוג'י וסוני, אך איכות התמונה מרשימה בהחלט ולא תאכזב גם את נברני הפיקסלים.


השילוב עם עדשת הפנקייק הקומפקטית יוצר מערכת קטנה ומהירה המספקת תמונות חדות בכל תנאי תאורה. אורך המוקד של העדשה מקביל ל-35 מ"מ בפורמט מלא והוא אידיאלי לצילום רחוב. למרות החיישן הקטן יחסית ואורך המוקד הרחב, ניתן להגיע לטשטוש חלק ונעים ברקע בעת צילום בצמצמים פתוחים. בדומה למצלמה, גם העדשה עשויה ממתכת, בעותק שקיבלנו, הצילומים בצמצם הפתוח ביותר חדים במרכז, אבל סובלים מהחשכת פינות מסוימת. עם סגירת הצמצמים ההחשכה כמעט ונעלמת, והתמונה חדה מאוד לאורך כל הפריים.


אולימפוס E-M10 - ביקורת מצלמה

צילום וידאו
גם איכות צילום הוידאו טובה מאוד (ברזולוציית 1080p) והמיקוד האוטומטי פעיל ויעיל גם במצב זה, ניתן לשלוט על הפרמטרים בוידאו באופן ידני, אבל אולימפוס מאפשרת משום מה לצלם רק בקצב 1080/30p ואין מצבים נוספים כמו 24p / 25p / 50p. אם תרצו לעשות שימוש במיקרופון חיצוני, תצטרכו לעשות שימוש בזה הייעודי אשר מתחבר לתושבת הפלאש החיצוני (אין כניסה רגילה).

צילום ברגישות גבוהה


למרות גודלו הצנוע של החיישן, הוא מתמודד לא רע בכלל בצילום ברגישויות גבוהות. טווח הרגישויות הטבעי של המצלמה נע בין ISO 200 ל-25600. אמנם מופיע רעש גרעיני עדין מאוד מצילום ברגישות 400 ISO, אך הוא לא מפחית מחדות התמונה, ועד 3200 ISO  התמונות שמישות לחלוטין גם בצפייה ברזולוציה גבוהה או הדפסה גדולה. מרגישות 6400 ISO  ומעלה הרעש עולה והסרתו תגרום לאיבוד חדות לא מעטה. שימוש בצילומים ברגישויות האלה להדפסות גדולות אינו מומלץ, אבל מכיוון שרוב התמונות מיועדות לצפייה במחשב, ובמקרה הטוב להדפסה בגודל של 20X15, אין מניעה מלצלם עד רגישות ISO 12800, כמובן בתנאי תאורה חלשה שלא מאפשרת צילום ברגישות נמוכה יותר. התמונות הבאות צולמו בפורמט RAW, ללא הורדת רעש בעיבוד והן מוצגות בהגדלה של 100%.

אולימפוס E-M10 - ביקורת מצלמה

ISO 3200
 
אולימפוס E-M10 - ביקורת מצלמה ISO 3200

ISO 6400
 
אולימפוס E-M10 - ביקורת מצלמה ISO 6400

ISO 12800

אולימפוס E-M10 - ביקורת מצלמה ISO 12800
סיכום


הזמן שבילינו עם האולימפוס OM-D E-M10 היה תענוג. קודם כל, מבחינה חיצונית המצלמה נראית מצוין ופשוט כיף לצאת אתה לימי צילום. אמנם ביקורת "מקצועית" לא אמורה לייחס משמעות עודפת למראה, אבל למרות זאת חוויית השימוש במוצר מושפעת רבות גם מהמראה שלו. מעבר לכך, מערכת השליטה של המצלמה טובה מאוד ומהירות התגובה במיקוד ושינויי הגדרות מתבצעים באופן כמעט מידי. וכמובן, איכות התמונה טובה מאוד, בתנאי שנעזרים בעדשות איכותיות. איזון הלובן האוטומטי מבצע עבודתו נאמנה ולא התקשה לייצר גווני תמונה טבעיים בתנאי תאורה שונים, בין אם אור שמש, נורת להט או תאורת פלורסנט.


יש לנו מעט מאוד טענות כלפי המצלמה. הגריפ הקדמי כמעט שאינו קיים ויש צורך לרכוש תוספת על מנת להרגיש ממש בטוחים עם המצלמה ביד והעינית המובנית לא עומדת בסטנדרטים הגבוהים של המתחרים.


לסיכום, המצלמה מספקת תוצאות טובות מאוד וקו העדשות המצוין של אולימפוס מסייע ליצור מערכת שלמה סביבה. היא מומלצת למי שמעונין לעבור לעולם המצלמות ללא-מראה, אבל לא לוותר על אפשרויות השליטה שהתרגלנו אליהן במצלמות DSLR. הפערים המשמעותיים בין ה-E-M10 למצלמת הדגל, ה-E-M1 הם הגוף שלא אטום לפגעי מזג אויר ואפשרויות שליטה מתקדמות יותר. איכות התמונה של שתי המצלמות כמעט זהה, ולטעמינו העיצוב של ה-E-M10 יותר חלק ונעים לעין. האם הזכרנו שהיא נמכרת רק במחצית המחיר?


Olympus E-M10

מחיר

מחיר לגוף מצלמה: 3,299 ₪
מחיר לגוף + עדשת קיט 14-42 מ"מ: 3,699 ₪
שנתיים אחריות יבואן רשמי - גטר קונסיומר.

בעד: איכות תמונה מצוינת ביחס לגודל החיישן, מסך אחורי ניתן להטייה מעלה / מטה, חד ורגיש למגע, מהירות מיקוד מידית, עיצוב שובה עין, מערכת יצוב רעידות על החיישן (פועלת עם כל עדשה).
נגד: גריפ קדמי מינימלי, עינית מובנית ברמת ביניים.

תמונות דוגמה:

חתול

מטס חיל האויר

מטס חיל האויר

שדה פרחים

מכוניות

מטס חיל האויר

מעבר לתגובות בפורום