DVD מדבקה: מתחת למכסה המנוע של נגן זול

ליאור קורן
08-02-2008 07:30

כיום, ניתן לרכוש נגן DVD במחירים של 150 ש"ח - 200 ש"ח במקומות כמו סופרמרקט ועוד. כיצד מגיע היצרן למחיר זול שכזה ומהם הרכיבים בהם הוא מתפשר? לשם כך, פירקנו נגן DVD, התוצאות לפניכם.

נגן DVD... מי מאיתנו לא רכש מכשיר כזה?
מאז הגעתו לארץ, כבש פורמט ה-DVD בסערה את רוב בתי האב בישראל.
בעת הכניסה לשוק הישראלי, עמדו מחירי הנגנים על כ-1000$ ליחידה, מחיר שרק משוגעי הטכנולוגיה ו-"מאמצים ראשונים" היו מוכנים לשלם.

מאז, עברו, מכשירים רבים רבים על פס הייצור, נוספו להם תכונות רבות ומחירם ירד פלאים.
כיום, ניתן למצוא מכשירים מתוצרת מותגים ידועים במחיר שנע בין 400 ₪ ל- 1500 ₪.

אבל, בנוסף לכך, התפתחה תעשייה גדולה מאוד של נגנים (מקורם במזרח) הנמכרים במחירים זולים בהרבה, נגנים שניתן למצוא במקומות שלא חלמתם עליהם בעבר, למשל על מדפי הסופרמרקט.



"מדבקה"
נגנים אלו מכונים גם "נגני מדבקה": הם מיוצרים בד"כ במפעלים גנריים אשר מדביקים / מטביעים על חזית הנגן כל שם אותו יחפוץ מזמין הסחורה.

לעיתים, מדובר בשם של חברה ידועה מהעבר אשר פשטה את הרגל ונסגרה.

אם נסגרה אז מדוע ממשיכים להמכר מוצרים תחת שם זהה?

במקרים כאלו מסתבר כי הזכויות לשיווק תחת השם המקורי נמכרו ועתה משתמשים בהן עבור מוצרים שכל קשר בינם לבין החברה המקורית הינו מקרי ביותר.

העובדה שמוצרים כה רבים מיוצרים באותם המפעלים גורמת לריבוי דגמים (שנמכרים תחת שמות שונים) אשר הינם דומים להחשיד האחד לרעהו, לפעמים הבדל בין דגמי "חברות" שונות יתבטא בצבע כפתורים שונה או שינויים מינורים בתפריטי המכשיר.

לעיתים עומד הלקוח מול שני נגני DVD, האחד מתוצרת מותג ידוע והשני מתוצרת נגן מדבקה, זול ממנו. לכאורה שני הנגנים דומים בתכונותיהם, אז מה ההבדל? ישאל את עצמו.

 


בשיתוף עם אתר Ynet, ערך: אהוד קינן, צילם: שי רוזנצוויג, משתתפים: יעקב סלמן וליאור קורן

 

על איכות משלמים
המתמטיקה הצרכנית קובעת בד"כ כי על איכות משלמים, רוב הצרכנים מבינים כי במחיר זול כל כך חייבות להיות פשרות.

מבחינת פונקציונליות, גם נגני ה-DVD הזולים ביותר מספקים את הסחורה: הם יודעים לנגן סרטים בפורמטים שונים, כוללים לעיתים כניסות USB ותמיכה בכתוביות עברית עבור סרטי Dvix.

היכן מסתתרת לה הפשרה?
הרמנו מכסה מנוע של נגן DVD ובדקנו:

נתחיל ממקור החיים של הנגן: החשמל.
נגן DVD ממוצע מתחבר לרשת החשמל, החוליה הראשונה אותה יפגוש זרם החשמל בבואו למכשיר היא ספק הכוח.

תפקידו של ספק הכוח הוא להמיר את זרם החילופין שמגיע מהקיר לזרם ישר, הוא גם מוריד את מתח המקור (220V) לרמה כזו שלה זקוקים רכיבי האלקטרוניקה בנגן על מנת לפעול.

ספק הכוח אחראי גם לסינון הפרעות המגיעות מרשת החשמל ולהגן על הנגן מפני שינויים פתאומיים או זרם יתר שעלולים לשרוף את המכשיר.

לכן, חשוב מאוד שספק הכוח יכלול רכיבים איכותיים ועמידים.

ספק הכוח במכשירים הללו הינו מסוג "ממותג", בתמונה ניתן לראות שבב שתפקידו הוא לקבל מתח מהרשת לאחר יישורו, בנקודה זו הוא עולה לערך של יותר מ- 300 וולט של מתח ישר שמגיעים לג'וק. רכיב זה מייצר פולסים שנכנסים לשנאי והופכים בסופו של דבר למתחים נמוכים שונים המיועדים להפעיל את חלקי האלקטרוניקה המגוונים בנגן: כל חלק אמור לקבל מתח שונה שיכול לנוע בין 5V – 20V.


אז מה הבעיה כאן? כאשר שבב זה הינו מאיכות נמוכה, הוא לא יעמוד בעומס וישרף, מה שיוציא את הנגן מכלל פעולה.


קבלים: אלו הם רכיבים תפקידם לאגור אנרגיה (זרם) ולסנן אותה בנתיב בו הופך הזרם מחילופין לזרם עבודה ישר, כפי שהסברנו קודם, רכיב אלקטרוני זקוק לזרם ישר על מנת לעבוד.


הבעיה מתחילה כאשר הקבלים עשויים חומרים זולים, מה שגורם להם לסיים את חייהם תחת עומס עבודה (ל"הישפך"), לעיתים הם אפילו לא יעמדו בערכי הקיבוליות אשר מוטבעים עליהם. תקלה בקבל אחד או יותר תפגע בתפקוד המכשיר ועלולה להרוס חלקי אלקטרוניקה אחרים בנגן.

גוף קירור: בתמונה זו ניתן לראות את גוף הקירור של מעבד הוידאו בנגן.
מעבד הוידאו "עובד קשה" בזמן צפיה בסרט, מה שגורם לחימומו. לכן חשוב מאוד להצמיד אליו גוף קירור העשוי מחומר איכותי בעל יכולת פיזור חום טובה.


ברבים מהמקרים, גוף הקירור עשוי מתכת זולה ולא יעילה אשר מודבקת למעבד ע"י דבק לא איכותי, במקרים כאלו לא יצליח גוף הקירור לעשות את העבודה כמו שצריך, מה שיגרום לחימום יתר של המעבד, פגיעה בביצועיו (במקרה הקל) ואף עלול לגרום לשריפה שלו במקרה הקשה יותר.


מנוע: בכל נגן תקליטורים, נמצא מנוע חשמלי אשר מסובב את תקליטור ה-DVD, הדיסק נע על צירו וקרן הלייזר נעה על ציר קבוע בעודה קוראת את הנתונים מהדיסק.


כאשר המנוע והציר עליו הוא מסתובב אינם מאיכות טובה, סיבוב הדיסק אינו מדוייק, מה שגורם לסטיות ממסלול קרן הלייזר שלא מצליחה לקרוא את המידע שצרוב על הדיסק.

תלונות צרכנים
משה שטמפר, מנכ"ל חברת CDI מכרמיאל (יצרנית התקליטורים הראשונה והגדולה בישראל), מספר בהקשר זה על כמות תלונות גדלה והולכת מצד לקוחות בשנים האחרונות.
מסתבר שלקוחות רבים נתקלים בבעיות קריאה / ניגון של תקליטורים, התלונות מופנות אל החברות המשווקות תוכן לצרכן הסופי (סרטים/מוזיקה/משחקים) על תקליטורי DVD ומגיעות בסופו של דבר אל CDI.

פעמים רבות, נתגלה כי משנתבקש הלקוח לנגן את הדיסק בנגן DVD איכותי יותר, נעשה הדבר בהצלחה – מה שמוכיח להם כי הבעיה אינה במדיה אלא בנגן הזול.

לדעתו של משה, מגמת הגידול בבעיות הללו נובעת בעיקר מעליה ברכישת נגנים זולים שסובלים מוויברציות במנגנון סיבוב הדיסק בשילוב איכות ירודה של מערכות הלייזר.

מערכת קריאת הנתונים מהדיסק כוללת עדשה וקרן לייזר, היא חייבת להיות מאיכות טובה אחרת הקרן תפסיק לזהות ולקרוא תקליטורים לאחר זמן קצר.
זו הסיבה מדוע גם במקרים רבים, נגני ה"מדבקה" רגישים יותר לדיסקים צרובים או כאלו שנשרטו קלות (אבל מנוגנים בהצלחה בנגני DVD יקרים יותר).

פלסטיק
DVDפלסטיק הוא חומר המצוי בשימוש רב בנגנים, פלסטיק זול משמעו חומר עדין יותר.
עדינות החומר באה לידי ביטוי בגלגלי שיניים אשר נשחקים באופן מהיר ובאורך חיים קצר של גומיות אשר מאבדות את תכונותיהן האלסטיות - נמתחות לבלי שוב, מה שמונע מהמשתמש לפתוח או לסגור את מגירת הדיסקים.

עדינותם של החלקים הפלסטיים במכשיר מצריכה שימוש במשנה זהירות, במיוחד בעת תפעול מגש הדיסקים הקל והדק.





סיכום
אפשר לרכוש DVD זול, לפעמים זו האופציה היחידה שקיימת במגבלות התקציב, רק חשוב להבין מהן הבעיות שעלולות לנבוע עקב המחיר הזול.

יעקב סלמן, טכנאי האלקטרוניקה בו נעזרנו לצורך כתבה זו, מספר על לקוחות רבים שמגיעים עם תקלות בנגן DVD זול שרכשו.
ברוב המקרים, ניתן לתקן את המכשיר ע"י החלפת רוב הרכיבים שנסקרו בכתבה, אך אז מחיר התיקון עולה על מחיר נגן חדש שכזה.

הרצון לחסוך ממון ולרכוש נגן DVD בזיל הזול הוא מובן, רק כדאי לדעת שבסכום זה, ההימור גדול יותר.
למרות שהנגנים מגיעים עם שנת אחריות, רצוי לזכור כי הסיכוי המוגדל לריצות הלוך ושוב למעבדה שווה גם הוא זמן וכסף.
דון על מאמר זה בפורום!
מעבר לתגובות בפורום