NAD T787 – רסיבר קולנוע ביתי במבחן: כבד ושרירי

נמר לוי
10-06-2012 12:45

רסיבר הדגל של חברת NAD עומד למבחן, ה- NAD T787 מציג בסלון הבית קולנוע ביתי גדול מימדים, בעל עוצמה שתתמודד עם כל רמקול מצוי כמעט וביצועים מרשימים במוזיקה וסרטים. ביקורת רסיבר קולנוע ביתי.

אני מניח כי לא יהיה זה מופרך אם אטען כי אין חובב אודיו שאינו מכיר את היצרנית הזו. היא נוסדה לפני יותר מ-40 שנה, על ידי מספר חובבי אודיו שמטרתם היתה ליצר מוצרי אודיו בעלי "תמורה גבוהה לכסף”.  כיום, מייצרת NAD שלל מוצרים בהם נגני CD, מגברי פונו לפטיפונים, מגברים דו ערוצים וכמובן, רסיברים לקולנוע ביתי. לאחרונה עשתה היצרנית סוג של מתיחת פנים ממוצרים שנראו מיושנים בעיצובם לסוג של יישור קו עם שנות ה-2000 הנוכחיות. בפועל, העיצוב הפך למעוגל יותר, פחות ספרטני, הצבע האפור / כחלחל הדהוי קיבל נוסחה כימית חדשה ונצבע באפור כהה מודרני, כמעט שחור ועתה הוא נראה עדכני יותר. ובכלל, היצרנית הזו, לאחרונה במיוחד, שחררה כמה מוצרים מעניינים אותם נסקור בהמשך השנה.

היום נדליק אור על אחד מדגמי העילית החדשים של NAD, זהו רסיבר קולנוע ביתי מדגם הדגל, ה-NAD T787.

כאחד שמכיר שלל דגמים של היצרנית הזו תמיד היה לי לומר משהו על העיצוב המאוד ספרטני שלהם. אפשר לומר אפילו, כי עד עכשיו לא מצאתי מצאתי מוצר של NAD שהיה יפה או אפילו סקסי לטעמי. על הרסיבר החדש שלהם יש לי הרבה מה להגיד. ראשית אספר לכם שזה אחד הרסיברים הכבדים ביותר שיצא לי להרים. הוא כבד מאוד – 25.2 ק”ג, בנוי כמו טנק ובהחלט נראה עדכני. במרכז הרסיבר ישנו צג קטן שדי קשה לצפות בו מרחוק אך כאשר כל הנתונים מופיעים על מסך הטלוויזיה או מקרן, העניין הזה הופך לפחות חשוב. גוף הרסיבר נקי למדי מכפתורים. בצידו השמאלי ניתן למצוא בורר עגול המופעל על ידי לחיצה, והוא אחראי על רוב הפעולות. בחלקו התחתון של המכשיר, ישנה שורה בת 8 כפתורים נוספים האחראים על פעולות מתוכנתות מראש כמו הפעלה וכיבוי רמקולים באזור אחר,  בדיקת קבלת אות לרמקולים וכ"ו. הפעולות המורכבות  יעשו דרך בורר הלחיצים העגול.

NAD T787 – רסיבר קולנוע ביתי במבחן
הצד טכני

אודיו
מדובר ברסיבר 7.1 ערוצים, כאשר לכל ערוץ (מלבד אות יחידת הסאב שהא פסיבי) מסופקים 120 וואט ב-8 אוהם והיענות לתדר שנעה בין 20 הרץ ועד ל-20 קילוהרץ. נתון ההספק מרשים מאוד עבור רסיבר רב ערוצי, נאד, בניגוד ליצרניות רבות של רסיברים, מציינת באופן נאות את ההספק עבור "שבעה ערוצים פועלים בו זמנית" ולא רק עבור ערוץ בודד בצורה שמטעה (כי הוא יורד מאוד בהספקו כאשר מצטרפים אליו חבריו).

הרסיבר תומך בכל שיטות שידור הצליל החדשות (Dolby® TrueHD, DTS-HD™ Master Audio, Pro Logic® IIx, and DTS Neo:6 decoding) ולקינוח, איך אפשר בלי, מערכת RC חדישה ומשוכללת המאפשרת מדידה וכיול מ5 מקומות שונים בחלל על מנת להשיג את הצליל האופטימלי עבור סיטואציה בה מספר אנשים צופים יחדיו בסרט. בנוסף ניתן להוסיף לרסיבר חיבור ל-iPod על ידי הוספת אביזר NAD IPD 2 שמסתנכרן בקלות עם הרסיבר. (חבל שזה לא מגיע כסטנדרט כאן).


רב אזורי
הרסיבר הזה מסוגל לשלוח אות ל-4 איזורים שונים עם שליטה מלאה (מלבד RC) על כל איזור . כלומר, באיזור אחד ניתן לשמוע רדיו, בשני סרט, בשלישי מוסיקה וברביעי סאונד למשחק המחשב. כלומר, זו מערכת  בציביון של "בית חכם" בפני עצמה. בנוסף, יחידת ההגברה של הרמקולים האחוריים יכולים לשמש כמקור כוח לאחד מהאיזורים שתבחרו. המרגיז הוא שהאותות לאיזורים השונים יפעלו אך ורק בחיבור אנלוגי. לכן, DVD שמחובר בכבל אופטי או HDMI לא יעביר אות לאיזורים השונים.

וידאו
לרסיבר יש לא פחות מ-7 כניסות HDMI (ושתי יציאות) כאשר לכולן הוא מסוגל לעשות המרה ל-1080p. יש גם תמיכה בהעברת בתלת מימד. ובנוסף, יש לו שלל כניסות לוידאו כולל S-video ו-Composite שכמעט ואין בהן שימוש בסלון המודרני, אך טוב שיהיו לגיבוי.

NAD T787 – רסיבר קולנוע ביתי במבחן
חיבורים, הפעלה והגדרות
כאן הענין פשוט מאוד, למשתמש אין כמעט על מה לחשוב ולהתעסק בנושא. אך טרם ניכנס להגדרות אני מוכרח לציין כי הרסיבר הזה לא בנוי מצוין, חיבורי הרמקולים, למשל, הם בתצורת "פרפר" המאפשרים נעילה בטוחה וקלה במיוחד של כבל הרמקול. ניתן גם להסיר את המכסה העליון של הטרמינל וכך נוצר מקום לחיבור כבל בתצורת "בננה" שהוא עוד יותר נוח לשימוש אך מתנתק בקלות במשיכה (לא מומלץ).

עוד פרטים טכנים תוכלו לראות באתר החברה. בשורה התחתונה, מה שחשוב הוא איך זה נשמע:

מבחן האזנה

Batman - The Dark Knight
את הסרט הזה בודאי כולכם מכירים, ומי שלא – כדאי שישלים את החור הזה בהשכלה הקולנועית שלו. הוא עתיר אפקטים ואיכות הסאונד שלו לטעמי היא אדירה. רסיבר כזה, עם כוח בלתי נתפס ואיזון טונאלי וטבעיות לעילא ולעילא משכנעים אותי שמה שמתרחש שם, ברמת הצליל, הוא התרחיש האמיתי והנכון. קול פיצוץ זכוכית מעולם לא היה נשמע כל כך טבעי ומופרד. אפשר ממש לחשוב שמשהו התנפץ באמת על ידי. הדיאלוגים הבוקעים מהסנטר מעמידים לי שני אנשים מוחשיים מולי. אם היה לי מסך גדול יותר מהקיים כנראה שהייתי בטוח שקולם בוקע ממש מגרונם. הרסיבר הזה מדויק, טבעי ועשיר מאוד בטונאליות שלו. יחד עם זאת הוא גם ממחיש היטב מימדים ופרופורציות בין הצלילים השונים. הוא מצליח לספר לי באיזה סוג של חלל מתרחשת הסצינה. הוא מגלה שטח פתוח, חלל סגור קטן, חלל גדול ומהדהד והקונטרס בין החללים השונים הוא אדיר. הדינמיות של הרסיבר הזה היא אחת מהמרשימות שנתקלתי בהן. יש לו כוח אדיר, שליטה אבסולוטית ברמקולים והאמת היא שעל פי המשקל שלו והשנאים האימתניים לא ציפיתי לפחות בגזרה הזו.


James Bond - Quantum of Solaceגם כאשר צפיתי והאזנתי לצליל בסרט James Bond - Quantum of Solace לא היה ניתן להתעלם מהאיכויות של הרסיבר הזה. הוא העמיד מולי סצנת מרדף אמיתית. המנוע האימתני של מכונית הספורט של בונד הרעיד את סלון ביתי, התחושה היא שאני מצוי בתוך המכונית. יריות מרובה אוטומטי נשמעות מופרדות היטב, אין מריחות, אין נפיחות בצליל ואין שום תוספת שהיא אינה טבעית. הצליל מהיר, מיידי ומדויק. קשה מאוד להתעלם מהדינמיות של הרסיבר שמעביר למאזין היטב את התרחיש הסוני שבסצנת האקשן האלימה במיוחד ביחס למוסיקת המתח שחודרת לעצמות ומעשירה עוד יותר את האווירה. התוצאה כאן היא אולי אחת מהמרשימות ביותר ששמעתי עד כה בסרט הזה. שיתוף הפעולה בין חמשת הרמקולים ויחידת הסאב מושלם. האיזון בניהם מרשים מאוד. אף אחד אינו בולט יתר על המידה ואף אחד מהם אינו מרוחק. זה ממחיש היטב את איכות תיקון החדר האוטומטי של הרסיבר. החלל והמערכת מנגנים באופן מושלם. אין הדהודים ואין שמץ של חריפות. הצליל מאוזן ושומר על איזון גם בעוצמות נמוכות.

הרסיבר הזה הביא את הרמקולים שלי (ADVANCE ACOUSTIC EZY – SAT) לביצועים שלא חשבתי שהם מסוגלים להם. הבס, המידבס והאנרגיה היא רק חלק מההפתעות. מה שממש אהבתי הוא את הגודל שהרסיבר הזה הצליח לייצר. זה רק המחיש לי לאן ניתן להגיע עם רמקול פשוט יחסית אבל איכותי.

NAD T787 – רסיבר קולנוע ביתי במבחן
Rio
סרט שמשלב פס קול מדהים, סאונד נהדר והרבה מאוד אפקטים וקולות דיבוב מגוונים. תחילת הסרט כבר מגלה לי כמה הרסיבר הזה יודע לעשות מוסיקה. וכן, אנשי NAD באו מהסטריאו כמו הרבה יצרניות אחרות שמייצרות רסיברים אך החברה היא בין הבודדות שהצליחה לשמור על הגחלת הזו. הרסיבר הזה יודע לעשות מוסיקה היטב. לפחות בסרט הזה, בסצנת הפתיחה בה הציפורים פוצחות בשירה ברזילאית אנרגטית ושמחה. הצליל מפורט להפליא, דינמי ומאוזן. הבס מוגדר, הרזולוציה מעולה, השחורים הלא כל כך מרשימים של המסך שלי הפכו להיות מרשימים למדי. כלומר, האות העובר דרכו משפר את התוצאה פלאים לעומת המעבר מהסטרימר שברשותי למסך עצמו.

מוסיקה רב ערוצית

Adele - live at the royal albert hall
Adele - live at the royal albert hallאני יכול להעיד כי יש בזה משהו. למרות שאני מחובבי האודיו שעדיין חושב שמוסיקה שומעים בדו ערוצי אני פשוט נהנה מהחוויה הזו של רב ערוצי. אני נהנה גם בזכות העובדה שהרסיבר הזה מצליח לספק חוויה בלתי מתפשרת בשילוב בין סאונד לאפקטים. קולה של הסולנית נשמע מעולה. הסנטר קיבל זריקת אנרגיה אדירה. הזכיר לי מאוד את התוצאה עם המרנץ 7005 עם עוד קצת תוספת מידבס ואנרגיה. הכלים סביבה נשמעים מעולה. רמת ההפרדה טובה מאוד, הצליל עוטף היטב את המאזין ומשכנע בקלות שאני נמצא בין הקהל באולם אדיר המימדים. מסך גדול, כיסא קולנוע ואני משתכנע לחלוטין שאני נמצא שם בהופעה. פשוט מצויין!

בגזרה הסטריאופונית

על מנת לבחון את הרסיבר במוסיקה דו ערוצית חיברתי אותו לרמקולים הקדמיים של מערכת הסטריאו שלי, עקפתי את כל מערכות העיבוד (כולל RC). האמת היא שהוא שהה במצב זה במשך שבוע שלם בהם האזנתי לשלל קטעי מוסיקה. הרמקולים שלי חושפניים מאוד. הם מצביעים בקלות על "בעיות" ברסיבר והאמת היא שרובם, במיוחד הרסיברים שיצאו לאחרונה, לא רעים כלל באודיו דו ערוצי. אני אפילו זוכר לטובה את המרנץ 7005 שהפתיע עד מאוד בגזרה הזו. הרסיבר הזה, כמו ה-7005, גם כן מצוין בגזרה הזו. בחנתי אותו על מספר קטעי מוסיקה ולהלן המסקנות.

הרסיבר הזה מצטיין בשליטה וכוח. הוא מחזיק את הרמקולים שלי בקלות. הוא יחסית טבעי אם כי נוטה למתכתיות קלה מאוד בתחום הגבוה ואינני בטוח שהרמקול הממוצע שישודך אליו יחשוף זאת אם בכלל. במקרה הזה, המתכתיות הקלה הזו על רמקול שקוף במיוחד, כנראה שאינה רלוונטית כל כך לרוכש הממוצע. מאידך, מצאתי בס מעולה. מדויק, מהיר, מפורט מאוד, עמוק וטבעי. אולי הבס הטוב ביותר שיצא לי לשמוע דרך רסיבר קולנוע ביתי.

NAD T787 – רסיבר קולנוע ביתי במבחן
בהתמקדות על שיחזור כלי נגינה שונים במוסיקה קלאסית בחרתי כמובן בקטע הרפרנס Britten - Young Persons Guide to the Orchestra. ביצירה הזו גיליתי את אותה מתכתיות קלה כאשר ניגנו הכינורות וחליל הפיקולו. זה לא היה חריף, להיפך, הרסיבר הזה מאוזן מאוד. זו היתה מתכתיות שאין למצוא אותה בכלי הנגינה במציאות. יחד עם זאת, מצאתי שהוא דינמי מאוד, מצליח להעביר תשמורת סימפונית בצורה טובה, בס מעולה, מיד מלא מפורט ומופרד אך שוב, התחום הגבוה במוסיקה קלאסית אינו מהמשכנעים ביותר.

גם במוסיקת רוק וג'אז מצאתי שהתוצאה מפתיעה עד מאוד. במקרה הזה, אותה מתכתיות קלה בגבוהים נעלמה או לפחות התמזגה היטב עם צליל המצילות שהן, כידוע לכולנו, עשויות מתכת. אך הרזולוציה והפרטים בשאר תחום התדרים בהחלט ראויים לשבח.

במוסיקה אלקטרונית מצאתי כמה וכמה יתרונות כאשר היתרון הבולט הוא איכות הבס והרזולוציה במיד, נוסיף לזה תיבול חמים שמאפיין את הרסיבר הזה וקיבלנו יופי של תוצאה. האנרגיה שבוקעת מהרסיבר הזה היא בהחלט יוצאת דופן. מצאתי שהוא מצליח להעביר מוסיקה אלקטרונית יוצאת מגדר הרגיל.

בקולות אדם היה קצת קשה לקבל מיקוד וטבעיות אך משחק קל עם כבלי חשמל איכותיים מיקד את השירה בצורה טובה יותר והניב ביצועים משכנעים יותר. מאידך, הצליל גדול, אפילו ענק. הבמה מצויינת, יוצאת מגבולות הרמקולים, והדינמיות והשליטה ברמקול נפלאה. כוח וקונטרול זה הדבר האחרון שחסר לו.

עיבוד מאולץ
אהבתי מאוד את הביצועים שהצליח הרסיבר להוציא מהמערכת שלי בעיבוד ל-7 ערוצים למוסיקה. המערכת נותרה מאוזנת מאוד, החלוקה מוצלחת בהחלט ומוסיפה המון לחווית ההאזנה, במיוחד כאשר היא עשויה היטב.

לרסיבר שלל אופציות האזנה לאודיו דו ערוצי. מדובר בטכניקות חדשות של NAD שהופכות הקלטה דו ערוצית לרב ערוצית. לרוב אני די מזלזל באופציות הללו אבל תמיד מנסה. האמת מנסה ולאחר מכאן אומר לעצמי "טוב, אי אפשר לעשות את זה כנראה". Nad שברו את המיתוס. האזנתי הרבה פעמים למערכות אודיו טובות במוסיקה רב ערוצית עם מוסיקה שהוקלטה כך במקור. הרסיבר הזה הביא את אותה תחושה בדיוק. חשתי כאילו השיר הוקלט כך. מאידך, היה קצת קימפרוס בגבוהים, האיזון מעט ניפגע אך בגדול, האופציה הזו מרשימה בהחלט וסוף סוף אחת כזו שלא "רוצחת" את הצליל.

NAD T787 – רסיבר קולנוע ביתי במבחן
נקודות ציון

חשמל
כדאי לשים כאן דגש לענין. הרסיבר הזה מצליח לשקף היטב הבדלים בין כבלי חשמל ורצוי לשים לו אחד ראוי. ההבדלים יהיו בפרטים, דיוק, איזון ובמה. השיפור המשמעותי יהיה בקולות אדם, בלעדי כבל איכותי, הרסיבר אינו מרשים בגזרה הזו בעוד איתו הוא בהחלט מתחיל לדבר בשפה האודיופילית (אמנם רק מתחיל אבל גם זה אינו רע בכלל).

חום והעמדה
ראשית יש לזכור כי ה- T787 מתחמם. לכן, מי שחשב על העמדת רסיבר קולנוע ביתי עוצמתי בתוך מגירה כדאי שימשיך הלאה או ישנה גישה. מעבר לכך שאני לא מכיר הרבה מגירות שיחזיקו את משקל הטנק הזה, הוא פשוט ינזק. בנוסף, הרסיבר הזה אוהב משטחים יצוקים מעץ. על הרצפה הוא נשמע רע, על מזנון טלוויזיה עבה הוא נשמע טוב יותר משמעותית ועל שידה יעודית לאודיו הוא נשמע, מן הסתם (או שלא?) במיטבו. ספייקים מוציאים ממנו עוד כמה קילו של מתכתיות בצליל ולכן יש להימנע מהם.

התאמה לרמקולים
הרסיבר הזה מאוזן להפליא ויחד עם זאת גם חזק מאוד. הוא ישלוט כמעט בכל רמקול שישודך אליו ויעדיף רמקולים ממשפחת הצליל הניטרלית או האנליטית.

מה הפריע לי
בכל זאת, ישנם כמה דברים עקרוניים שהפריעו לי ברסיבר יקר שכזה.
ראשית הפריעה לי מאוד העובדה ש- NAD לא הטמיעה תמיכה Airplay מובנה במכשיר. היום מבחינתי זה אמור להיות סטנדרט.
עיגון ל-iPod גם כן אמור להיות סטנדרט. במידה ותרצו לעגן מכשיר שכזה, תאלצו לרכוש מכשיר בניפרד. חבל.
שלט רחוק: אומנם הקליטה שלו מטורפת אבל השלט הזה הוא פשוט במבנהו, פלסטיקי ונטול צג, יש גם שלט שני, קטן ופשוט עוד יותר לשלוט ב- Zone הנוסף.

שלט רחוק NAD T787 – רסיבר קולנוע ביתי במבחן
שורה תחתונה

למען האמת, אני לא ממש מופתע בסיום הבדיקה. NAD יודעת לעשות מוצרים טובים, אך הפעם היא מתעלה מעל עצמה. קשה מאוד להתעלם מאיכות הבניה, איכות החומרים והעיצוב הקרבי והמאסיבי של הרסיבר הזה. הכח דורש את שלו בסעיפי משקל, גודל וחום, הרסיבר מתחמם כמו מגבר סטריאו בהמתי והוא שוקל כמו ערמה של בלטות, בעיקר בגלל השנאי הגדול. ולכן, אם ברשותכם מדפי זכוכית מעוצבים ומעודנים, קחו בחשבון שהוא עלול לעשות "שינוי קל" במצב הזכוכית. מערכת ה-RC המדהימה של הרסיבר מכיילת את הצליל בהתאם לחלל החדר בצורה מדוייקת ביותר, היא קלה להפליא להפעלה והכי חשוב, לא מצאתי שום סיבה לתקן כאן בצורה ידנית שום דבר. שימו מיקרופון, הציבו אותו ב-5 נקודות שונות בחלל (על פי ההוראות) וקיבלתם מערכת מאוזנת, מהירה שמרגישה כאילו החלל נבנה במיוחד עבורה. יחד עם זאת, למרות הטכנולוגיה והשיכלולים ברמת המיתוג והסאונד חסרו לי מספר פיצ'רים בסיסיים שבמחיר הזה, שהוא כלל לא  זול, אני מצפה לקבל כחלק מהמכשיר. אבל כשמסתכלים על החבילה הכוללת, ביחס לאיכות הצליל המרשימה, גם החסרונות הללו מתגמדים מול הענק NAD T787.

מחיר: 18,000 ש"ח
אחריות ושירות: טופ אודיו

מעבר לתגובות בפורום