ביקורת: קנון SX30 IS - מצלמה עם זרוע ארוכה

גולן טופמן
29-04-2011 18:00

דמויית ה-DSLR של קנון עומדת למבחן ומביא איתה שני כלי נשק עיקריים: זום מפלצתי של X35 וחיישן של 14 מגה-פיקסל. גוף המצלמה שודרג משמעותית מקודמותיה בסדרה ויש גם צילום וידאו HD ומסך מפרקי. ביקורת.


כמה זום?

כצלם חובב, הרבה לפני שעברתי לעולם ה-DSLR, נהגתי לצלם עם דגמי מצלמות דמויות DSLR. היתרון בגופים כאלו מצוי בכמות (על האיכות אדבר בהמשך), שפע של מגה פיקסלים וזום ארוך טווח בדרך כלל. הכינוי אגב- "דמוי" הוא שגוי ומשתמשים בו רק בשל היותו נפוץ בקרב צרכני המצלמות. מבחינת חיישן ויכולות, מדובר במצלמות קומפקטיות בעלות 'סופר-זום'. ידוע שבקנון מאוד אוהבים את גזרת מצלמות הסופר-זום ולכן החברה נשארת נאמנה במשך השנים לליין ה-S ששודרג לשם 'SX' לפני כמה שנים.

בכל מצלמה שרכשתי בחלוף השנים, נשאלתי את אותן השאלות: "כמה זום?", "כמה מגה פיקסל?"- כי ככה זה. בקרב הצרכן הממוצע מצלמה טובה היא מצלמה שמסוגלת "לראות רחוק" והיא בעלת רזולוציה גבוהה מאוד. האם זה נכון? לכך אתייחס בסיקור.

Canon SX30 – יורשת לסדרה מפוארת

אם להביט מבחינה היסטורית, הרי שבעולם הדיגיטלי, קנון החלה סדרה שקיימת עד היום עם הכרזתה על ה-S1 is ב-2004. משם נמשכה הסדרה ל-S2, S3, S5 והתחדשה עם מראה משודרג ב2008 עם ה-SX1 וה-SX10, כל אחת ממוצבת בפני עצמה. הממשיכה כבר הייתה ה-SX20 בעוד שהיא שומרת על המראה של שתי קודמותיה.

הפעם החליטו בקנון לבצע שינוי בעיצוב ומבנה המצלמה, כשהם בונים את גוף ה-SX30 באופן דומה מאוד למצלמות הכניסה מעולם ה-DSLR, כמו ה-EOS 550D למשל.


אז אמנם ההכרזה על המצלמה נעשתה לראשונה בספטמבר 2010, גם בשל הערך הנוסטלגי, בתור בעלים לשעבר של ה-s5 is האלמותית, הרגשתי צורך להתנתק לרגע ממפלצת ה-DSLR שלי, להניח בצד את הפלאש, העדשה והתיק הגדול ולחזור לימים שבהם הכל היה פשוט הרבה יותר.


קנון SX 30 IS  - ביקורת
מבנה ועיצוב- להיות בלי אבל להרגיש עם


כאמור, ל-SX30 יש מבנה שמאוד מזכיר את מצלמות הכניסה מעולם ה-DSLR של קנון. המשמעות של השינוי בפועל הינה מבנה דבשתי (שיא גובהה של המצלמה- 108 מ"מ) כשהחלק הגבוה במצלמה הוא זה של העדשה. בצידה הימני של המצלמה נמצא את הגריפ הצידי - קטן מאוד וקצר מאוד, אם תשאלו אותי – לא לכל יד. חבל מאוד שבהשוואה למצלמות קודמות בסדרה, הוחלט להקטין את הגריפ, במיוחד כשמדובר במצלמה רחבת מידות באופן יחסי - 123 מ"מ.


למצלמה יש מראה מאוד מקצועי, למרות המיצוב שלה ובקרב קהל החובבים, היא בהחלט תתפוס את תשומת הלב.

בהשוואה למצלמות ה-SX הקודמות, כאן אין שימוש בשילוב של כמה חומרים, אלא בפלסטיק קשיח שחור לאורך כל הגוף.
העדשה עצמה יוצאת משרוול מסיבי מאוד וגם מוגנת בתוכו כראוי.

ייתכן ומדובר בסוג של פיצוי לגריפ הצידי הקטנטן - בצידה האחורי של המצלמה נמצא שקע מחוספס להנחת הבוהן בזמן הצילום. כפות הידיים שלי אינן גדולות מאוד, אלא ממוצעות ואני יכול להעיד שהשקע מסייע באחיזה של הגוף.


בחלקה העליון של המצלמה נוכל למצוא את הפלאש (וכפתור ההקפצה שלו משמאל), גלגלת ברירת מצבי הצילום (עליה אפרט בהמשך), ידית הזום וכפתור ההפעלה והכיבוי.


קנון SX 30 IS  - ביקורת
צג LCD
למצלמה יש מסך מפרקי ברזולוצייה של 230 אלף נקודות ובגודל של 2.7 אינץ'. הרזולוציה הנמוכה של המסך אינה מפריעה כל כך - במקרה הכי רע אנו רואים תמונה מצויינת כטובה דרך המסך. גודל המסך מספק בהחלט ואיני רואה סיבה להגדיל את הגוף לשם שינוי גודל המסך.


מבחינת גוף המצלמה, בגדול- מדובר במבנה פלסטיקי, אך יציב וקשיח. יחד עם סוללה וכרטיס זיכרון המצלמה מגיע למשקל של כ-601 גרם - לא קל במיוחד.


תפעול - גלגלות בעיקר


כאן נתקל בעוד תופעה שיובאה מעולם ה-DSLR – גלגלות שליטה. ל-SX30 יש סה"כ שתיים כאלו. הראשונה היא זו שבוררת את מצבי הצילום והיא ממוקמת באופן מסורתי בחלקה העליון של המצלמה ובצידה הימני, בדומה למצלמות כניסה לחובבי צילום. לא תמצאו שום הפתעות בין מצבי הצילום שכוללים מצב אוטומטי, פורטרט, נוף, ספורט, סצינה (לצילום בלילה), עדיפות תריס, עדיפות צמצם, מצב תכנות ומצב ידני מלא.

למי שרק נכנס לעולם הצילום, מדובר במצלמה מצויינת שכן היא לא מאלצת להיכנס ל-"מים הרותחים" ישר עם עדשות וציוד צילום, אבל מנגד נותנת את האפשרות להתמקצע על המצבים הידניים, שזה חיובי בהחלט.

יש גם מצב נוסף ונפרד משאר חבריו - צילום וידאו. כאמור ה-SX30 מסוגלת לצלם וידאו ב-HD וברזולוציה של 720X1280 שזו רזולוציה שצריכה להספיק היום לרוב המשתמשים, במיוחד למתחילים. קצב הצילום עומד על 30 פריימים לשנייה.
 
הגלגלת השנייה היא זו שנמצאת בצידה האחורי של המצלמה ולעניות דעתי - במיקום מושלם. מעט מתחת לשקע הבוהן תוכלו למצוא את הגלגלת, וזאת תאפשר לכם גישה מהירה לשינוי ה-ISO, פיצוי חשיפה, טיימר, צילום מאקרו ופרט לדפדוף בתפריטים, תוכלו לשלוט גם על הפוקוס הידני באמצעותה. לגלגלת זו מקש אמצעי והוא סוג של OK לכל הפעולות שנבצע.

פרט לגלגלות לא נמצא יותר מדי כפתורים אחרים פרט לכפתור בורר מצב התצוגה, כפתור הצגת התמונות, גישה לתפריט, שינוי גודל תמונה והקלטת וידאו. פרט לכפתורים אלו, לא תזדקקו לשום דבר אחר בתפעול המצלמה.


קנון SX 30 IS  - ביקורת
עדשת המצלמה - חלומו הרטוב של כל צלם? שאלו את החיישן


גשו לכל צלם מקצועי ושאלו אותו כמה ציוד היה יכול לחסוך במידה והייתה לו עדשת 24-840 מ"מ. לשם ההשוואה, בין העדשות המקצועיות של קנון (מסדרת L היוקרתית) ניתן למצוא עדשות 70-200 מ"מ ו-100-400 מ"מ. לעולם לא נמצא טווח כה גדול, גם מסיבות כלכליות - בכדי לייצר עדשה שתהיה טובה מבחינה אופטית ותכלול טווח כה גדול, נדרשים משאבים רבים ותידרש גם תמורה יוצאת דופן מהקונים, כך שזה לא ריאלי. הפתרון במצלמות DSLR: יציאה לשטח עם סט של עדשות, והחלפת במידת הצורך.


ל-SX 30 יש רעיון אחר לחלוטין - מצלמה אחת שמספקת את כל הטווחים שציינת ואף יותר (ופחות) מכך. משמע- במצלמה שבה נקבל תמונות רחבות באופן יחסי, נוכל לתפוס גם ציפורים ומטוסים ללא כל בעיה.


קנון SX30, ביקורת, עדשת זוםקנון SX 30 IS  - ביקורתאם נביט במפרט הטכני הספיציפי של העדשה, נראה כי מפתח הצמצם המקסימלי הינו 5.8 בעוד שהמצב הפתוח ביותר של הצמצם הוא ב-2.7. במצב זה נוכל להשיג עומק שדה רדוד, עפ"י המצב בשטח. חשוב להדגיש שמפתח הצמצם משתנה בהתאם לאורך המוקד (כמה "הוצאנו" או "הכנסנו" את העדשה).


חיישן קטן
על פניו, הכל נשמע מצויין, למעט חיסרון קטן במצלמות מסוג זה (אני שוב חוזר ומדגיש - לצלם המתחיל זה לא יהווה בעיה ברוב המצבים, אך עשוי להוות מגבלה בסופו של דבר- טבעי לחלוטין). החיסרון- גודל החיישן. שלא כמו ה-G12 של קנון (שעולה בהתאם), לסדרת הסופר-זום יש בסה"כ חיישנים קטנים. ל-SX30 יש חיישן CCD בגודל של 1/2.3  אינץ' (לעומת 1/1.7 אינץ' ב-G12). בין היתר, המשמעות הישירה של גודל החיישן היא בעצם התמודדות המצלמה בתנאי תאורה בעייתיים.


במצבים רבים מצאתי עצמי מטפס במעלה ערכי ה-ISO במצלמה, כשבערכי 800 ומעלה (כולל) התמונות התגלו כמאוד גרעיניות. דרכים להתמודדות עם החולשה יהיו בעזרת חצובה (במידה ומצלמים חפצים סטטיים) או שימוש בפלאש המובנה.


קנון SX30, ביקורת, ביצועי ISO
שורה תחתונה - מומלץ לעצור ב-ISO 400.

הערך המקסימלי ב-ISO הוא 1600, אם כי לא מומלץ להגיע אליו, אלא אם מדובר בברירה אחרונה.

ביצועים בשטח - צבעים טבעיים, מהירות ושקט


כל עוד תצלמו באור יום - מצבכם יהיה מצויין. ה-SX30 מספקת טווח דינמי מאוד של צבעים ואני מצאתי את הטון כטבעי מאוד וקרוב למציאות. במצבים רבים באור יום צילמתי במצב אוטומטי, אשר בחר עבורי את כל ההגדרות הנדרשות - זה חלק מהכיף בצילום במצלמה כזו. פרט למצב אוטומטי מצויין, גם שלב העיבוד נעשה בתוך המצלמה, כך שאין הרבה מאוד תיקונים כשמגיעים הביתה.


באמצעות המייצב השקט (בטכנולוגיית ULTRASONIC של קנון) המצלמה עובדת בצורה שקטה מאוד וכמו כן גם ה-Shutter Lag נמוך מאוד (כשנייה אחת, אף פחות). חיסרון משמעותי הוא קצב הצילום- עד 1.4 פריימים לשנייה-בלבד.


זיכרון, סוללה וחיבורים


המצלמה פועלת באמצעות סוללת ליתיום מסוג NB-7L אשר מסופקת עם מטען יחד עם המצלמה. תא הסוללה, בתחתית גוף המצלמה, כולל גם את פתח כרטיס הזיכרון, בעוד שהמצלמה תומכת במגוון נרחב של כרטיסים- SD, SDHC, SDXC, MMC, MMCplus, HCMMCplus.

בצידה הימני של המצלמה נוכל למצוא חיפוי גומי ומאחוריו חיבורי HDMI, USB ו-AVI.

סיכום


ה-SX30 היא מצלמה חביבה מאוד ואפשר לומר שיש בה הכל. היא מצויינת לטיול בחו"ל או כל מאורע שאליו לא נרצה לסחוב ציוד כבד. בנוסף, מדובר בפתרון מעולה עבור אנשים שמבצעים את צעדיהם הראשונים בעולם הצילום וזאת בגלל מגוון של אפשרויות ידניות לתפעול המצלמה, כולל עבודה דרך העינית, במקום מסך ה-LCD המפרקי.


עם זום מרשים של X35 תוכלו לצלם גם העורב שבעבר השני בפארק הירקון, כולל וידאו באיכות HD.


מנגד, קיימים כמה דברים שעדיין מאוד מפריעים בדגמים מסוג זה. החיישן קטן מאוד ותואם לחיישנים שקיימים במצלמות קומפקטיות פשוטות. הרגישות לאור לוקה בחסר והגרעיניות גבוהה מאוד בערכי ISO סבירים. סימן שאלה נוסף הוא  אפשרות של צילום HDR מובנה במצלמה,שלא קיים וחבל.


בסופו של יום ה-SX30 מומלצת למשתמש המתחיל, אשר ימצא את השימוש בה מהנה מאוד, ויקח זמן רב עד שימצה את יכולותיו איתה. למשתמשים המתקדמים אשר מעוניינים במצלמה קומפקטית לצד הציוד ה"כבד", אני ממליץ לדלג על סדרה זו ולבדוק לגבי ה-G12 או ה-S95.               

ציון:

מחיר: 2,200 ש"ח
אחריות: 3 שנים של קרט

תמונות דוגמה
לחץ להגדלה

קנון SX30, ביקורת, תמונות דוגמה

קנון SX30, ביקורת, תמונות דוגמה

קנון SX30, ביקורת, תמונות דוגמה

קנון SX30, ביקורת, תמונות דוגמה

קנון SX30, ביקורת, תמונות דוגמה

קנון SX30, ביקורת, תמונות דוגמה

מעבר לתגובות בפורום