הבדלים בין מסך טלוויזיה LCD או OLED אמריקאי מול ישראלי

ליאור קורן
15-04-2011 06:00

אחת ולתמיד, מה הם ההבדלים בין מסך טלוויזיה אמריקאי לעומת "ישראלי", האם המסך יכול לפעול בישראל ומה צריך לבדוק בעת רכישת מסך LCD LED או OLED שכזה.

מדריך זה נכתב לאור שאלות חוזרות ונשנות בפורום מסכי טלוויזיה של DTOWN, שאלות שנשאלו בעיקר ע"י תושבים חוזרים או כאלו שביקשו לייבא מסך אמריקאי.

במהלך השנים, נתקלנו לא אחת ולא פעמיים במקרים בהם הגיעו לכאן מסכים הפועלים בשיטה האמריקאית ולמרות נסיונות מרובים של טכנאי YES או HOT למשל, לא צלחה מלאכת הצגת תמונה תקינה על המרקע.

במקרים אחרים, הלקוח לא ויתר והמסך נלקח למעבדה מקומית להחלפת רכיבים (לא תמיד אפשרי כיום) או בוצעה רכישת מעבד וידאו חיצוני, פעולות שהוסיפו לעלות הכספית של המסך, עלות שלא נלקחה בחשבון מראש.


זהו אינו מדריך רכישה צרכני אלא טכני (שמפרט את ההבדלים בין דגמי שני האיזורים), מי שמבקש ליבא מסך באופן עצמאי, מוטלת עליו מלאכת החישוב של אחוז המיסים, עלות ההובלה והויתור על אחריות ואת כל זה להציב במשוואת הכדאיות אל מול עלותו של מסך מדגם מקביל בארץ.


שנאי 220V-110V


הדבר הראשון אותו נבדוק יהיה התאמה למתח רשת החשמל. בישראל, מדובר על 220 Volt / 50Hz ואילו בארה"ב זה 110 Volt / 60Hz.


ניסיון לחבר מסך 110 וולט לרשת החשמל הישראלית יסתיים במהרה ובאופן מר, לכן, הפעלת מסך אמריקאי בישראל, דורשת רכישת שנאי חיצוני (טרנספורמטור) שמקבל "מהקיר" 220 וולט וממיר אותם ל-110 וולט ותדר- 60Hz.


שנאי 220V-110Vיש להתאים את הספק השנאי לזה שצורך מסך ה- LCD או OLED: מסתכלים בתוית שמצויה בגב המסך או בחוברת ההפעלה ומחפשים את נתון ההספק בוואטים (Power Consumption). רצוי לרכוש שנאי בעל רזרבות של זרם במידה של כ- 30% לפחות (יש שיאמרו אף כ- 50% יותר) מעבר לצריכת הספק המסך. לדוגמה, אם מסך הטלוויזיה צורך כ- 150 וואט, רצוי לרכוש שנאי בעל יכולת הספק של כ- 200 וואט לפחות.


וידאו – שוני בקצב וברזולוציה

רוב, אם לא כל מסכי הטלוויזיה שנמכרים בישראל נחשב ל- "מולטי סיסטם", משמע, המסכים מסוגלים להציג תכנים שמגיעים ממקומות שונים בעולם, בין אם זה תוכן מאירופה או ארה"ב ולכן, אין שום בעיה, למשל, להציג על מסך "ישראלי" קטע וידאו שצולם במצלמה אמריקנית.

אך, לא כך הוא הדבר בארה"ב, שם הרוב הניכר של המסכים מתאים להצגת תכנים מקומיים בלבד.


באופן עקרוני, מה שמבדיל בין התקן בו משתמשים בישראל ובאירופה מול התקן האמריקאי, זה קצב התמונות בשניה (בשידורי HD וגם SD) - שנגזר מתדר רשת החשמל המקומית, בנוסף, גם הרזולוציה שונה (בשידורי SD בלבד).


יש לזכור כי כל המרה מפורמט וידאו אחד לשני מורידה מאיכות התמונה, ההבדלים באיכות הנראית לעין תלויים באיכות אותו ממיר (מעבד וידאו) חיצוני.


ראשית, נבחין בין שימוש בחיבורי וידאו אנלוגיים, לבין חיבור דיגיטלי.


חיבור אנלוגי – PAL מול NTSC


דרך כניסות הוידאו האנלוגיות במסך: קומפוזיט, S-Video, סקארט וקומפוננט, עוברת תמונה בתקן PAL (מלבד קומפוננט שמסוגל להוציא גם תמונת 1080i).


תקן PAL האירופי / ישראלי: רזולוציה של 720X576 פיקסלים (576 שורות) וקצב פריימים של 25 או 50 שדות (חצאי תמונה) בשניה.


תקן NTSC  האמריקאי: רזולוציית 720X480 פיקסלים (480 שורות) וקצב פריימים של 30 בשניה (29.97 ליתר דיוק) או 60 (59.94) שדות בשניה.


שני התקנים, נבדלים בינהם גם בפרמטרים שקשורים לאופן העברת הצבע בתמונה.


מסך אמריקאי שתומך ב- NTSC בלבד, לא יציג יתאים לחיבור אל ממיר רגיל של הוט או יס למשל (וגם לא ממיר DTT), החברות YES או HOT מחויבות לספק אות בתקן השידור המקובל בישראל.


במקרה הזה, יש לרכוש ממיר חיצוני מ- PAL אל NTSC שיבצע המרה של השידור הישראלי לזה האמריקאי. ממירים כאלו יכולים לעלות מספר מאות שקלים והם מתאימים, כאמור, רק לשידור רגיל (SD).

יש לזכור כי ישנם כמה תקני PAL – בישראל מצוי בשימוש PAL B/G, אחרים אינם מתאימים כלל לשימוש כאן ויציגו תמונת שחור לבן בלבד או חוסר תמונה, כמו תקן PAL-M שמתאים לברזיל, PAL-N של פארגוואי ועוד.

HDMI - חיבור דיגיטלי 50Hz מול 60Hz

חיבור הוידאו הדיגיטלי שמצוי בממיר HD של YES או HOT (ובחלק מממירי ה- DTT), מסוגל להוציא לטלוויזיה אותו וידאו ברזולוציה משתנה של החל מ- 576i ועד ל- 1080i.


בדומיין הדיגיטלי, אין משתמשים במונחים כגון PAL או NTSC אלא בציון של רזולוציה וקצב תמונות, למשל 1080i/50 (ערוצי HD) מציין שידור ברזולוציית 1920X1080  פיקסלים, בקצב של 50 שדות לשניה.


HD READYכאמור, מסכי הטלוויזיה שנמכרים בישראל, תומכים בקצבי שידור של 50Hz/60Hz ולכן יוכלו להציג קבצי וידאו של 720p/50 או 720p/60 למשל.


בארה"ב, הסטנדרט הינו תמיכה בקצב 60Hz בלבד וזה מה שיצוין גם במפרט המסך.


אולם, יש מסכים אמריקאיים שתומכים גם בהצגת תכני 50Hz, מסך שכזה, באם יחובר אל ממיר YED או HOT HD, יוכל להציג כהלכה גם תכנים מספקי שידורים מקומיים.


אגב, עקב השוני בתדר הבסיס של השידורים, מסכי טלוויזיה (LCD או פלזמה) שכוללים מנגנון החלקת תנועה, יציגו מספרים שונים: מסכים אמריקאיים, יגיעו עם מנגנוני 120Hz / 240Hz ואילו מסכים ישראליים / אירופאיים, יגיעו עם 100Hz / 200Hz.


כיצד מבררים האם תקני השידור הרצויים נתמכים בדגם המסך המבוקש?


ראשית, יש להסתכל במפרט הטכני, שם זה אמור להיות כתוב. אבל, בחלק מהמקרים, מסך אמריקאי יתמוך בוידאו בתדר 50 הרץ, מבלי שעובדה זו תצויין במפרט. הסיבות להשמטת הנתונים יכולות לנבוע מחוסר רלוונטיות לשוק המקומי או מגבלה אותה הטיל היצרן על היבואן המקומי, זאת בכדי לשמור על בידול של השוק האמריקאי מול שווקים אחרים ועצירת נסיונות "זליגה" מאיזור לאיזור (מחירי המסכים בארה"ב זולים לא רק יותר מאלו בישראל, אלא במקרים רבים גם ביחס לאירופה).


לכן, האישור הסופי לכך שמסך הינו תואם גם לתקן בישראל יוכל להתבצע דרך בדיקה של הענין מול המפיץ המקומי למשל, או דרך בדיקה בפועל אל מול המסך הספציפי, זאת בעזרת מכשיר DVD למשל שמוציא תמונת PAL או שימוש בסטרימר והגדרה של אות היציאה שלו לתדר 50Hz (למשל 720p/50).


לסיכום, כאשר רוכשים מסך בארה"ב ומביאים אותו לישראל, התוצאה תהיה אחת משלוש:

1.    המקרה הנדיר: מסך אמריקאי שתומך ב- PAL דרך חיבורים אנלוגיים וב- 50Hz דרך חיבורי HDMI: המתאים ביותר לשידור בישראל.
2.    אין תמיכה ב-PAL, אך ישנה תמיכה בשידור 50Hz דרך HDMI ולכן חיבור יתאפשר אל ממיר HD של יס או הוט עבור שידורי טלוויזיה רגילים (SD) או HD. במקרה הצורך, ניתן לרכוש גם ממיר PAL-NTSC חיצוני עבור חיבורי וידאו אנלוגיים.
3.    אין תמיכה ב- PAL או וידאו 50Hz, מצריך רכישת ממיר חיצוני PAL-NTSC עבור שידורים רגילים, מעבד וידאו יקר (סקיילר) עבור שידור רגיל או HD, מה שעלול להתגלות כלא משתלם בחלק מהמקרים (בהשוואה לרכישת מסך בישראל).
4.    על כל אלה, יש להוסיף, כמובן, גם עלות רכישת שנאי חיצוני של 220V-110V.

בנוסף, יש לזכור כי ישנם הבדלים אחרים בין דגמים אמריקאיים לאלו הישראליים, מי שמחפש, למשל, חיבור סקארט ("21 פינים"), כדאי שידע כי זהו חיבור בתקן אירופאי ולכן יופיע בדגמים שמיועדים לשוק האירופי. בנוסף, התפריטים יהיו שונים בחלקם (בחלק מהדגמים שנמכרים בארץ יש תפריטים בשפה העברית) ולא כל שירותי האינטרנט במסכים החדשים יפעלו בישראל מפאת ענייני זכויות יוצרים והסכמים מסחריים איזוריים.

מעבר לתגובות בפורום