מדיה סטרימר של בזק – ביקורת על Nowcom NC3500

ליאור קורן
13-11-2009 07:05

ה- NC3500 של Nowcom מוצע כעת במסגרת מבצע של חברת "בזק", כיצד מתמודד סטרימר זה עם ניגון קבצי וידאו, תמונות ומוזיקה ועד כמה יעיל חיבור הרשת המובנה במכשיר? ביקורת.


לא מעט כינויים ניתנו לסוג המכשירים הנסקר בכתבה זו: סטרימרים, מזרימדיה (מלשון "מזרים מדיה"), נגני מדיה ועוד. החידוש העכשווי הגדול אינו קשור דווקא למכשיר כזה או אחר, אלא למהלך הכניסה של חברה גדולה בשוק הישראלי - חברת בזק לתחום, כאשר היא מתחילה בשיווק מכשיר שעד עתה נמכר בעיקר ל-"משתמשים מתקדמים" ומציגה אותו כמוצר המיועד לקהל הרחב.

את ה- NC3500 של NOWCOM קיבלנו לידנו כבר לפני יותר משנה, הצגנו אותו בכתבה הסטרימרים הגדולה, לצד מתחריו באותה התקופה.

מחירו באותה העת עמד על כ- 2,000 ₪ בחנויות, עתה, מציעה אותו חברת בזק במחיר של 684 ₪ כמבצע למצטרפים לרשת ה- NGN (במהירות של 4Mb ומעלה).

במהלך השנה האחרונה, הגיעו לארץ דגמים נוספים של מזרימי מדיה, גם ה- NC3500 התחדש במספר גרסאות קושחה, בכתבה זו נסקור את יכולותיו עם גרסת התוכנה האחרונה ונבדוק כיצד הוא עומד בהשוואה לדגמי סטרימרים חדשים שמתחרים בו כיום.

שחור מבריק


ה- NC3500  עשוי פלסטיק בגימור שחור ומבריק קשיח למדי (לפחות החלק העליון), בחזית - מצד ימין נמצא צג המידע ומשמאלו לחצן הפעלה וכיבוי, ארבעה לחצני חיצים וכפתור Enter שמאפשרים לנווט בין התפריטים ולתפעל את המכשיר גם כאשר השלט הרחוק הולך לאיבוד, מה שמהווה יתרון מול ה- פופקורן A-110 למשל שחסר יכולת זו.

Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק


הצג הכחלחל בנוי משתי שורות מידע, הוא מראה את שם הקובץ בזמן הצגת הסרט ואת מונה הזמן.
לא ניתן להשתמש בצג זה ככלי עזר ל-"שיטוט" בתיקיות השונות (כאשר מסך הטלויזיה כבוי), אך הוא יכול לבוא לעזר למשל במקרים בהם סוג אות הוידאו מוצג כאשר מעבירים בין סוגי אותות וידאו שונים, אין תמונה על המסך ורוצים להגיע לסוג אות וידאו ספציפי.

חיבורים ואנטנות

מאחור, הדבר הראשון שבולט לעין הוא המצאותן של שתי אנטנות, זהו אחד המכשירים הבודדים בשוק כיום שכולל רכיב ה- WiFi פנימי שתומך אף בתקן 802.11n החדש.
את האנטנות ניתן להציב בעמידה או להשכיב את האחת במקביל לשניה.

בין שתי האנטנות, נמצאים חיבורי המכשיר שכוללים חיבור רשת חוטית וחיבור USB (ואחד נוסף מקדימה).
יציאות הוידאו כוללות וידאו קומפוזיט שיתאים לבעלי טלויזיות CRT ויציאת HDMI שמיועדת כמובן לבעלי מסך LCD או פלזמה והיא גם מעבירה וידאו באיכות HD.
נפקדו מכאן יציאות כגון קומפוננט או S-Video, מה שלא יפריע במיוחד לבעלי טלויזיות עם כניסות HDMI אך עלול להוות מחסור למי שצריך מסיבה כלשהיא להעביר וידאו דרך קומפננט למשל.
מבחר החיבורים דומה במגוון לזה הקיים במתחרה Xtreamer, אך אצל המתחרה, קיים גם חיבור USB-PC המאפשר לחבר את הסטרימר למחשב באופן ישיר דרך USB (למטרת העברת קבצים).


יציאות האודיו כוללות יציאת סטריאו RCA ושתי יציאות קול דיגיטליות: קואקסיאלית ואופטית. (ל- Xtreamer יש רק אופטית).

Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק

שלט המכשיר אינו שובר שיאים של עיצוב או נוחות תפעול, בגרסת ה-"בזק" ישווק הסטרימר עם שלט רחוק בגימור שחור.

סיגמה
ה- Nowcom NC3500 מבוסס צ'יפסט 8635 של Sigma, זהה לזה שנמצא ב- Popcorn A-110 ושאר הסטרימרים מבוססי NMT שמקבילים אליו.

פתיחת המכשיר מגלה מאוורר קטן שנועד לצנן את מעבד הוידאו, על המכסה העליון, ניתן לראות כונן קשיח, בזק משווקת את הסטרימר עם כונן מובנה בגודל 80GB. ניתן לראות כי הוא מחובר דרך שני כבלים, Sata ומתח אל לוח האם.

דופן המכשיר האחורית מחוררת בכדי להכניס אוויר טרי אל המארז, במהלך עבודה שוטפת, ניתן להרגיש חום בינוני, בעיקר בבסיס המכשיר ולכן מומלץ שלא להציב אותו בתוך רהיט-מזנון סגור בסלון.


Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק


הגדרות מערכת

בדומה לכל מכשיר וידאו HD מודרני, יש להגדיר את הסטרימר כך שיתאים לטלויזיה.
הגדרות הוידאו מאפשרות להגדיר אות וידאו יוצא באיכות של מ- 480p ועד ל- 1080p / 60 או 1080p / 24.
ניתן לכוון גם פרמטרים שונים בתמונה (בהירות, ניגודיות וצבע) אולם מומלץ לעשות את כיול התמונה במסך עצמו ולא בסטרימר.

ה- NC3500 יכול לתפקד גם כמכונת ביטורנט למטרת הורדות קבצים ולשם כך יש תפריט הגדרות יעודי לכך.


Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק

ניגון קבצי מדיה

מהותו של Streamer הינה לנגן קבצי מדיה משלושה סוגים עיקריים: וידאו, תמונות וגם מוזיקה.
התפריט הראשי, מאפשר לעבור בין סקירת "My מדיה" - כניסה לתיקיות המדיה האישית, מעבר אל רשימת אתרי אינטרנט נתמכים, כניסה לדפדפן אינטרנט או תפריט הגדרות המכשיר.



Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק


לאחר שבקשנו לנגן קובץ מדיה כלשהוא, יש לבחור ב- "My מדיה", אז תופיע על המסך רשימת התקני זיכרון מחוברים או רשתות מאושרות, כאשר מעבר עם הסמן מעל כל אחד מהם מציג את נפח הדיסק והשטח הפנוי שנותר.

Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק


לאחר שבחרנו בדיסק המבוקש, יופיע תפריט המדיה בחלוקה ל- "וידאו", "מוזיקה" או "תמונות".
בחירה לדוגמא ב- "וידאו" תציג על המסך (בעת חיפוש בתיקיות), רק קבצי וידאו מכל הסוגים הנתמכים.

בעת החיפוש בתיקיות, ניתן ללחוץ בשלט על אחד מארבה לחצנים צבעוניים, כל אחד מהם מייצג סוג קבצים שונים, חבל רק ששינוי סוג קבצי המדיה מחזיר את המשתמש שוב אל התיקייה העליונה, ממנה החל החיפוש.


Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק

מעבר בין המסכים מתבצע בזריזות גדולה יותר בהשוואה לפופקורן A-110, וגם הדילוג בין קבצים שונים בתיקייה עובר באופן חלק.

קבצי וידאו

בסעיף זה, נבדקו קבצים שונים, החל מקבצי וידאו DivX ברזולוציית PAL, קבצי AVI HD, סרטי WMV, מגוון קבצי MKV ברזולוציות 720p או 1080p וגם קבצי MTS או M2TS ב- H.264 של מצלמות וידאו HD.

גם קבצי mp4 נוגנו בהצלחה (אם ניגון אחדים מהם התחיל רק לאחר מספר שניות של השהיה), בסיומת Mov נתקלנו במספר קבצים לא נוגנו בהצלחה.
באופן כללי, הניסיון בשנה האחרונה, מראה, כי רוב דגמי הסטרימרים הגיעו לקו דומה של בשלות מבחינת תמיכה בסוגי קבצי וידאו פופולריים כיום.

בזמן ניגון הסרט, לחצנים ימינה ושמאלה במרכז השלט הרחוק מאפשרים הרצה קדימה ואחור עד למהירות של X16, כאשר במהירויות הנמוכות כמו X2-X4 מהירות הסרט מואצת באופן חלק, כולל הכתוביות שממשיכות להופיע, מעבר למהירויות גבוהות יותר הופך ל"דילוגים".

מי שמחפש את פונקציית ה- GOTO שמאפשרת לדלג אל קטע ספציפי בסרט, ימצא אותה בדמות לחיצה על לחצני הספרות בשלט, הדילוג אפשרי אל קטע זמן ספציפי בעזרת לחיצה על לחצן ספרת האפס "0" או אל לפי אחוזים בעזרת לחיצה על לחצני הספרות האחרים (לדוגמא, דילוג אל 56%).

תמיכה בעברית
Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזקישנה בהחלט תמיכה בכתוביות מסוג SRT בעברית, אולם חלק מסימני הפיסוק כמו נקודות בסוף משפט מופיעים בצד הלא נכון (צד ימין – תחילת המשפט), זה אמנם לא מונע קריאה, אבל מעט מפריע בעין.

גם שמות הקבצים מופיעים בעברית מלאה. אם כי שמות קבצים ארוכים נחתכים עם סימן של שלוש נקודות.

בזמן הצפיה, לחיצה על לחצן ה- Display מציגה מידע על הקובץ המנוגן כמו למשל רזולוציה (בחלק מהקבצים גם קצב נתונים), מספר פסקולי הקול, כתוביות ועוד.

Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק

פורמטי אודיו נתמכים

עם פסקולי AC3 / Dolby Digital לא תתקלו בבעיה מיוחדת, בזכות התמיכה של ה- NC3500 בהמרת פורמט זה.

אבל, אם קובץ הוידאו בו אתם מבקשים לצפות כולל פסקול מסוג DTS והמכשיר מחובר רק לטלויזיה, רוב הסיכויים הם שלא תשמעו כל צליל משום שהסטרימר הנבחן אינו מסוגל לבצע המרת DTS לסטריאו, האפשרויות לשמוע DTS הינן באמצעות חיבור אל רסיבר קולנוע ביתי ביציאות האודיו הדיגיטליות או בהמרת פורמט ה- DTS ל- דולבי דיגיטל באמצעות המחשב.


Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק


בררנו את הנושא עם נציגי החברה בארץ, הם מסרו לנו כי הנושא נמצא בבדיקה ונשקלת הוספת תמיכה בפונקציה זו.

ה- NC3500 פחות מומלץ עבור צפיה בקבצי בלוריי "מקוריים", המכשיר אינו מסוגל להעביר החוצה את הפורמטים החדשים, בקטע אחד (דיסק הדגמה של DTS-Master Audio) המכשיר אף נתקע.        

במאמר מוסגר נאמר כי התמיכה בפורמטי אודיו HD רלוונטית כיום עדיין רק לפלח קטן באוכלוסיה – בעיקר ל"פריקים" שמורידים קבצי בלוריי בגדלי 35GB-45GB מהאינטרנט.
הרוב הגדול צופה בקבצי MKV או AVI הכוללים פורמטי אודיו "רגילים" כגון סטריאו, Dolby Digital או DTS.

קבצי תמונה

צפיה בתמונה הינה תהליך פשוט מאוד: יש לסמן את קובץ התמונה המבוקש וללחוץ Play, התמונות מתחלפות כל מספר שניות וקצב הטעינה סביר בהחלט. ניתן לבצע זום ולהזיז את התמונה תוך כדי.

מוזיקה

סטרימר זה תומך בפורמטי קבצים כגון MP3 ו- FLAC, הוא גם קורא מידע מתגיות ID3 ומציג מידע על השיר ו- Album Art אם יש בנמצא.
בזמן האזנה, ניתן להאיץ את הקובץ עד למהירות של X100...


Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק


Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזקהעתקת קבצים
ניתן להעתיק קבצים בין כוננים (למשל בין כונן חיצוני אל הפנימי), התהליך פשוט להפעלה ומתבצע בעזרת לחצן Copy בשלט.


קישוריות וניגון קבצים דרך רשת

אם הרשת הביתית שלכם מבוססת ראוטר, אזי תהליך הגדרות החיבור של ה- NC3500 יתבצע באופן אוטומטי ומהיר ע"י כניסה לתפריט המתאים, הן בחיבור לרשת חוטית או אלחוטית.

בניגון מהרשת, ה- NC3500 תומך בפרוטוקול SMB, מה שמאפשר לו לנגן קבצים ישירות מתיקיות משותפות ברשת, או בפרוטוקול UP&P שמאפשר לו לנגן קבצים מהרשת בעזרת תוכנות מדיה סרבר שמותקנות על המחשב.

הפעולה זהה בעיקרון לזו של ניגון קובץ מדיסק קשיח פנימי, אולם דרך הרשת לוקח יותר זמן עד שקובץ מתחיל להתנגן.
נוגנו בהצלחה דרך הרשת הקוית גם קבצי 1080p של בלוריי ב- Bitrate גבוה של מעל 35Mbps, בפעם הקודמת שבדקנו, זה לא הסתיים בהצלחה שכזו לכן ניתן לשער כי הענין סודר בגרסאות הקושחה האחרונות.

WiFi

בחיבור אלחוטי, עם תמונות וקבצי קול העניינים עבדו בסדר בד"כ, כאשר עברנו לוידאו, היו פעמים בהן נאלצנו להמתין מספר עשרות שניות עד שיתמלא כנראה Buffer המכשיר ויתחיל ניגון הסרט. קבצי DivX נוגנו בהצלחה וכאשר הסטרימר והראוטר האלחוטי שכנו באותו החדר, הצלחנו לנגן דרך האויר גם קבצי MKV ברזולוציית 1080p, אם כי לעיתים התמונה קפאה למשך מספר שניות עד שהתמלא שוב זיכרון הבאפר.

כאשר מרחיקים את ה- NC 3500 לחדר אחר בבית, איכות העברת הוידאו יורדת וזה תלוי כבר בקונפיגורציה הפרטית שיש לכל משתמש ועוצמת הקליטה בבית והעומס על הרשת.

אינטרנט

ה- NC3500 מאפשר גלישה דרכו אל אתרים נבחרים, כמו יוטיוב ושירותי רדיו אינטרנטי שונים. הכניסה ל- YouTube מתבצעת דרך ממשק עברי של המכשיר עצמו שמציע בחירה בין קטגוריות כמו "הוצגו לאחרונה, הנצפים ביותר, המטוקבקים ביותר" וכו'.
הטעינה אורכת שניות ארוכות ורבים מהסרטונים לא הצליחו להתנגן כלל.

Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק

כאשר בחרנו בשירותי רדיו ומוזיקה כמו SHOUTcast, לא קיבלנו אינדיקציה על המסך שתציג את זמן הטעינה, כמו כן הממשק בסיסי ביותר.

התפריט מאפשר כניסה גם אל דפדפן מלא מובנה במכשיר, אבל התפעול שלו איטי ומתסכל ולכן ויתרנו על השימוש בו.

Nowcom NC 3500 נגן מדיה סטרימר של בזק

סיכום

ה- Nowcom NC3500 אינו מהווה כבר את המכשיר החדש או המשוכלל ביותר בעולם הסטרימרים, אולם, הוא מבוסס על ערכת שבבים פופולרית ומוכחת של סיגמה, מה שמתבטא ביכולת ניגון טובה של פורמטי וידאו רבים.

כמו כן, הוא כולל קישוריות רשת חוטית ואפילו אלחוטית (שמתאימה באופן כללי לניגון של קבצי וידאו באיכות של עד 720p דרך האויר), תמיכה מלאה בעברית (נקווה שיתקנו את ענין סימני הפיסוק) ודיסק קשיח פנימי.

גודלו של הכונן הקשיח אינו ענק בסטנדרטים של ימינו ולכן נמליץ לאכסן עליו בעיקר תמונות וקבצי קול MP3 ופחות קבצי וידאו HD שימלאו את הקיבולת חיש מהר.


אם נשווה אותו אל מול ה- WD TV HD, שמגיע במחיר מעט זול יותר מול המבצע של בזק, ה- NC3500 מפגין יתרונות בדמות תמיכה בעברית, חיבורי רשת וכונן פנימי.

בהשוואה ל- Xtreamer שנמכר כיום במחיר 750 ש"ח, ה- NC 3500 גדול יותר במבנהו, אם כי הוא כולל דיסק פנימי, האקסטרימר מוצלח יותר מבחינת תמיכה באתרי אינטרנט, הוא מסוגל להמיר אות DTS לסטריאו ואמור גם לתמוך בעתיד בפורמטי אודיו HD (ב- NC3500 זה לא אפשרי בגלל מגבלת חומרה).
התמיכה בעברית מבחינת שמות קבצים וכתוביות דומה בשני המכשירים (ל- Xtreamer אין בעיה עם סימני פיסוק) וה- Nowcom כולל גם רכיב Wifi פנימי (מגיע כתוספת באקסטרימר).

שאר הסטרימרים, בעיקר אלו מבוססי פלטפורמת NMT כדוגמת פופקורן ומרעיו, הינם יקרים יותר בקנה מידה של פי שניים (מחירים של כ- 1,300 ש"ח ומעלה לדגם פופקורן A-110) בהשוואה ל- NC3500.

לסיכום, ירידות המחירים האחרונות בעולם מזרימי המדיה הינן תופעה ברוכה עבור קהל הצרכנים, מחיר ה- NC3500 צונח באופן ניכר, אך הוא כרוך בהתחייבות למנוי אינטרנט בבזק, מה שמחייב כל לקוח "לעשות את החשבון" האם זה משתלם עבורו. 
ה- NC3500 מתאים פחות ל-"פריקים טכנולוגיים" שמחפשים את המילה האחרונה ומתאים בעיקר לקהל הרחב שמעוניין להנות מסרטי DivX, DVD ו- HD, לצפות בתמונות ולהאזין לשירים כאשר כל הקבצים מאוחסנים על כונן קשיח פנימי במכשיר, התקן זיכרון חיצוני או ברשת המחשבים בבית.

ציון:


בעד: מחיר, ניגון פורמטי וידאו רבים, תמיכה בעברית, כולל כונן קשיח 80GB
נגד: אין תמיכה בהמרת סטריאו של אות DTS או בפורמטי אודיו HD של בלוריי.

מחיר: 684 ש"ח ללקוחות חדשים שיצטרפו לאינטרנט של בזק במהירויות גבוהות של 4 עד 30 מגה, בפריסה של 36 תשלומים (19 שקל בחודש) והתחייבות.
מעבר לתגובות בפורום